ροή ειδήσεων

Ο Αλ. Τσίπρας προς τους νησιώτες: Στις πλάτες σας ακουμπάει σχεδόν όλος ο πλανήτης



«Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας, στις πλάτες των ανθρώπων σας,...
των τοπικών κοινωνιών»: τα λόγια αυτά ειλικρινούς αναγνώρισης του έργου που ο απλός νησιώτης έχει προσφέρει στο έργο διάσωσης και περίθαλψης των προσφύγων απηύθυνε ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη για το θέμα που συγκάλεσε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για να συνεχίσουν όμως οι κοινωνίες αυτές να παράσχουν το έργο αυτό για καιρό -και, όπως φαίνεται, δύσκολα θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές-, πρέπει να παραμείνουν όρθιες. Για τον λόγο αυτό, στην ίδια σύσκεψη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων, κάποια από τα οποία περνούν μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ των νησιών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για καθένα από τα έξι νησιά που θα διαθέτουν κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (στα ήδη γνωστά πέντε, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα προστεθεί εκτός απροόπτου η Κάλυμνος).

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά, ενώ θα ζητήσει 380 εκατομμύρια από τις Βρυξέλλες προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκτός από τα έξι hot spots, εξήγγειλε τη δημιουργία δύο κέντρων προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (θα φιλοξενούν από 10.000 ανθρώπους). Επιπλέον, ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατομμύρια) θα καλυφθούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Για την εφαρμογή των προγραμμάτων, ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακαριαία αντέδρασαν άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αποστολή»Κωστής Δήμτσας στην πρόσκληση Τσίπρα για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, τονίζοντας ότι η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλει στο καθημερινό έργο στήριξης των προσφύγων.

Σχετικά με όσα μέτρα η υλοποίηση περνά από τις... Βρυξέλλες, υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι η χώρα μας θα συναντήσει μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη. «Πρεσβευτής» των ελληνικών αιτημάτων είναι άλλωστε πλέον, ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είδε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την περασμένη Πέμπτη στις ακτές της Λέσβου, μια βάρκα - «αυτοσχέδια σαμπρέλα» τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας- στοιβαγμένη ανθρώπινες ψυχές να προσπαθεί να προσεγγίσει. «Ζήσαμε την τραγωδία του ερχομού των προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε σοκαρισμένος ο προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ από τη Λέσβο, επίσης, ο πρωθυπουργός έστελνε μήνυμα ότι η ιδέα να πέσει μονομερώς ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι καλή...

Με αυτές τις εικόνες, σκέψεις και αποφάσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βαλέτα της Μάλτας, πρώτα για τη Σύνοδο για τη Μετανάστευση - σχέσεις με Αφρική και εν συνεχεία για την άτυπη συνάντηση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ε.Ε., με μεγαλύτερη έμφαση πλέον στο θέμα των προσφυγικών ροών που εισέρχονται από την Τουρκία και τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί της. Θέμα που θα απασχολήσει, συν τοις άλλοις, την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/11/15 23:08

    "Για γίνεις αρεστός και αγαπητός στους πολίτες, θα πρέπει να λες τα πιό χοντρά και απίθανα ψέματα". Α. Χίτλερ

    "Αλήθεια είναι ότι αρέσει στον λαό". Λ. Στάλιν

    "Πούλα παραμύθι στους βλάκες" Πλάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *