ροή ειδήσεων

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ «ΑΡΠΑΖΕΙ» 200.000 ΑΚIΝΗΤΑ – Στο Δημόσιο περνάνε 160.000 οικόπεδα και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα


Κινδυνεύουν όσα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο....
Ξεκινούν αυτές τις ημέρες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και σύμφωνα με το νόμο περιέρχονται αυτομάτως στην κυριότητα του Δημοσίου!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Από αυτά, έως το τέλος του έτους αναμένεται περίπου 10.000 ακίνητα να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.
Πρόβα τζενεράλε
Η πρόβα τζενεράλε για το πώς θα γίνει αυτό αναμένεται να γίνει αυτές τις ημέρες στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Τους επόμενους μήνες του 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περίπου περιοχές, ενώ από το 2016 στη λίστα μπαίνουν άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την 1η Αυγούστου 2003 λειτούργησε στο Πολύκαστρο Κιλκίς το πρώτο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο (η προθεσμία είναι 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού για τα παλαιά προγράμματα), θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία σε μια μικρή περιοχή για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτά που θα βρούμε μπροστά μας σε μεγαλύτερες, όπως είναι η Αττική» λένε από το Κτηματολόγιο. Διευκρινίζεται ότι για τα προγράμματα κτηματογράφησης που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν εκτός Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο!




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *