ροή ειδήσεων

Με νέα ασφυξία απειλούνται τα νησιά



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ...

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες αναμένεται να εγκλωβιστούν τις επόμενες ημέρες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, λόγω της νέας 48ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Η απόφαση της ΠΝΟ προβλέπει να μην υπάρξει εξαίρεση των τριών πλοίων που χρησιμοποιούνται καθημερινά αποκλειστικά για τη μεταφορά των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία αυτά είναι το «Βlue Star Πάτμος», το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Τerra Jet».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει είτε να επιτραπεί ο απόπλους των τριών πλοίων είτε, εναλλακτικά, τα πλοία να παραμείνουν στα λιμάνια των νησιών με πρώτη τη Λέσβο και να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας των προσφύγων μέχρι τη λήξη της απεργίας, ώστε να υπάρξει σχετική ανακούφιση.

Στη Λέσβο ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο νησί έφτασε χτες περί τους 8.000, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός προειδοποίησε ότι αν η απεργία διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τότε θα εγκλωβιστούν στη Λέσβο πάνω από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οπως είπε, κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για όλο το νησί, όπως είχε συμβεί και με τα γεγονότα των αρχών Σεπτεμβρίου, όταν η έλλειψη καραβιών και εισιτηρίων εγκλώβισε έναν ανάλογο αριθμό προσφύγων στο νησί δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Μια εικόνα αυτής της κατάστασης αναμένεται να έχει αύριο ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επισκεφτούν τη Λέσβο για να δουν από κοντά την κατάσταση στο θέμα των προσφύγων.

Ο δήμαρχος Λέσβου έκανε έκκληση χτες στην ΠΝΟ να σεβαστεί το νησί και επιτρέψει την εξαίρεση των τριών πλοίων, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες η Λέσβος διαχειρίζεται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί ανοιχτή η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ότι διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους.

Σε μια συμβολική κίνηση ο Δήμος Λέσβου έχει κηρύξει από σήμερα τριήμερο πένθος για τους αδικοχαμένους πρόσφυγες, καλώντας τον λαό του νησιού να πάρει μέρος μαζικά στη δέηση που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Αγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα, από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των εκκλησιών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *