ροή ειδήσεων

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς



Μια μεγάλη αλλαγή στους πλειστηριασμούς φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας,...
που περιλαμβάνεται στο «μνημονιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί αύριο: τα ακίνητα οφειλετών θα βγαίνουν στο σφυρί με τιμή εκκίνησης την εμπορική τους αξία στο χρόνο της κατάσχεσης, η οποία μπορεί να είναι και 50% χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία της εφορίας, με βάση την οποία γίνονται ως τώρα οι πλειστηριασμοί.

Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να εγκριθεί από την τρόικα ένα σχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε, αλλά θα περάσει από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο, εφόσον δώσει τη συγκατάθεσή της η τρόικα.
Η βασική αλλαγή για τους πλειστηριασμούς, δηλαδή η χρήση της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής αξίας ως τιμής πρώτης προσφοράς, αποσκοπεί στο ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, που προκαλεί ως τώρα η μεγάλη διαφορά των αντικειμενικών από τις εμπορικές τιμές, διαφορά που δεν έχει διορθωθεί, παρότι υπήρξε σχετική δεσμευτική για την κυβέρνηση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το πρόβλημα με τις αντικειμενικές τιμές, που ήταν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται προσφορές στους πλειστηριασμούς, καθιστούσε πολύ δύσκολη και ακριβή για τους επισπεύδοντες τη διαδικασία του πλειστηριασμού, αφού ως τώρα προβλεπόταν ότι μόνο μετά από δύο άγονες διαδικασίες πλειστηριασμού μπορούσε το δικαστήριο να μειώσει την τιμή εκκίνησης.
Με το νέο Κώδικα γίνονται αλλαγές και στην κατάταξη των προνομιούχων πιστωτών. Καταργείται η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά διενεργείται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προηγούνται πλέον οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων.
Στην περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων τους, το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνούται στο 25%, ενώ των τραπεζών διευρύνεται στο 65%. Το υπόλοιπο 10% από το εκπλειστηρίασμα δίνεται στους μη προνομιούχους πιστωτές.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *