ροή ειδήσεων

Στόχος εγκληματικών οργανώσεων 7.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


ΜΠΡΑΙΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ EUROPOL ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότερα από 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.


Κάθε χρόνο φτάνουν στην Ελλάδα πάνω από 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.



Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά ηλικίας 6 με 15 ετών, των οποίων οι γονείς πέθαναν κατά τη διάρκεια του άκρως επικίνδυνου ταξιδιού προς την Ευρώπη ή χωρίστηκαν λόγω συνθηκών. Φτάνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς να έχουν κανέναν να τους προσέχει, χωρίς χρήματα, χωρίς προστασία. Είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα προσφύγων και μεταναστών και δυστυχώς νούμερο 1 στόχος αδίστακτων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων. Οπως αποκαλύπτει ο Μπράιν Ντόναλντ, διευθυντής της Europol στο «Εθνος της Κυριακής», σπείρες που δραστηριοποιούνται σ' όλη την Ευρώπη εξαναγκάζουν τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών στη δουλεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Υπάρχουν περίπου 7.000 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με αναφορές αστυνομιών, περισσότερο από Βαλκανικές χώρες, έχουν στοχοποιηθεί από εγκληματικές οργανώσεις», δηλώνει ο διευθυντής της Europol.

Πριν από μερικές ημέρες, διοργανώθηκε στη Μαδρίτη πανευρωπαϊκή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί αστυνομικών αρχών από κράτη?μέλη και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Μπράιν Ντόναλντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους συμμετέχοντες, πως υπάρχουν αναφορές από διωκτικές αρχές που επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία εξαναγκάζονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Τα κυκλώματα προσεγγίζουν τα θύματά τους στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες, όπου περιμένουν να τους χορηγηθούν χαρτιά και είναι απελπισμένα, εξηγεί ο Μπράιν Ντόναλντ

«Γνωρίζουμε από παλαιότερες υποθέσεις ότι ειδικά τα παιδιά και οι νεαρές γυναίκες, γίνονται στόχος μελών διεθνικών συνδικάτων του εγκλήματος. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες ομάδες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και είναι απεγνωσμένες για χρήματα. Το σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα εμφανίζεται εκεί όπου οι ?ευκαιρίες? είναι υψηλές και το ρίσκο χαμηλό», υποστηρίζει ο κ. Ντόναλντ.

Οι τρεις βασικές δραστηριότητες των διεθνικών συμμοριών είναι η δουλεία, η σεξουαλική εκμετάλλευση και παιδική παραβατικότητα. Υπάρχει και μία ανερχόμενη νέας μορφής εγκλήματος που είναι οι «νύφες». «Εξαναγκάζονται στην πορνεία ακόμα και παιδιά μικρής ηλικίας, ενώ οι μεγαλύτεροι γίνονται σύγχρονοι δούλοι. Τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών τούς προσεγγίζουν στην πιο ευάλωτη στιγμή του ταξιδιού τους και τους υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον, ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη και εργασία. Μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ οι συγγενείς τους πληρώνουν πολλά λεφτά για τη μεταφορά τους.

Στη συνέχεια καταλήγουν είτε να εκπορνεύονται είτε να εργάζονται όλη μέρα είτε να εγκληματούν για λογαριασμό των κυκλωμάτων, ενώ οφείλουν και υπέρογκα ποσά, τα οποία δεν ξεπληρώνουν ποτέ φυσικά, καθώς τους χρεώνουν και δήθεν έξοδα διαμονής. Τελευταία επανακάμπτει και η τάση των "ψεύτικων" γάμων ?ένα κόλπο που βλέπαμε παλαιότερα? που υπόσχονται σε γυναίκες την υπηκοότητα μέσω γάμου και τελικά πωλούνται ως "νύφες". Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε οι σπείρες να δραστηριοποιούνται συνδυαστικά σε όλες τις παραπάνω εγκληματικές ενέργειες», δηλώνει ο επικεφαλής της Europol στο «Εθνος της Κυριακής».

Πιο ευάλωτα
Τα θύματα πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων όταν είναι πιο ευάλωτα. Πρόσφυγες από τη Συρία καταφθάνουν στην Ελλάδα -που αποτελεί και το σημείο εισόδου στην Ευρώπη- εξαντλημένοι από το ταξίδι. Σημαντικό μέρος των χρημάτων τους τα παίρνουν οι διακινητές, ενώ λόγω του περιορισμένου χώρου στις πλαστικές λέμβους με τις οποίες ταξιδεύουν, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους οτιδήποτε «περιττό», όπως ρούχα, τιμαλφή κ.ά. Οσοι τελικά επιβιώνουν του ταξιδιού, είναι απολύτως ευάλωτοι.

«Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω για ευάλωτους πρόσφυγες. Στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες, απ' όπου συνεχίζεται το ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη, προσεγγίζονται από τα κυκλώματα. Περιμένουν να τους χορηγηθούν χαρτιά και είναι απελπισμένοι. Τότε γίνονται ?λεία? για τα αρπακτικά των κυκλωμάτων», λέει ο κ. Ντόναλντ.

Οι αξιωματικοί της Europol αναφέρουν ότι η εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών γίνεται από σπείρες που έχουν ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο κυκλωμάτων που έχει πολύ ευέλικτη μορφή. «Μία σπείρα στη Γερμανία συνεργάζεται με αντίστοιχη στην Τουρκία στο trafficking προσφύγων». Τελευταία επιχείρηση της Europol σε ελληνικό έδαφος έγινε στις αρχές του έτους, με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος», στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών εφόδων κατά κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Ζητούσαν από 4.000 έως 9.000 ευρώ από Σύρους πρόσφυγες που διακινούνταν από την Τουρκία σε Ρόδο και Κω και έπειτα προωθούνταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κέρδη της σπείρας υπολογίζονταν περίπου στα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προωθήσει 350 Σύρους πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους στην Ευρώπη.

Πριν από μερικές ημέρες, ομάδες της Europol εισέβαλαν ταυτόχρονα σε εστιατόρια στην Ισπανία και τη Σλοβενία, πραγματοποιώντας 29 συλλήψεις. Εκεί ανακάλυψαν μετανάστες που εργάζονταν ως σκλάβοι, οι οποίοι είχαν πληρώσει στα κυκλώματα περίπου 14.000 ευρώ για το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
astynomiko@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *