ροή ειδήσεων

Από… καλοκαίρι χειμώνας: Πού οφείλεται η θεαματική πτώση της θερμοκρασίας


Από καλοκαίρι χειμώνας! Αυτό θυμίζει η αλλαγή του καιρού από τα Χριστούγεννα... μέχρι την Πρωτοχρονιά. Τις ηλιόλουστες μέρες διαδέχεται ο χιονιάς και αντί για μπάνια στη θάλασσα -που έκαναν μερικοί τολμηροί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών- θα έχουμε θεαματικές βουτιές του υδράργυρου.

Από την Τετάρτη το σκηνικό του καιρού άλλαξε. Το τσουχτερό κρύο έκανε την εμφάνιση του και η πτώση της θερμοκρασίας ήταν ιδιαίτερα θεαματική αφού σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη, ξεπέρασε ακόμη και τους 12 βαθμούς Κέλσιου. Αλλά και στη Βόρεια Αττική είχαμε κάθετη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου.

Το δριμύ ψύχος θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σχεδόν για όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων είναι ότι ο χιονιάς αναμένεται να διαρκέσει 48 ώρες.

«Από την Κυριακή και ιδιαίτερα από τη Δευτέρα θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύεται όμως από αρκετές βροχές ενώ τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής-μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος.

Η απότομη αλλαγή του καιρού ήταν ένα «σοκ» για πολλούς, αφού οι ηλιόλουστες μέρες ήταν και ένας… σύμμαχος των πολιτών στην οικονομική κρίση μια και δεν χρειάζονταν να ανοίξουν για πολλή ώρα τη θέρμανση.

Την προηγούμενη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, έφτασε τους 19 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Ρόδο (στην περιοχή της Λίνδου), στην Κρήτη και στην Σπάρτη ξεπέρασε τους 20 βαθμούς.

«Αφύσικο δεν είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αλλά η παρατεταμένη καλοκαιρία που διήρκησε όλο το Δεκέμβριο και ένα μεγάλο διάστημα το Νοέμβριο», επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος. «Αν αυτό το φαινόμενο αρχίζει να συμβαίνει όλο και πιο συχνά τότε για τους επιστήμονες είναι ένα καμπανάκι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Την ψυχρή εισβολή εμπόδισε όλο το προηγούμενο διάστημα ένας αντικυκλώνας (σύστημα υψηλών πιέσεων που συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες). Τώρα οι ψυχρές μάζες –που ήταν εγκλωβισμένες στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης- άρχισαν να κατεβαίνουν με συνέπεια να έχουμε ήδη την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι επιπτώσεις από την καλοκαιρία

Μπορεί η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών να ήταν μια ευχάριστη παρένθεση αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις.

«Τα χαρακτηριστικά του Δεκεμβρίου ήταν ξηρασία και μηδενικές βροχοπτώσεις. Μάλιστα, σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις είχαμε τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών», υποστηρίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος. «Αν το σκηνικό αλλάξει δεν θα έχουμε επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα αν όχι τότε θα υπάρχουν συνέπειες», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει, ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης η παρατεταμένη καλοκαιρία παρατείνει τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών με συνέπεια να έχουμε μεγαλύτερες ζημιές όταν πιάνει το κρύο.

Επίσης, έχει επιπτώσεις και στις καλλιέργειες, όπως είναι τα χειμερινά σιτηρά ( σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη), τα ψυχανθή (όλα τα όσπρια εκτός από τα φασόλια) αλλά και τα εσπεριδοειδη (λεμόνια, πορτοκάλια). Μεγαλώνουν τα φυλλώματα με συνέπεια να παγώνει το νερό και να σπάνε οι ιστοί.

Οι προβληματισμοί

Ο καιρός αλλάζει σε όλο τον κόσμο. Αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όλοι. Και οι απότομες αλλαγές συνοδεύονται –τις περισσότερες φορές- από καταστροφές, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία αλλά και τη Νότια Αμερική όπου 100 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Και εδώ αρχίζει η επιστημονική κουβέντα αν για όλα αυτά φταίει η κλιματική αλλαγή.

«Ναι», λέει ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος Χρήστος Ζερεφός. «Αυτό γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στις οποίες οι μεταβολές που έχει υποστεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου. Αυτά τονίστηκαν και στη διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι».

Όπως υποστηρίζει: «το δικό μας φαινόμενο δεν είναι μόνο του. Παρατηρούνται ακραίες περιπτώσεις καλοκαιρίας, όπως συνέβη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κυανή Ακτή αλλά και ακραίες περιπτώσεις κακοκαιρίας, όπως στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Τίποτα πλέον δεν είναι τόσο μακρινό ώστε να μην επηρεάζει κάποιον άλλο».

Για τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτο Περιβάλλοντος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Μιχάλη Πετράκη η μετάβαση από τη καλοκαιρία στην απότομη κακοκαιρία μέσα στην καρδιά του χειμώνα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

«Ναι, η έως τώρα καλοκαίρια είναι λίγο ασυνήθιστη. Αλλά αν συμβεί για αρκετές φορές, τότε πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στην αύξηση θερμοκρασία», συμπληρώνει.

Οι μεγάλες βουτιές της θερμοκρασίας με βάση της μετρήσεις από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου

-Από την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στην Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου

(σε βαθμούς Κελσίου)

. Αλεξανδρούπολη: 15 – 2,5

.Σαμοθράκη : 14 – 2

.Ζαγορά Πηλίου: 15-3

.Λήμνος: 15-5

.Βόρεια Αττική (Εκάλη) 17-7

.Βόλος: 15-9

.Σκύρος: 17-8

.Τρίπολη: 15-9

Για την Πέμπτη και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις μέγιστες τιμές (σε βαθμούς Κελσίου) είναι:

.Αλεξανδρόπουλη: -1 έως 1

.Κοζάνη: 0-1

.Λάρισα 1-4

.Βόρεια προάστια Αττικής: 0-2

.Αθήνα/Κεντρο: 5-6

.Τρίπολη: -1 έως 2

(Πηγή: Δρ Κώστας Λαγουβάρδος/ ερευνητής –μετεωρολόγος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *