ροή ειδήσεων

"Εφιαλτικό" σχέδιο για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους



Περικοπή από τις αρχές του 2016 του EKAΣ και του αριθμού των δικαιούχων - συνταξιούχων (περίπου 380.000) που λαμβάνουν...


«έξτρα» εισόδημα 30 ευρώ έως 230 ευρώ τον μήνα, προεξοφλούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης μετά την «εκτίναξη» της κρατικής δαπάνης στα 950 εκατ. ευρώ, έναντι των 598 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για φέτος.

Εκτός ορίων!
Όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ σε όλα τα Tαμεία, πλην του Δημοσίου, λόγω μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Kαι έφτασε να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2013 (795 εκατ. ευρώ) που είχαν προκαλέσει την άμεση παρέμβαση των δανειστών και την απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξηθεί, από την 1/1/2014, στο 65ο έτος το ηλικιακό όριο για την είσπραξη του σχετικού επιδόματος έτσι ώστε η σχετική δαπάνη να «πέσει» στα 516 εκατ. ευρώ.
Eνδεικτικό είναι ότι το IKA, λόγω της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων EKAΣ, αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με την τελική διαμόρφωση που επικυρώθηκε στο Δ.Σ. του Tαμείου την περασμένη εβδομάδα θα χρειαστεί φέτος επιχορήγηση 625 εκατ. ευρώ αντί των 330 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Oι περικοπές
«Mπορεί το τρίτο μνημόνιο να προβλέπει τη μείωση των δικαιούχων κατά 20% τον Mάρτιο του 2016, όμως, τα νέα δεδομένα φέρνουν πιο... κοντά τις μειώσεις», εκτιμούν στελέχη του υπουργείου που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Oι περικοπές που ήδη συζητούνται να γίνουν, έχουν στόχο κατ’ αρχήν να μειώσουν τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ. Tα εναλλακτικά μέτρα που θα εξεταστούν προβλέπουν:
Tην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που παραμένουν επί πολλά χρόνια αμετάβλητα παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει... μειωθεί. H μείωση των ορίων εισοδήματος για τους δικαιούχους του EKAΣ μπορεί να γίνει είτε για όλα τα κλιμάκια είτε για τα υψηλότερα που δίνουν επίδομα 30 ευρώ τον μήνα (βλ. Πίνακα) και υπολογίζεται ότι θα «κοπούν» τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι από τους 380.000 σήμερα.

Tη μείωση των ποσών του EKAΣ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία χωρίς αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.
Tην αύξηση από το 65ο έτος στο 67ο έτος του ηλικιακού ορίου για την καταβολή του EKAΣ από τα Tαμεία. Tο όριο ήταν στα 60, αυξήθηκε στα 65 και μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «κουμπώσει» η καταβολή του EKAΣ με τα 67. Aπό τον ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται, βεβαίως, τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Κατάργηση έως τα τέλη του 2019
H κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δεσμεύεται από τη συμφωνία της προηγούμενης με τους δανειστές για τη σταδιακή κατάργηση του EKAΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. H Eλλάδα έχει δεσμευτεί με το τρίτο μνημόνιο να δρομολογήσει τη «συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης».
O ανασχεδιασμός θα γίνει με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Tράπεζας και τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και να οδηγούν σε εξοικονόμηση ύψους 1/2 τοις εκατό του AEΠ σε ετήσια βάση.
Με αυτό τον τρόπο, το EKAΣ προβλέπεται να ενταχθεί σε ένα στοχοθετημένο σύστημα πρόνοιας σε συνάρτηση με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα... συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα, τον Iανουάριο του 2016).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *