ροή ειδήσεων

Αλλη μια μέρα νηστικοί οι πρόσφυγες στην Κω


Στιγμιότυπο από μία από τις τελευταίες διανομές τροφής που κατάφεραν... να εξασφαλίσουν οι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες


Δραματική διάσταση αποκτά η ανθρωπιστική κρίση που ζουν οι πρόσφυγες στην Κω, καθώς χτες και προχτές έμειναν και χωρίς αυτή τη μερίδα φαγητού που διένειμε για δύο μήνες η πρωτοβουλία πολιτών «Αλληλεγγύη Κως» σε όσους μένουν στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», που λειτουργεί σαν άτυπο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας.

Η Πρωτοβουλία σταμάτησε τη δράση της την Κυριακή, όπως είχε προειδοποιήσει μία εβδομάδα πριν, καθώς δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να της διατίθενται έτοιμες οι περίπου χίλιες μερίδες που απαιτούνται καθημερινά (η Ενωση Ξενοδόχων παρείχε 300 με 400 μερίδες και τις υπόλοιπες τις ετοίμαζαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, με σημαντική επιβάρυνση χρόνου και χρημάτων).

Αγνωστο είναι αν θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς τροφή και τρίτη ημέρα σήμερα οι πρόσφυγες ή τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, ο δήμος της Κω δείχνει να επιλέγει την όξυνση της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ζητά τη συνδρομή και τη συνέργεια των τοπικών αρχών στη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς, όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέχρι να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (τα έκτακτα αναμένονται μετά τα μέσα Αυγούστου και τα τακτικά το φθινόπωρο), δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα να διαχειριστεί επαρκώς το ζήτημα.

Με επιστολή του προς την υπουργό, ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης προειδοποιεί με μήνυση αν μέχρι την Παρασκευή δεν αναλάβει το υπουργείο τη διαχείριση του «Κάπταιν Ηλίας» και δεν δώσει λύση στα προβλήματα λειτουργίας του.

«Εσείς η ίδια, συνεπικουρούμενη και από άλλους, επιλέξατε τη δημιουργία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ως χώρου παραμονής και φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών, παρά το γεγονός ότι σας είχα επισημάνει την ακαταλληλότητά του και είχα θέσει το ζήτημα της σίτισης, της ασφάλειας και της υγειονομικής παρακολούθησης. Εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει διαχειριστής και υπεύθυνος του χώρου και το υπουργείο σας απέφυγε να αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη, ως όφειλε, και όπως είχε εξαγγελθεί», αναφέρει ο δήμαρχος.
Πολλά λόγια, λίγες πράξεις

Ωστόσο, πέρα από το να καταγγέλλει, η δημοτική αρχή φαίνεται πως έχει κάνει λίγα για να βρεθεί μια στοιχειωδώς ανθρώπινη και εφικτή λύση ώστε να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κρίση από τον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που φτάνουν φέτος το καλοκαίρι στην Κω.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο διπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στο νησί σε σχέση με τον Ιούνιο, με τις καθημερινές αφίξεις να είναι πια κατά μέσο όρο 300, ενώ υπήρξαν μέρες που ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 800.

Ο μέσος όρος παραμονής τους στο νησί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, υπολογίζεται σε 14 με 20 ημέρες, ενώ τελευταία έχει μειωθεί, καθώς η αστυνομία δεν δίνει στην Κω το χαρτί της εξάμηνης αναβολής απέλασης, αλλά τους παραπέμπει στην υπηρεσία Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα.

Ο κ. Κυρίτσης δείχνει να αντιμετωπίζει το ζήτημα περισσότερο σαν θέμα ασφαλείας παρά ανθρωπιστικής κρίσης, εξ ου και οι προτάσεις του επικεντρώνονται στην αύξηση της φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων, δηλαδή σε επιχειρήσεις αποτροπής των προσφύγων αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ή στη μαζική μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας του τουρισμού.

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση για το μεταναστευτικό, παρουσία επαγγελματικών φορέων της Κω, ενώ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά τα άλλα, θέτει όρους για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Κω και δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα και την αρμοδιότητα για να συνδράμει τη στέγαση, τη σίτιση και τη φιλοξενία των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ο δήμος επέκτεινε το αποχετευτικό δίκτυο μέχρι το «Κάπταιν Ηλίας», τη σύνδεση με τον βόθρο του ξενοδοχείου θα χρηματοδοτήσουν και θα πραγματοποιήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα στους πρόσφυγες, καθώς είναι πλήρης η απουσία του κράτους.

Από την πλευρά της, η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη Κως», αν και αναγνωρίζει τη θεσμική αρμοδιότητα της κυβέρνησης, καλεί τον δήμαρχο να αναθεωρήσει τη στάση του, για το καλό της πόλης και των δημοτών, για το διάστημα μέχρι να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *