ροή ειδήσεων

400 Έλληνες επιχειρηματίες μετακομίζουν στην Σερβία



Τα επενδυτικά «βήματα» της Hotel Brain στη Σερβία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν... 400 ακόμη Έλληνες επιχειρηματίες, επιθυμώντας να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ...



Πρόσφατα, η ελληνική εταιρεία Hotel Brain που ειδικεύεται στη διαχείριση κατά βάση μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων – έχοντας στο ενεργητικό της συμβόλαια με 120 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Λίβανο - πραγματοποίησε την πρώτη της κίνηση σε βαλκανικό έδαφος, ξεκινώντας από τη Σερβία. Με αφορμή την είσοδό της στη σερβική αγορά, ο πρόεδρος της εταιρείας Πάνος Παλαιολόγος χαρακτήρισε τη χώρα «αναπτυσσόμενη».

«Ο χαρακτηρισμός ταιριάζει απόλυτα στη Σερβία», συμφωνεί ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος συμπληρώνοντας ότι «ήδη οι Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν εκεί τις επενδυτικές ευκαιρίες». Το ενδιαφέρον επιβεβαιώνουν τα 400 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη σερβική αγορά. Ανάμεσά τους βιομηχανίες τροφίμων, ενέργειας, κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες υπηρεσιών. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας περιλαμβάνονται «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς και το ότι είναι φιλόξενη σε ξένες επιχειρήσεις» διευκρινίζει ο Κ. Γεωργάκος. Αντίστοιχα, και το ενδιαφέρον των Σέρβων σταδιακά αυξάνεται για τη χώρα μας, ενώ φέτος την προτίμησή τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - εξέφρασαν περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου Σέρβοι τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε το Οικονομικό Συνέδριο στο Βελιγράδι, όπου εκτός από τους 400 Έλληνες επιχειρηματίες, στις εργασίες συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, ο Δήμαρχος της πόλης του Βελιγραδίου, καθώς και ψηλόβαθμα στελέχη Τραπεζών Σερβίας και Ελλάδας.



Οι ευκαιρίες



Τα επόμενα χρόνια, η σερβική πρωτεύουσα θα εμφανίζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες υποστηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίζει τις επιχειρήσεις που οι επενδύσεις τους ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ στη χώρα, ενώ με νέα νομοθεσία θα εκδίδουν οικοδομικές άδειες σε 28 μόλις ημέρες. Η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί, χάρη στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν, ανάμεσά τους η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και έργα υποδομών. Λίγους μήνες πριν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Μάικλ Κίρμπι, καλούσε τις αμερικανικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη Σερβία να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα, αφού όπως εξηγούσε η σερβική κυβέρνηση έχει καταφέρει να λάβει δύσκολα μέτρα μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Δυναμικό παρόν έχουν δώσει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέσω της εταιρείας Eagle Hills έχουν υπογράψει συμβόλαιο για την οικιστική ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του ποταμού Σάβα που διασχίζει το Βελιγράδι, ένα έργο που αποκαλείται «Το Βελιγράδι δίπλα στο νερό», έχει συνολικό κόστος 3,5 δισ. ευρώ και προβλέπει την αξιοποίηση 1.770 στρεμμάτων. Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν κατοικίες, δύο ουρανοξύστες, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία και άλλα, καθώς και χώροι πράσινου, δημιουργώντας τουλάχιστον 13.000 θέσεις εργασίας.

enikonomia.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *