επικαιρότητα

Ασφυξία στον τουρισμό -Το plan B των tour operatorΓιατί οι tour operator στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό παρά τα προβλήματα...
Στάση αναμονής των ξένων για ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων. Οι αρρυθμίες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων. Υπόνοιες για παιχνίδια ασφυξίας αφήνουν ξενοδόχοι.

Plan B για την περίπτωση που διατηρηθεί ή επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα φέρονται να έχουν, ήδη, έτοιμα ισχυροί ξένοι tour operator που διακινούν τουρίστες στη χώρα μας.

Διακαής τους πόθος, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, στις αγορές της Γερμανίας και Βρετανίας, οι λόγοι που οι ξένοι ταξιδιωτικοί όμιλοι προσβλέπουν σε συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους συνδέονται με το σύνθετο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Περιοχή που προσελκύει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων τουριστών καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα αποτέλεσε τη «χρυσή» εναλλακτική λύση των tour operator όταν πυροδοτήθηκαν αρνητικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή, συνδέθηκε λόγω γεωγραφικής θέσης στο μυαλό πολλών τουριστών με το ισλαμικό κράτος αλλά και τα κύματα προσφύγουν που καταφθάνουν σε αυτήν μέσω Συρίας.

Η εικόνα σταθερότητας, υποστηρίζουν, που εξέπεμπε η Ελλάδα εν μέσω μιας υπό ανάφλεξη περιοχής, της έδωσαν τη δυνατότητα να προσελκύσει τη μερίδα του λέοντος των τουριστών που απέφευγαν τις άλλες χώρες.

Οι tour operator από την πλευρά τους, αναζητώντας ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενίσχυσαν την παρουσία τους στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο για τα έσοδά τους.

Η ενίσχυση της θέσης τους στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε στην αύξηση του αριθμού αεροπλάνων και δρομολογίων προς τη χώρα μας αλλά και στον αυξημένη αριθμό συμβολαίων με ξενοδοχεία και καταλύματα.

Η απόφαση των tour operator να ποντάρουν στην Ελλάδα φαινόταν να δικαιώνεται μέχρι τον Ιανουάριο οπότε πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε, παράγοντες της αγοράς εντός και εκτός Ελλάδας, προεξοφλούσαν μια χρονιά με νέα εντυπωσιακά ρεκόρ.

Έμπειρος παράγοντας της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr πως ο ρυθμός κρατήσεων ήταν πρωτοφανής και οδηγούσε στην εκτίμηση για ένα νέο ρεκόρ αφίξεων Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα που θα άγγιζε τα 3 εκ. ταξιδιώτες.

Η κατάσταση άρχισε να αναστρέφεται σταδιακά μετά τις εκλογές ώσπου το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διαμόρφωσε μια εντελώς νέα κατάσταση. Όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr γερμανικές πηγές, οι κρατήσειςέχουν πρακτικά παγώσει καθώς ο ρυθμός τους έχει μειωθεί έως και 90% σε κάποιους tour operator, σε σύγκριση με πέρυσι.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση πως τη φετινή χρονιά η μείωση αφίξεων Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει μεσοσταθμικά ακόμα και το 20%. Κάποιοι tour operator, μάλιστα, προεξοφλείται ότι θα καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Κερδισμένη στη γερμανική αγορά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται η Ισπανία η οποία δείχνει να αποσπά τη μερίδα του λέοντος των απωλειών της χώρας μας.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τους 89 νεκρούς στην Τυνησία υποχρέωσαν τους tour operator να τη βγάλουν από το φετινό χάρτη. Μοιραία εξηγούν, οι ίδιες πηγές, οι επιλογές τους σε χώρες-προορισμούς αλλά και διαθέσιμα δωμάτια περιορίζονται σημαντικά φέτος.

Στην αγορά της Γερμανίας, εξηγούν, η Αίγυπτος δεν δείχνει να «τραβάει» όπως θα περίμεναν, παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφει.

Η Τουρκία από την πλευρά της δείχνει να μην μπορεί να καρπωθεί σημαντικό μέρος των γειτονικών προορισμών προσελκύοντας περισσότερους Γερμανούς. Οι λόγοι, σύμφωνα με στελέχη της γερμανικής αγοράς, είναι οι τζιχαντιστές, το κύμα των προσφύγων που καταφθάνουν από Συρία αλλά και οι... Ρώσοι.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το γεγονός πως η Τουρκία προσελκύει φέτος το ενδιαφέρον πολλών Ρώσων επισκεπτών φαίνεται πως αποτρέπει αρκετούς Γερμανούς από το να την επιλέξουν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της γερμανικής αγοράς.
Το Plan B

Για τους πιο πάνω λόγους, στελέχη γερμανών tour operator θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια να σωθεί η φετινή χρονιά. «Ας μην κρυβόμαστε, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Υπάρχουν όμως ακόμα περιθώρια να καλυφθεί μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος», σημειώνουν.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr για το αν οι γερμανοί tour operator έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν γερμανική πηγή ανέφερε: «Προφανώς έχουμε φροντίσει ώστε οι πελάτες μας να είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Υπάρχει, ωστόσο, χρόνος ακόμα κι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Η επιλογή των ξένων tour operator να στηρίξουν την Ελλάδα αφού είχαν επενδύσει πολλά σ'αυτήν φέτος , επιβεβαιώνεται και στην αγορά της Βρετανίας.

Η Ένωση των ταξιδιωτικών γραφείων (ABTA) εμφανίζεται καθησυχαστική για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ελλάδα στους ταξιδιώτες. Ως κίνηση στήριξης, την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε στη βρετανική αγορά η απόφαση της Monarch να μην αλλάξει τον προγραμματισμό των δρομολογίων της προς τη χώρα.

Κινήσεις σαν αυτή της Monarch, υποστηρίζει πηγή του Euro2day.gr στο Λονδίνο, επιβεβαιώνουν πόσο πολύ ενδιαφέρονται οι τουρ οπερέιτορ να αναστραφεί άρδην το κλίμα στην Ελλάδα αφού τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα και τα ποσά τεράστια.
Παιχνίδια ασφυξίας

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς την ίδια στιγμή εξαρτούν τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό από την άρση των προβλημάτων που προέκυψαν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τουρισμός είναι η τροφοδοσία των ξενοδοχείων και η ροή των κρατήσεων η οποία είναι πολύ χαμηλή και πρακτικά έχει παγώσει. Ταυτόχρονα είναι ακανόνιστες οι χρηματοροές είτε από τους tour operator του εξωτερικού είτε από το τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ξενοδόχοι να μην μπορούν να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες μεταξύ των οποίων και τη μισθοδοσία» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar και μέλος της διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Μικροί και μεσαίοι παίκτες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% του κλάδου) αφήνουν υπόνοιες πως η ασφυξία των επιχειρήσεων αξιοποιείται από κάποιους για να κερδίσουν.

Όπως υποστηρίζουν, κάποιοι tour operator μεταθέτουν για αργότερα πληρωμές προς ξενοδόχους, προσδοκώντας να κερδίσουν από την αλλαγή ισοτιμίας σε περίπτωση που η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα.

Ξενοδόχοι, στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να βρουν μετρητά, αφήνουν υπόνοιες για καθυστερήσεις τραπεζών να καταβάλλουν σε ξενοδόχους ποσά που έχουν καταβάλλει ξένοι συνεργάτες τους.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, απέδιδαν τις όποιες καθυστερήσεις στις εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται στις τράπεζες πριν αποδεσμευτούν χρήματα που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς.

Τα προβλήματα τροφοδοσίας των ξενοδοχείων, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν την επόμενη εβδομάδα ενώ σε 15 μέρες, εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση, οι περισσότερες μονάδες θα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως δύο μεγάλες μονάδες σε Ρόδο και Κρήτη έχουν διαμηνύσει πως θα κλείσουν σε 15 μέρες αφού για να εφοδιαστούν με απολύτως απαραίτητα προϊόντα χρειάζεται να πληρώσουν με μετρητά που δεν έχουν.

euro2day

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά