ροή ειδήσεων

Στις 4 Μαρτίου συζητείται η προσφυγή για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά


Στις 4 Μαρτίου 2016 θα συζητηθεί η προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου... και των Δήμων Ρόδου, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου και Σύρου, τοπικών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για τη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό του ειδικού δημοσιονομικού καθεστώτος Δωδεκανήσου δημοσιοποίησε πρόσφατα ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου από το οποίο παραθέτουμε αποσπάσματα:

Το ειδικό Δημοσιονομικό Καθεστώς της Δωδεκανήσου

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε ειδική Δημοσιονομική μεταχείριση όχι μόνον για τη Δωδεκάνησο στο σύνολό της, αλλά και μεταξύ των διαφόρων νησιών.

Στη συνέχεια κατά την Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου υπήρξε Νομοθεσία η οποία προέβλεπε την ειδική Δημοσιονομική μεταχείριση της περιοχής

Η Ιταλική Νομοθεσία

1. Κυβερνητικό Διάταγμα της 28ης Μαΐου του 1938 με αριθμό 187

2. Κυβερνητικό Διάταγμα της 12ης Ιουνίου του 1939 με αριθμό 312

Τα διατάγματα αυτά καθόριζαν την συνοριακή γραμμή, την εισαγωγή των εμπορευμάτων, τις απαλλαγές από τους δασμούς, τις διαμετακομίσεις, τις προσωρινές εισαγωγές και αποθηκεύσεις, την καταστολή του λαθρεμπορίου αλλά και τη διαχείριση των εσόδων.

Στη συνέχεια με την Ενσωμάτωση ο Στρατιωτικός Διοικητής Δωδεκανήσου Περικλής Ιωαννίδης διατήρησε τα Ιταλικά Διατάγματα 187/1938 & 312/1939 αναγνωρίζοντας τη σημασία που τα διατάγματα αυτά είχαν για την ανάπτυξη των νησιών.

Εδόθη μάλιστα η αρμοδιότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε νησιού να καθορίζει το ποσοστό το οποίο εισπραττόταν το οποίο όμως δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερο του 4% της αξίας των προϊόντων

Για τα εξαγόμενα προϊόντα καθοριζόταν ποσοστό 1% ενώ κατ’ εξαίρεση ο δήμος της Ρόδου εισέπραττε 2% ενώ προβλέπονταν και αρκετές απαλλαγές.

Από τις αρχές του 1972, άρχισε να διαδίδεται ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Ειδικού Δασμολογικό Καθεστώς της Δωδεκανήσου αλλά και μεταβολή του Φόρου Κύκλου Εργασιών. Μάλιστα την 1/12/1972 δημοσιεύθηκε η πλήρης κατάργηση του Δασμολογίου . Μία πράξη η οποία βέβαια έλαβε και την ανάλογη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της εποχής εκείνης.

Μερικές ημέρες αργότερα στις (7/12/1972) σε σχετική συζήτηση του Νομοσχεδίου απερρίφθη η για την κατάργηση του Ειδικού Δασμολογικού Καθεστώτος μία απόφαση η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε Αθηναϊκά και τοπικά Μ.Μ.Ε.

Το Ειδικό Δασμολογικό Καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι τη μεταπολίτευση και καταργήθηκε με την πρόφαση ότι ήταν αντίθετο προς το καθεστώς της τότε ΕΟΚ.

Το ειδικό δημοσιονομικό εφαρμόζονταν πριν αλλά και μετά την Ενσωμάτωσή. Οι Τοπικοί παράγοντες διέβλεψαν τότε ότι η διατήρηση του αλλά και ειδικού φορολογικού καθεστώτος ήταν απαραίτητο διότι εξυπηρετούσε τις τοπικές αναπτυξιακές συνθήκες αλλά και σκοπούς Εθνικούς.

Έτσι εφαρμόσθηκε ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ο οποίος μετά τα γνωστά γεγονότα έπαψε να εφαρμόζεται.

Το τελευταίο προνόμιο που απέμεινε στα νησιά ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Ο ΦΠΑ εισήχθη το 1986 και πριν την εφαρμογή του υπήρξε ο ρυθμιστικός φόρος ως μεταβατική κατάσταση και στη συνέχεια ο ΦΠΑ που απετέλεσε την αντικατάσταση όλων των έμμεσων φόρων.

Από της εφαρμογής του ΦΠΑ στη χώρα μας ετέθη θέμα για την ύπαρξη μειωμένων συντελεστών στη Δωδεκάνησο σε ποσοστό 50%.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και το ειδικό καθεστώς σε γερμανικό νησί

Τελικά μετά από αγώνα στη Βουλή καθιερώθηκαν στα νησιά της Δωδεκανήσου μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, μια μείωση που επεκτάθηκε και στις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο.

Σήμερα καταργήθηκαν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ μετά την κατάργηση και του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με το πρόσχημα της απαίτησης των πιστωτών.

Όμως μπορεί να διατηρηθεί ειδικό δημοσιονομικό καθεστώς υπό την προϋπόθεση:

α) Να ζητηθεί από το Συμβούλιο να εναρμονισθεί όπως έγινε με την Έκτη Κατευθυντήρια Οδηγία αριθμός 3 η οποία εξαίρεσε το Άγιο Όρος, τα Γαλλικά υπερπόντια εδάφη και το νησί Ελιγολάνδη στη Βόρεια Θάλασσα το οποίο ανήκει στη Γερμανία.

β) Οι διαφοροποιημένοι συντελεστές εντός της χώρας δεν απαγορεύονται από τα κείμενα της Δεύτερης και Έκτης οδηγίας καθώς και την πράξη

Προσχωρήσεως. Το εφάρμοσε η Γαλλία για την Κορσική. Απαγορευτική είναι η τελεία απαλλαγή από το ΦΠΑ και όχι το ύψος του ΦΠΑ. Άρα είναι θέμα βούλησης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *