ροή ειδήσεων

«Ανέπαφες» συναλλαγές με το κινητό τηλέφωνο


Στα τέλη του 2015 με αρχές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει σε φουλ ρυθμούς... η ευρεία χρήση των «ανέπαφων» συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη του τομέα αυτού, με την κρίση να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο πλέον οι τράπεζες επιταχύνουν τις συνεργασίες τους με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας αλλά και τις εταιρείες τεχνολογίας πληρωμών (MasterCard, Visa Europe).

Τα βασικά μοντέλα που εξετάζονται για την εφαρμογή του... ψηφιακού πορτοφολιού στη χώρα μας είναι δύο:
Η χρησιμοποίηση της κάρτας SIM του «έξυπνου» τηλεφώνου (smartphone) για τη διασφάλιση των συναλλαγών.
Η τεχνολογία εξομοίωσης των καρτών (host card emulation - HCE) όπου τα στοιχεία της κάρτας και των συναλλαγών θα φιλοξενούνται στο cloud αντί της κάρτας SIM. Πρόκειται για το μοντέλο όπου ουσιαστικά δεν απαιτείται η εμπλοκή των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Ομως, οι προδιαγραφές γι' αυτό το μοντέλο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί πλήρως.

Απλή διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για τον χρήστη θα είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που θα χρειάζεται είναι μια συσκευή που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC (Near Field Communication). Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο χρήστης θα αρκεί να πλησιάσει το κινητό του τηλέφωνο στο ειδικό τερματικό στα καταστήματα που θα διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση, χωρίς να απαιτείται υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής ή εισαγωγή του ΡΙΝ.

Αυτήν τη στιγμή, το βασικό ζητούμενο όσον αφορά την ελληνική αγορά είναι η επιλογή του αποκαλούμενου Trusted Service Manager (TSM), δηλαδή του παρόχου εκείνου που θα βρίσκεται μεταξύ της εκδότριας τράπεζας και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και θα διασφαλίζει ότι μια συναλλαγή γίνεται από τον «σωστό» καταναλωτή.

Σε ορισμένες χώρες, ο TSM που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι διαφορετικός από αυτόν των τραπεζών και γενικότερα υπάρχουν διάφορα μοντέλα, τα οποία εξετάζονται αυτή την περίοδο από τις ελληνικές τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική έρευνα αγοράς έχει αναλάβει η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Planet, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι 11 εταιρείες (μεταξύ των οποίων ονόματα όπως η Gemalto, η Verifone και η Mastercard) εξεδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία που τελικά θα επιλεγεί.

Σημειώνεται ότι από τον καθορισμό του μοντέλου για τον TSM θα εξαρτηθεί και το πότε τελικά θα ξεκινήσει μαζικά η εμπορική διάθεση των κινητών συναλλαγών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως απαιτούνται περίπου 12 μήνες από τη στιγμή της επιλογής TSM προκειμένου να είναι διαθέσιμες οι σχετικές υπηρεσίες.

Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί περίπου 130.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, από 100.000 πέρυσι και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα φτάσει έως και τις 250.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, μόνο το 5% των σημείων πώλησης έχουν τερματικά για contactless payments, ενώ απαιτείται ένας αριθμός 10.000 τερματικών και 1 εκατ. καρτών, ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα που θα οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών.

Σε διεθνές επίπεδο, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2018, σύμφωνα με έρευνα της IHS Technology.

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Πώς δουλεύει το νέο ψηφιακό πορτοφόλι

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο στις κινητές πληρωμές είναι το αποκαλούμενο ψηφιακό ή κινητό πορτοφόλι (mobile wallet). Ουσιαστικά, στις κινητές πληρωμές αυτό που γίνεται είναι ότι οι κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες) «μεταφέρονται» σε ψηφιακή μορφή στο smart­phone. Οι καταναλωτές είναι λογικό ότι δεν θα θέλουν να έχουν διαφορετικές εφαρμογές (apps) για τις κάρτες της κάθε τράπεζας που χρησιμοποιούν, οπότε το ερώτημα είναι ποιος θα ελέγχει την εφαρμογή που θα λειτουργεί ως πορτοφόλι για όλες τις κάρτες του χρήστη.

Το μοντέλο στο εξωτερικό που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή είναι η κάθε τράπεζα να έχει το δικό της κινητό πορτοφόλι, στο οποίο, όμως, να είναι δυνατή η «φόρτωση» και καρτών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε ο καταναλωτής να είναι αυτός που θα κάνει την επιλογή.

Στην τελική μορφή του... κινητού πορτοφολιού ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να «περάσει» στο κινητό του μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες ακόμα και από διαφορετικές τράπεζες και θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να επιλέγει ποια θα χρησιμοποιήσει μέσω μιας εφαρμογής.

1,2 δισ. συσκευές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Technology, έως το 2018 θα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά περίπου 1,2 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC, επιτρέποντας τις συναλλαγές μέσω ανέπαφων πληρωμών. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι παραγγελίες για τέτοια κινητά ανήλθαν σε 275 εκατομμύρια συσκευές από μόλις 120 εκατομμύρια το 2012, ενώ για φέτος αναμένεται νέα μεγάλη αύξηση στις 416 εκατ. συσκευές. Ομως και στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί από αρκετές τράπεζες κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, η χρήση των οποίων κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι κάτοχοί τους μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε περίπου 5.000 σημεία σε όλη τη χώρα με συσκευές (αναγνώστες) για ανέπαφες συναλλαγές, ενώ στόχος είναι τα σημεία να διπλασιαστούν έως το τέλος του χρόνου.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα ELTRUN), φέτος σε σχέση με το 2012 οι καταναλωτές εξοφλούν τις αγορές μέσω Ιντερνετ με αντικαταβολή σε ποσοστό 91% έναντι 71%, μέσω της πιστωτικής τους κάρτα (81% από 52%), μέσω τραπεζική κατάθεσης (69% από 62%) και μέσω Paypal (63% από 29%).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *