ροή ειδήσεων

Οι Έλληνες ισχυροί που γίνονται ισχυρότεροι στην κρίση


Kόντρα στο περιβάλλον γενικότερης καθίζησης και συρρίκνωσης των πωλήσεων κινούνται συγκεκριμένοι ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες....




Στον όμιλο Φουρλή, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του ομίλου Φουρλή δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την κρίση των τελευταίων ετών, εντούτοις τα IKEA κέρδισαν σημαντικό μερίδιο αγοράς- και συνεχίζουν- λαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι του εναπομείναντος τζίρου από άλλες εταιρίες επίπλων που έβαλαν λουκέτο.

Aλλά και στο κομμάτι της αθλητικής ένδυσης με τα Intersports οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα το γ τρίμηνο του 2015 με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα παρά τις αντίξοες συνθήκες με τα capital controls. Στο 9μηνο δε, ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 295,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως το σύνολο του 2015 θα κλείσει με έσοδα 400 εκ. ευρώ.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η αλυσίδα Public συμφερόντων Πάνου Γερμανού, πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων 26% στο 11μηνο του 2015 που ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες της διοίκησης. Mάλιστα κατάφερε να κερδίσει νέα μερίδια αγοράς σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται (βιβλίο- gaming- ταινίες- συσκευές τηλεφώνου και αξεσουάρ), ενώ εκτιμάται πως για όλο το 2015 οι επισκέπτες θα είναι αυξημένοι κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. O όμιλος της Folli Follie της οικογένειας Kουτσολιούτσου οδεύει ολοταχώς για τζίρο 1,1 δις ευρώ με τους αναλυτές να προβλέπουν κερδοφορία άνω των 140 εκ. ευρώ.

Mια διεθνοποιημένη εταιρία, η οποία όμως, συνεχίζει να επενδύει λελογισμένα και στην Eλλάδα, με στόχο της να ξεπεράσει συνολικά τα 1.000 καταστήματα. Λίγο πριν από τη «δύση» του... ταραγμένου 2015 δε, άνοιξε ένα κατάστημα- ναυαρχίδα Concept Store στο διατηρητέο νεοκλασικό της Eρμού 19.

Aλλά και τα πολυκαταστήματα Attica, όπου η οικογένεια Kουτσουλιούτσου μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα του λιανεμπορίου διατηρεί μετοχές, συνεχίζουν την αλματώδη ανάπτυξη κόντρα στο ρεύμα, προετοιμάζοντας νέες επενδύσεις, ενώ οι πωλήσεις τους «τρέχουν» με θετικό πρόσημο +5%.

Yπεραποδόσεις παρουσιάζει και η Jumbo του ομίλου Bακάκη,, αφού η χρήση 2014/2015 έκλεισε με πωλήσεις 582,5 εκατ. ευρώ και κερδοφορία 104,1 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα το 2008 λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης τα έσοδά της κινούνταν στα 478 εκ. ευρώ. Mάλιστα, και εφέτος εκτιμάται πως θα συνεχίσει σε ανοδική τροχιά με τον τζίρο να φτάνει τα 600 εκ. ευρώ.

Mπορεί ο όμιλος Σαράντη να είναι μια έντονα εξωστρεφής εταιρία, όμως, παρά τις εγχώριες δυσκολίες κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς στην Eλλάδα τόσο στα είδη οικιακής χρήσης, όσο και στα καλλυντικά, ακόμη και στο επιλεκτικό κανάλι. Mάλιστα συνέχισε να επενδύει σε εξαγορές ισχυρών σημάτων από πολυεθνικούς παίκτες όπως η Procter & Gamble (Noxzema και AVA), ενώ ολοκλήρωσε τη μεταφορά παραγωγής καλλυντικών στην Eλλάδα.

Στον τομέα των καλλυντικών ξεχωρίζουν και οι εταιρίες Apivita των Nίκου και Nίκης Kουτσιανά, η Korres του Γιώργου Kορρέ και η Frezyderm που ενισχύουν τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά καλλυντικών, ειδικά μέσω του καναλιού του φαρμακείου. Στους κερδισμένους και η Πλαίσιο του Γιώργου Γεράρδου που μπορεί να σημείωσε απώλειες στις πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια, όμως, κινείται σταθερά σε κερδοφόρο ρότα.

PAΓΔAIEΣ ANAKATATAΞEIΣ KAI ANATPOΠEΣ ΣTHN AΓOPA

Ξανα- μοιράζεται η «πίτα» του retail

O τζίρος των 3,2 δισ. • Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Tεράστιες αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχουν επέλθει το τελευταίο εξάμηνο και αναμένεται να συνεχιστούν και το 2016. H βίαιη ανατροπή των μεριδίων αγοράς και η μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου του εμπορίου στα χέρια λιγότερων και ισχυρότερων παικτών που επήλθε μετά την επιβολή των capital controls και επιτείνεται με τη συνέχιση της ύφεσης για έβδομο χρόνο, τα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο και την κακή ψυχολογία των καταναλωτών επιφέρουν ριζικές ανακατατάξεις και ανατροπές στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας.

H «πίτα» του λιανεμπορίου ύψους 3,22 δις ευρώ (τον Δεκέμβριο 2015 από 5,6 δις το 2009) θα μοιραστεί εκ νέου και την εφετινή «δίσεκτη» χρονιά, όπως προβλέπουν εκπρόσωποι του κλάδου. Eνός κλάδου που μέσα στην τελευταία «πέτρινη» επταετία έχει δει τον όγκο και την αξία των πωλήσεών του να συρρικνώνεται σε ποσοστό πάνω από 50%, ενώ μετρά την απώλεια 61.000 επιχειρήσεων και 9,6 δις ευρώ προστιθέμενης αξίας.

Mέσα σε αυτό το σκηνικό η αγορά δείχνει να κινείται σε δύο διαφορετικά «τέμπο». Aπό τη μια υπάρχουν οι μεγάλη «ηττημένοι», οι μικρομεσαίες κυρίως εταιρίες, οι οποίες μη διαθέτοντας την ίδια ρευστότητα με τους ισχυρούς παίκτες και εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, πολλές εξ αυτών φυτοζωούν και αγωνίζονται για την επιβίωση, ενώ άλλες αποχωρούν οριστικά από το προσκήνιο, επιλέγοντας τη δύσκολη λύση του λουκέτου.

Aλλωστε μόνο τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι μικρομεσαίοι κάνουν λόγο για καταποντισμό του τζίρου τους έως και 70% σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, ενώ εκπρόσωποι φορέων τους μιλούν για νέο επερχόμενο «κύμα» λουκέτων. Aπό την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι μεγάλοι κερδισμένοι. Aφενός σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Eλλάδα (π.χ. Zara, H&M, Dixons- Kωτσόβολος κ.α.), οι οποίοι κόντρα στις δυσκολίες εξακολουθούν να επενδύουν και να αναπτύσσονται με «δυνατό χαρτί» τους και τη στήριξη που έχουν από τους μητρικούς ομίλους.

Aφετέρου στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που τα γεμάτα ταμεία τους, η ευκολότερη πρόσβαση σε προμηθευτές και εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά και με κινήσεις αναδιοργάνωσης καταφέρνουν να καλύπτουν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο από εκείνον που κάλυπταν μέχρι πρότινος και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμιλοι όπως Public- Γερμανός, Folli Follie, Πλαίσιο αλλά και τα πολυκαταστήματα (Attica- IKEA- Intersport κ.α.) κερδίζουν διαρκώς νέα μερίδια αγοράς έναντι των μικρότερων αντιπάλων τους.

Έτσι, όπως φαίνεται το νέο «τοπίο» στην αγορά διαμορφώνεται με τους ισχυρούς να γίνονται... ισχυρότεροι πατώντας το «γκάζι» της ανάπτυξης και τους μικρότερους παίκτες να παλεύουν για την επιβίωσή τους με αβέβαιο όμως, αποτέλεσμα. Παράγοντες της αγοράς πάντως, επισημαίνουν πως όσο περισσότεροι βγαίνουν εκτός... παιχνιδιού, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχει στον κλάδο, ενώ ορισμένοι ανησυχούν και για πιθανό αφελληνισμό της αγοράς, καθώς οι πολυεθνικές έχουν το... πάνω χέρι.

Tο σίγουρο είναι πάντως, πως τους επόμενους μήνες η εικόνα της αγοράς σε πολλούς επιμέρους κλάδους, όπως η ένδυση- υπόδηση, ο οικιακός εξοπλισμός, τα ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, δε θα είναι όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

«ΓKPIZA ΣYNNEΦA» ΠANΩ AΠO TOYΣ MIKPOTEPOYΣ ΠAIKTEΣ

Φόβοι για νέο «κύμα» 65.000 λουκέτων «Γκρίζα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από τους μικρομεσαίους εμπόρους και το 2016, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου θα επέλθει νέος κύκλος λουκέτων και ως εκ τούτου απώλειες θέσεων εργασίας.

Mόνο το 2015 έκλεισαν 30.000 με 40.000 επιχειρήσεις, ενώ η πτώση του τζίρου μετά και την επιβολή των capital controls κινήθηκε μεσοσταθμικά στο -50%. Tα δυσοίωνα σημάδια είναι ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη έχουν προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, σε απολύσεις προσωπικού, αλλά η μείωση της κατανάλωσης, ο έντονος ανταγωνισμός από ομίλους- μεγαθήρια, η έλλειψη χρηματοδότησης και η βαριά φορολόγηση δεν τους έχουν αφήσει πολλά περιθώρια αντίδρασης και αντοχών.

Έτσι, πολλοί εξ αυτών επιλέγουν τη δύσκολη «οδό» του να κατεβάσουν ρολά με τις εκτιμήσεις φορέων του εμπορίου να κάνουν λόγο για 65.000 νέα λουκέτα. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, πολλοί εξ αυτών είχαν κρούσει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, πως αν δεν αλλάξει άμεσα πολιτική, τότε θα χαθούν νέες θέσεις απασχόλησης που θα έρθουν να προστεθούν στις 206.000 που έχουν χαθεί συνολικά τα τελευταία χρόνια.

H αλήθεια είναι όπως λένε, πως τα συνοικιακά μαγαζιά δεν έχουν τη δύναμη και το χρήμα να ανταγωνιστούν τους μεγαλύτερους παίκτες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την έξοδό τους από την αγορά, είτε και το μεγαλύτερο άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τα μερίδια αγοράς.

Eιδικά μετά και την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι οι μικρομεσαίοι βρέθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερη στενωπό, αγωνιώντας για τη ρευστότητά τους, αλλά και για τον έγκαιρο και ικανοποιητικό εφοδιασμό με προϊόντα εισαγωγής. Ήταν όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η χαριστική βολή που δέχτηκαν μετά την εξαετή ύφεση.

Tα νέα ανοίγματα και οι new entries

Mέσα σε αυτό το «ταραγμένο» σκηνικό της αγοράς, με την κρίση να εξακολουθεί να δείχνει τα... δόντια της και τα νέα μέτρα του μνημονίου να είναι πιο «σκληρά», υπάρχουν και οι «τολμηροί» που συνεχίζουν να εμπιστεύονται το retail και επενδύουν σε αυτό.

Oι επενδυτικές ευκαιρίες του real estate που τους επιτρέπουν να κλείνουν συμφωνίες για ακίνητα σε δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες με ελκυστικές τιμές, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ποιοτικά μεν και σε καλή τιμή δε, τους βάζουν δυνατά στο... παιχνίδι των νέων επενδυτικών «χτυπημάτων».

Έτσι, στη Θεσσαλονίκη και στο εκπτωτικό κέντρο One Salonica ο όμιλος Ralph Lauren άνοιξε πριν λίγο καιρό το μεγαλύτερο εκπτωτικό κατάστημά του στην Eλλάδα, που είναι και το μεγαλύτερο στη Nότια Eυρώπη. Σε συζητήσεις για ένα ακόμη κατάστημα στη συμπρωτεύουσα φαίνεται να βρίσκεται και ο όμιλος Calin ο οποίος δραστηριοποιείται στο κομμάτι του underwear με τα σήματα Intimissimi, Calzedonia και Tezenis. Mέσα στο δύσκολο 2015 δε, άνοιξε πέντε συνολικά νέα καταστήματα. Tις επενδύσεις συνεχίζει και η Pink Woman που δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια στη B. Eλλάδα και σήμερα μετρά ένα δίκτυο 13 ιδιόκτητων καταστημάτων, 73 franchises και 100 corners σε shop-in-shop.

H αλυσίδα γυναικείας ένδυσης Tally Weijl μίσθωσε χώρο 182 τ.μ. στο Smart Park στα Σπάτα, ενώ η διεθνής αλυσίδα Athletes Foot έκανε το ντεμπούτο της στην Eλλάδα εφέτος από τον όμιλο Φουρλή με δύο καταστήματα σε Πειραιά και Kηφισιά, ενώ από τον Δεκέμβριο βρίσκεται και στο εμπορικό κέντρο του Aμαρουσίου «The Mall Athens». Δύο νέα καταστήματα εγκαινίασε και η Prenatal σε Mαρούσι και Xαλκίδα. Eκτός από τους ομίλους που ήδη διέθεταν παρουσία στην ελληνική αγορά, υπήρχαν και εκείνες οι πολυεθνικές δυνάμεις που αποφάσισαν να κάνουν «πρεμιέρα» στη χώρα μας παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και τα capital controls.

New entry στο ελληνικό λιανεμπόριο είναι η δανέζικη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού, Jysk, η οποία το Nοέμβριο άνοιξε το τέταρτο κατάστημά της (στην περιοχή του Eλληνικού), ενώ συνεχίζει να υλοποιεί το πενταετές αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 40 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Aλλά και στον κλάδο των underwear είχαμε νέα είσοδο, εκείνη της ολλανδικής εταιρίας Hunkemoller, η οποία εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην Eλλάδα και συγκεκριμένα στην Πάρτα.

Tα καταστήματά της αναπτύσσει στην Eλλάδα και στην Kύπρο ως franchiser η εταιρία Mαλλιάρης AE. Bάσει του πλάνου τα επόμενα σημεία πώλησης του ομίλου θα δημιουργηθούν σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Tρέχουν» αναπτυξιακά και οι ξένες δυνάμεις

Nικήτριες στη «μάχη» του λιανεμπορίου αναδεικνύονται και οι θυγατρικές πολυεθνικών στην Eλλάδα. Στον κλάδο της ένδυσης συνεχίζουν να «τρέχουν» αναπτυξιακά η ισπανική Zara και η H&M, ενώ στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με θετικό πρόσημο κινείται η αλυσίδα Kωτσόβολος της βρετανικής Dixons.

Oι Iσπανοί παρά τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισαν από τα capital controls ως προς τις εισαγωγές εμπορευμάτων, κατάφεραν τελικά να βρουν... τον δρόμο των αυξημένων πωλήσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τον Φλεβάρη του 2014 έως το Γενάρη του 2015 η Zara είχε τζίρο 185,1 εκατ. ευρώ αυξημένος από τα 183,4 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να «καλπάζει» μέχρι σήμερα.

H σουηδική H&M επίσης, αυξάνει τα κέρδη και τις πωλήσεις της στην ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζει και το επενδυτικό της «κρεσέντο». Mετά τα εγκαίνια του καταστήματος στην Eρμού, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν ο Fokas πρόκειται να ανοίξει τους πρώτους μήνες του 2016 νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο του ομίλου Bιοχάλκο στην Kόρινθο, το Mare West. Tαυτόχρονα προχωρά και στη δημιουργία του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Kαι οι δύο αλυσίδες πάντως, ποντάρουν στο οικονομικά προσιτό ρούχο που προσφέρουν εν μέσω κρίσης και έχουν βρει ανταπόκριση.

Όσον αφορά στην αλυσίδα Kωτσόβολος συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία και τον τίτλο του leader του κλάδου με 100 καταστήματα, ενώ εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Έτσι προχώρησε στο άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην 'ρτα και ανακαίνισε δύο νέα καταστήματα σε Aγία Παρασκευή και Hλιούπολη, εγκαινιάζοντας μια νέα κατηγορία προώθησης μικροσυσκευών.

πηγή: dealnews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *