ροή ειδήσεων

Φωτιές στα δάση: Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας;



Οι φωτιές στα δάση δημιουργούν ρύπους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της...
καρδιάς, ιδίως των ηλικιωμένων, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Εξετάζοντας τις φωτιές που σάρωσαν την Βικτώρια πριν από αρκετά χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στη διάρκειά τους αυξήθηκαν κατά 7% οι ανακοπές καρδιάς.

Αυξήθηκαν επίσης κατά 2% οι νοσηλείες για καρδιολογικά αίτια και κατά περισσότερο από 2% οι επείγουσες διακομιδές στα νοσοκομεία για καρδιολογικά αίτια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων διέτρεξαν οι άντρες και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γράφουν οι επιστήμονες στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA).

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, στη Μελβούρνη, εξέτασαν στοιχεία για τις φωτιές στα δάση το δίμηνο Δεκέμβριος 2006-Ιανουάριος 2007 (σ.σ. το καλοκαίρι στην Αυστραλία αρχίζει τον Δεκέμβριο, αφού βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη) και τις αντιστοίχισαν με τα νοσοκομειακά αρχεία.

Όπως διαπίστωσαν, ο καπνός από τις φωτιές έφτασε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες του, με τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων να είναι υψηλότερα από τα συνιστώμενα τις περισσότερες μέρες του διμήνου.

Αν και τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπαίτια γι’ αυτήν είναι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου κάτω των 2,5 χιλιοστών του χιλιοστού (μm) ή αλλιώς τα PM2,5.

Αυτά τα αόρατα δια γυμνού οφθαλμού σωματίδια δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές και είναι τόσο μικρά ώστε εύκολα εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας χημικές και βιολογικές διεργασίες που επιβαρύνουν τελικά την καρδιά.

Η εισπνοή τους έχει ήδη σχετισθεί σε προγενέστερες μελέτες με το άσθμα, αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο βλάπτουν την καρδιά δεν είναι γνωστός.

Οι πιο συχνές πηγές των PM2,5 είναι τα ξύλα που καίγονται στο τζάκι, η καύση του κάρβουνου και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, η ρύπανση από τις φωτιές στα δάση είναι ειδική περίπτωση διότι είναι πολύ έντονη αλλά και σύντομη σε διάρκεια.

Επιπλέον, κάθε φωτιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της ρύπους, αναλόγως με το τι άλλο καίγεται πέραν των δέντρων και των φυτών.

Όπως και να ’χει, οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχουν φωτιές στα δάση, συνιστούν οι ειδικοί.

Η καλύτερη λύση γι’ αυτούς είναι να παραμένουν σε κλειστούς χώρους, με κλειστά παράθυρα, να παίρνουν προσεκτικά τα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός κι αν νιώσουν οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή ή ενόχληση, να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους, συνιστά ο δρ Γκρεγκ Φόναραου, καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *