ροή ειδήσεων

Oι 10 αλλαγές των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2016



Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας εγκαινιάζονται φέτος....

Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξεταστούν με το νέο σύστημα που περιλαμβάνει λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα(4 ή 5 αντί για 6 ή 7), αναδιάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία και αλλαγές στα μαθήματα βαρύτητας. Ακόμα, οι παλιοί απόφοιτοι με δικαίωμα επιλογής συστήματος θα διεκδικήσουν ξεχωριστό αριθμό θέσεων.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι πιο πρόσφατες ήρθαν με την τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Φίλης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Οι απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου λυκείου, οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, μπορούν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εισαγωγής εάν το επιθυμούν, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων για κάθε Σχολή, το οποίο θα είναι κατά προσέγγιση ανάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-2016. Όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι διαφορετικές και οι βάσεις εισαγωγής ανά Τμήμα και Σχολή.
Με την ίδια τροπολογία, ο υπουργός Παιδείας δίνει κατ' εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το δικαίωμα συμμετοχής για το 10% των θέσεων σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% των εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του 2015 σε ποσοστό 60%.
Όσον αφορά τις αλλαγές στα επιστημονικά πεδία που θα δουν οι υποψήφιοι στο φετινό μηχανογραφικό, προβλέπεται «σπάσιμο» του 1ου πεδίου Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς όλα τα παιδαγωγικά Τμήματα εντάσσονται στο νέο 4ο πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης. Ακόμα, προβλέπεται αύξηση των τμημάτων στο 2ο επιστημονικό πεδίο, καθώς αυτό ενώνεται με το περσινό 4ο. Στο 3ο τα τμήματα αυξάνονται στα 89 και στο 5ο 123.

Οι 10 αλλαγές στο μηχανογραφικό

Υπάρχουν 13 κοινά τμήματα (12 σε πανεπιστήμια και 1 σε ΤΕΙ) σε όλα τα επιστημονικά Πεδία. Αφορούν κυρίως τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Κινηματογράφου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και θεωρίας της Επιστήμης.
Υπάρχουν 36 κοινά τμήματα σε δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων σχολές Βιολογίας, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ.α.
Έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ξεχωριστό πεδίο για τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 21 αμιγώς Παιδαγωγικών τμημάτων και σχολών Προσχολικής Αγωγής και άλλα 12 τμήματα τα οποία έχουν σχέση με την Εκπαίδευση και τα οποία είναι ενταγμένα και στα υπόλοιπα πεδία.
Όσοι επιλέξουν τα τμήματα του 4ου πεδίου που μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν ως μαθήματα αυξημένη βαρύτητας τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τα Αρχαία και τη Ιστορία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Υποβαθμίζεται το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για την εισαγωγή στα Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου, καθώς από τη φετινή χρονιά 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3 θα είναι τα Μαθηματικά προσανατολισμού και δεύτερο μάθημα βαρύτητας με συντελεστή 0,7 (μέχρι πέρυσι είχε συντελεστή 1,3) οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται πλέον σε 4 Επιστημονικά Πεδία 1ο,2ο και 5ο), ενώ μέχρι και πέρυσι οι υποψήφιοι οι μπορούσαν να τις επιλέξουν μόνο από το 5ο πεδίο.
Για πρώτη φορά, οι σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών μπαίνουν στο μηχανογραφικό σε τρία διαφορετικά ΕΠ (1ο, 2ο και 5ο).
Στις Στρατιωτικές, στο 2ο ΕΠ εντάσσονται από φέτος 13 σχολές, καθώς έχουν προστεθεί 4 σε σχέση με το περσινό μηχανογραφικό. Πρόκειται για τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η οποία ήταν ενταγμένη στο 4ο πεδίο, Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας (ΣΥΔ) η οποία ήταν στο 5ο πεδίο, Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και Ικάρων (ελεγκτές αεράμυνας). Στο 5ο πεδίο περιλαμβάνεται από φέτος μόνο το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης. Η κατανομή των Στρατιωτικών Σχολών στο 1ο και 3ο πεδίο παραμένει αμετάβλητη.
Μεταξύ του περσινού και του φετινού εξεταστικού συστήματος μπορούν να επιλέξουν υποψήφιοι παλαιότερων ετών.
Τις θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία του 10% (δηλαδή υποβολή μηχανογραφικού χωρίς συμμετοχή στις εξετάσεις) μπορούν να διεκδικήσουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων ετών (2014 και 2015).Πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές

Όπως αναφέρει το Έθνος, η περιθωριοποίηση αυτή των Παιδαγωγικών Σχολών θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεών τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 μαθητές της τρίτης λυκείου, το 37,4% των υποψηφίων θα επιλέξει τις θετικές επιστήμες, το 32,8% της θεωρητικές και το 29,8% τις Οικονομικές Σχολές.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *