ροή ειδήσεων

"Καμπανάκι" για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων


Αύξηση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ καταγράφονται...



περιστατικά ακόμα και σε ασυνήθιστα νεαρές ηλικίες 30 και 40 ετών. Την ίδια στιγμή η κρίση φαίνεται πως αναγκάζει ολοένα και περισσότερους πολίτες να προτάσσουν τα ζητήματα του βιοπορισμού και της επιβίωσης σε βάρος της υγείας τους. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην επιστημονική εσπερίδα με θέμα: “Ψυχική υγειά στην εποχή της κρίσης και αγγειακά – εγκεφαλικά επεισόδια – Μία σύγχρονη απειλή” που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Δυτικής Κρήτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων. «Παρατηρούμε αύξηση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και μάλιστα βλέπουμε να έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κατά πολύ καθώς εμφανίζονται και σε νεαρότερες ηλικίες», τόνισε σχετικά ο παθολόγος, εξειδικευμένος στα αγγειακά εγκεφαλικά, Α’ επιμελητής στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Ιωάννης Καλιοντζάκης και πρόσθεσε ότι πλέον καταγράφονται πολύ συχνά περιστατικά ακόμα και στις ηλικίες των 30 – 40 και 50 ετών.
Υπογράμμισε ότι μια από τις αιτίες είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια καθώς οι πολίτες βάζουν σε δεύτερο επίπεδο την πρόληψη των προβλημάτων υγείας έναντι της επιβίωσης που αποτελεί άμεση προτεραιότητα. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παίρνει σωστά τη θεραπεία του, αν παίρνει κάποια αγωγή, αλλά και να κάνει εκπτώσεις στο κομμάτι της υγείας» σχολίασε ο κ. Καλιοντζάκης. Ο νευρολόγος – ψυχίατρος, συντονιστής διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γεώργιος Γεωργακάκης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Δυτικής Κρήτης για τη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης αναφέρθηκε σε βασικές αιτίες πρόκλησης των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. «Μία βασική αιτία πέρα από την ηλικία και την κληρονομικότητα είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και της καθημερινότητάς μας. Αγχος, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου και άσκησης, υπέρταση, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, χοληστερίνη κ.λπ.» σημείωσε και πρόσθεσε ότι παράλληλα με την αύξηση των περιστατικών διαπιστώνεται και αύξηση των καταχρήσεων (τσιγάρο, αλκοόλ κ.λπ.) που σχετίζεται με την κρίση και την κακή ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Τόνισε ότι αυτά που θα πρέπει να κοιτάξουν κατά προτεραιότητα οι πολίτες «είναι η ρύθμιση της πίεσης, παρακολούθηση από τους διαβητικούς του σακχαρώδη διαβήτη και άσκηση και κυρίως κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι να σκεφτόμαστε τι θα φάμε, πόσο θα φάμε και γιατί».

“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ”
Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνης Λιοδάκης αναφέρθηκε στις δυνάμεις και το εσωτερικό χαμόγελο που πρέπει να επιστρατεύσουν οι πολίτες στις μέρες μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση και τις συνέπειές της. «Η κρίση είναι πολυπαραγοντική, δεν είναι μόνο οικονομική και δεν άρχισε πριν από 5 χρόνια. Συσχετίζεται με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Εχει να κάνει με τον άκρατο καταναλωτισμό, με τον εγωισμό, με την απόσυρση από τα κοινά και έναν κοινωνικό αυτισμό, όπως και πολλά άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πολιτικό και το ψυχοκοινωνικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Λιοδάκης και συμπλήρωσε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν το άτομο στην απαξίωση του εαυτού. «Πρέπει να σκύψουμε πάνω απ’ αυτά τα ζητήματα και να προκαλέσουμε μια συνείδηση δράσης. Πρέπει να περάσουμε στην εποχή του πράττειν κι αυτό που χρειάζεται είναι μια αγωνιστική κοινωνική συνείδηση. Να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο και ασφαλές και μέσα στη μεγάλη επισφάλεια της σημερινής ζωής σε όλα τα επίπεδα θα πυροδοτηθεί η απαραίτητη συνειδησιακή κατάσταση να επέμβουμε και να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Λιοδάκης, ενώ υπογράμμισε ότι για να συμβεί αυτό απαιτείται δράση μέσα σε συλλογικότητες καθώς η ατομικότητα δεν μπορεί να προσφέρει αυτή τη συνειδησιακή κατάσταση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *