ροή ειδήσεων

Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωδεκανήσου: Αντιδράσεις για την κατάταξη των δωματίων μέσω ΞΕΕ



Την αντίθεση της στη διαδικασία κατάταξης των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων...
μέσω της εγγραφής των επιχειρήσεων του κλάδου στο ΞΕΕ εκφράζει η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Δωδεκανήσου, με επιστολή της στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά. Εάν, παρά ταύτα, διατηρθεί η διαδικασία η Ομοσπονδία ζητεί: α) να αποσυρθεί ο χαρακτηρισμός ως "μη κύρια" καταλύματα για τα δωμάτια, β) την ένταξή τους στο ΞΕΕ με ίσους όρους, δηλαδή με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και γ) να ισχύσει η πιστοποίηση επ’ αόριστον, χωρίς χρονική επανεξέταση (5ετή).

Αναλυτικά η επιστολή προς την κυρία Κουντουρά:

"Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον Ν.4276/2014 η διαδικασία κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων υλοποιείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΞΕΕ, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.

Συνεπώς, όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου μας οφείλουν, βάσει του νόμου, να υποβάλουν στο ΞΕΕ, μέχρι την 31Η Δεκεμβρίου 2017, αίτηση για πιστοποίηση της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει, φυσικά, την καταβολή παραβόλου υπέρ του ΞΕΕ.

Θέλουμε να δηλώσουμε άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεση του φορέα μας για την υποχρέωση των επιχειρηματιών του κλάδου μας να προμηθευτούν το πιστοποιητικό κατάταξης από ιδιωτικές εταιρείες και ειδικότερα μέσα από την εγγραφή τους στο ΞΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων από την πολιτεία, ως «μη κύρια τουριστικά καταλύματα», σε αντίθεση με τον χαρακτηρισμό των ξενοδοχείων, ως «κύρια τουριστικά καταλύματα», βεβαιώνει τον διαχωρισμό του κλάδου γενικότερα.

Ενός χαρακτηρισμού, που αν και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, εντούτοις η πολιτεία αλλά και το ΞΕΕ τον υποστηρίζουν θερμά όλα αυτά τα χρόνια.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουμε μέλη ενός επιμελητηρίου που πρώτα το ίδιο δεν μας αναγνωρίζει και μάς απομονώνει από τις τάξεις του.

Κυρία Υπουργέ, με ποια λογική, λοιπόν, μάς υποχρεώνετε να χρηματοδοτούμε το Επιμελητήριο ενός άλλου φορέα, τη στιγμή που διαχωρίζετε τον κλάδο του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος κατά τέτοιο υποτιμητικό τρόπο;

Θεωρούμε ότι αρμόδιος φορέας αδειοδότησης των επιχειρήσεών μας είναι το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ. Δεν χρειαζόμαστε καμία ιδιωτική εταιρεία να πιστοποιήσει αυτό που ήδη έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΟΤ κατά την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας μας. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος αυτής της υποχρέωσης. Ο μικρός επιχειρηματίας των 2 και 3 δωματίων που δραστηριοποιείται σε μικρά νησιά και σε ορεινές περιοχές δεν έχει τη οικονομική δυνατότητα να πληρώσει ακόμη ένα χαράτσι.

Όπως μάς αναφέρατε, εξάλλου, και η ίδια στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε για το θέμα της κατάργησης του Αυτοκόλλητου Νόμιμης Λειτουργίας, ένα νόμιμα αδειοδοτημένο κατάλυμα από τον ΕΟΤ δε χρειάζεται καμία επιπλέον πιστοποίηση για να αποδείξει το αυτονόητο, δηλαδή ότι είναι νόμιμο!

Είναι σαφές ότι η διαδικασία αυτή «στήθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση καθαρά και μόνο για να στηρίξει οικονομικά το ΞΕΕ, προσφέροντάς του «δώρο» το παράβολο που θα καταθέσουν 35.000 επιχειρήσεις ενοικ/νων δωματίων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό κατάταξης.

Μάλιστα, όρισαν την ισχύ του πιστοποιητικού αυτού στα πέντε έτη, φροντίζοντας έτσι να «ανανεώνουν» τη χρηματοδότηση προς το ΞΕΕ και τις ιδιωτικές εταιρείες ανά πενταετία!

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε:

1. Να καταστεί προαιρετική – και όχι υποχρεωτική – η προμήθεια του πιστοποιητικού κατάταξης για τα ενοικ/να δωμάτια & διαμερίσματα, όπως ισχύει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

2. Η διαδικασία προαιρετικής πιστοποίησης να γίνεται μέσω της Συνομοσπονδίας μας ΣΕΤΚΕ (πρώην ΣΕΕΔΔΕ) στις ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης

Εξάλλου, αυτό που μάς παρουσίασε το ΞΕΕ στην πρόσφατη εκδήλωση ενημέρωσης, δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός συστήματος online εγγραφής στην ιστοσελίδα του. Εκεί, υποχρεούται ο κάθε επιχειρηματίας ενοικιαζομένων δωματίων να καταθέτει αποκλειστικά και μόνο διαδικτυακά την αίτησή του, με όλα τα δικαιολογητικά και τη συμπλήρωση των μορίων που συγκεντρώνει. Στη συνέχεια, αφού επιλέξει – πάντα μόνο διαδικτυακά – την ιδιωτική εταιρεία, με την οποία θα συνεργαστεί, έρχεται η εταιρεία μόνο για αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι ισχύουν τα μόρια που έχουν δηλωθεί.

Ως γνωστό, κυρία Υπουργέ, τη διαδικασία αυτή την έχουν εφαρμόσει ήδη κατά την αδειοδότησή τους όλοι οι επιχειρηματίες μέλη μας και η αυτοψία έγινε από τους μηχανικούς του ΕΟΤ.

Από την ανωτέρω διαδικασία, αντιλαμβάνεστε, ότι επειδή τα μέλη μας είναι μικροί επιχειρηματίες, οι οποίοι σε ποσοστό 60% δεν γνωρίζουν τη χρήση υπολογιστών και του διαδικτύου, θα είναι υποχρεωμένοι να επιβαρυνθούν με το κόστος κάποιου ειδικού που θα αναλάβει να τους διεκπεραιώσει τη διαδικασία, να «σκανάρει» τα δικαιολογητικά του μηχανικού για τα προαιρετικά κριτήρια και στη συνέχεια να τα στείλει διαδικτυακά στο ΞΕΕ .

Αν στόχος του Υπουργείου ήταν να ελέγχει τις παρεχόμενες υπηρεσίες των καταλυμάτων ανά την Ελλάδα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να ιδρύσει ένα μεικτό κλιμάκιο ελέγχου , κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα του φορέα μας, το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ετησίως όχι μόνο τις προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης των καταλυμάτων, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών τους (πχ κατάσταση κτηρίου εξωτερικά και εσωτερικά, κατάσταση ιματισμού, επίπλων, καθαριότητα, κ.ο.κ.).

Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν οι διατάξεις του νόμου, τότε θα πρέπει το ΞΕΕ να δεχτεί τα εξής:

1. Να αποσυρθεί άμεσα ο όρος «μη κύρια» από τον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων του κλάδου μας, αφού πλέον θα είμαστε ισότιμα μέλη

2. Να ενταχθούμε στο ΞΕΕ με ίσους όρους, δηλαδή με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

3. Να ισχύσει η πιστοποίηση επ’ αόριστον, χωρίς χρονική επανεξέταση (5ετή). Στην περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας επιθυμεί να κάνει αίτηση επανακατάταξης, να μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή και όχι ανά πενταετία.

Είμαστε σίγουροι, κυρία Υπουργέ, ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την ζημιογόνο και χρονοβόρο διαδικασία, έτσι όπως πρόχειρα και εσπευσμένα ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, ελπίζουμε να δρομολογήσετε όλες αυτές τις αλλαγές, που θα απαλλάξουν τον μικρό επιχειρηματία ενοικ/νων δωματίων από το επιπρόσθετο οικονομικό αλλά και γραφειοκρατικό βάρος που τού επιφυλάσσει αυτή η δυσμενής διάταξη.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή,

Εκ του ΔΣ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Παναγιώτης Τοκούζης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *