ροή ειδήσεων

Πόσο επηρεάστηκαν τα νησιά από την υποδοχή προσφύγων - 50% κάτω οι προκρατήσεις


Με την πτώση στις προκρατήσεις για τη νέα σεζόν του 2016 να ξεπερνά ακόμη και το 50%,... τυχόν εξαίρεση από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών που έχουν πληγεί από το προσφυγικό ρεύμα θα δώσει έστω και μία μικρή «ανάσα» στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, από το απόλυτο... τίποτα.

Αυτό δηλώνουν φορείς των νησιών σχολιάζοντας το «παράθυρο» που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στη Βουλή. Ο κ. Αλεξιάδης αναγνώρισε ότι υφίσταται πρόβλημα με το ΦΠΑ των νησιών και πρόσθεσε ότι μελετάται η εξαίρεση από την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, τον ερχόμενο Ιούνιο, για την ομάδα των νησιών που έχουν πληγεί, όπως η Κως, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

Η εξαίρεση των πληγέντων τουριστικών προορισμών αποτελεί το τελευταίο διάστημα πάγιο αίτημα των τοπικών Ενωσεων Ξενοδόχων που απευθύνουν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι συνεχείς εκκλήσεις μετρώντας απώλειες στις κρατήσεις τους. Ενδεικτικά, για την περίπτωση της Κώ, με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Ενωσης Ξενοδόχων, η πτώση στις προκρατήσεις για τη σεζόν του 2016 αγγίζει ακόμη και το 55%.

Επιπλέον, μία αποτύπωση της κατάστασης και το πώς έχει επηρεάσει η προσφυγική κρίση τον ελληνικό τουρισμό με βάση τα επίσημα στοιχεία δίνει και σχετική ανάλυση της Alpha Bank. Σύμφωνα με αυτή, Κώς και Λέρος ήταν τα δύο νησιά που έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση στο δεκάμηνο του 2015, την ίδια στιγμή που συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επισημαίνει η ανάλυση της τράπεζας, η επίπτωση της προσφυγικής κρίσεως δε φαίνεται να είναι σημαντική το 2015.

Σύμφωνα με την ποσοστιαία κατανομή των συνολικών αεροπορικών αφίξεων του δεκαμήνου 2015 (στοιχεία Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εξωτερικού–εσωτερικού), που επικαλούνται οι αναλυτές της Alpha Bank διαπιστώνεται ότι οι αεροπορικές αφίξεις στην Κω και τη Λέρο μειώθηκαν κατά 3,2% και 2,4% αντίστοιχα στο δεκάμηνο 2015. Αντιθέτως, στη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο αυξήθηκαν κατά 1,4%, 1% και 1,3% αντίστοιχα- ωστόσο και στις περιπτώσεις αυτές, όπως στη Μυτιλήνη π.χ. το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου ήταν επίσης πτωτικό. Αντίστοιχα, στο εντεκάμηνο του 2015 με βάση τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, η σωρευτική πτώση για την Κώ έχει αυξηθεί στο 4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Η συμμετοχή αθροιστικά των πέντε αυτών νησιών υποδοχής προσφύγων, στις συνολικές αεροπορικές αφίξεις διαμορφώνεται σε 6,9%, το δεκάμηνο 2015, αναφέρει η Alpha Bank, ενώ οι σημαντικότεροι νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί είναι, η Κρήτη (ποσοστιαία κατανομή Ηράκλειο 13,2% και Χανιά 5,8%), η Ρόδος (9,9%), η Κέρκυρα (5,3%), η Κως (4,7%), η Σαντορίνη (3,0%), η Ζάκυνθος (2,8%) και η Μύκονος (1,9%).



newmoney

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *