ροή ειδήσεων

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα


Ο δεκάχρονος Έλισον από τη Βραζιλία κρατά στην αγκαλιά του τον δύο μηνών αδερφό του Χοσέ Γουέσλι, ο οποίος πάσχει από μικροκεφαλία.




Ο ιός Ζίκα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριότητα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας να βρίσκονται μόλις λίγους μήνες μακριά, εντείνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του ιού πέρα από την αμερικανική ήπειρο.



Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου.

Δεδομένης της συσχέτισης του ιού Ζίκα με τη μικροκεφαλία, η πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας κρίνεται επιτακτική, ειδικά για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα 10 σημεία-κλειδιά για τον ιό Ζίκα

1. Φορείς του ιού Ζίκα είναι τα κουνούπια και ο άνθρωπος, όμως μεταδίδεται μόνο με τα κουνούπια

Ο Ζίκα είναι RNA ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Αηδής ο αιγυπτιακός, ευρύτερα γνωστό ως κουνούπι τίγρης. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

2. Τα συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι συνήθως ήπια

Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό Ζίκα δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια). Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

3. Τα έμβρυα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό Ζίκα

Όταν προσβάλλεται μια έγκυος από τον ιό Ζίκα, το αγέννητο μωρό της διατρέχει κίνδυνο. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό συνδέεται με την εμφάνιση της μικροκεφαλίας στο μωρό. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο ο αντίκτυπος της μόλυνσης διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η μικροκεφαλία συνδέεται με νοητική υστέρηση και καθυστερήσεις στην ομιλία, την κίνηση και την ανάπτυξη. Μέσα στο 2015, έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία περισσότερα από 3.500 νέα περιστατικά μικροκεφαλίας, τα οποία μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στον ιό Ζίκα. Οι δείκτες μικροκεφαλίας για το 2015 ήταν 20 φορές υψηλότεροι απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

4. Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό Ζίκα

Οι προσπάθειες για παρασκευή εμβολίου ενάντια στον ιό αποτελούν σήμερα προτεραιότητα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

5. Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε αρχικά στην Αφρική

Ο ιός Ζίκα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1947. Ο πρώτος καταγεγραμμένος φορέας ήταν ένας μακάκος που ζούσε στο δάσος Ζίκα της Ουγκάντα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια είναι φορείς του ιού και ότι ο Ζίκα μπορεί επίσης να μολύνει τα ποντίκια. Επιδημίες του ιού Ζίκα καταγράφηκαν από το 1951 έως το 1981 σε Αφρική και Ασία. Μία ακόμη επιδημία χτύπησε το 2007 την Πολυνησία. Πιο πρόσφατα, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται από το 2014 στη Λατινική Αμερική με ταχύτατο ρυθμό.

6. Ο ιός Ζίκα έχει φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο

Το Δεκέμβριο του 2015 καταγράφηκε στο Πουέρτο Ρίκο το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό. Οι ανησυχίες για εξάπλωση προς το Βορρά (ΗΠΑ) ολοένα και εντείνονται.

7. Όλα τα περιστατικά στις ΗΠΑ σχετίζονται με ταξίδια σε άλλες χώρες

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ θεωρούνται «εισαγόμενα». Όλοι οι ασθενείς μολύνθηκαν σε άλλη χώρα και εν συνεχεία έφεραν τον ιό στις ΗΠΑ.

8. Οι ταξιδιώτες φέρνουν μαζί τους τον ιό, όχι όμως τα κουνούπια

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απίθανο να επιβιώσει ένα μολυσμένο κουνούπι και να μεταφερθεί στη χώρα προορισμού. Υπάρχει όμως κίνδυνος ένας ταξιδιώτης που φέρνει μαζί του τον ιό να μολύνει κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν και με τον τρόπο αυτό να αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στα κουνούπια που ζουν στη χώρα προορισμού.

9. Τα εντομοαπωθητικά αποτελούν μέτρο πρόληψης ενάντια στη μόλυνση

Οι ταξιδιώτες που μεταβαίνουν σε χώρες όπου ο ιός Ζίκα είναι εξαιρετικά δραστήριος μπορούν να προστατευθούν χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά προϊόντα και φορώντας ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια.

10. Ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών θα συμβάλει στην πρόληψη των μολύνσεων

Μέτρα για την αναστολή της αναπαραγωγής των κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για την αναχαίτιση της επιδημίας στη Λατινική Αμερική και την πρόληψη της εξάπλωσης σε άλλες χώρες.

Πηγή: onmed.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *