Αμφίπολη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προστασίας του αναγλύφου στον Λόφο Καστά


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άμεσης προστασίας και αποκατάστασης του αναγλύφου της περιοχής στον Λόφο - Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπως προέκυψε από την αυτοψία που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο ταφικό μνημείο από κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού...Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με απώτερο σκοπό την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η εξασφάλιση των πρανών του Λόφου - Τύμβου Καστά, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου με την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, καθώς και η διευθέτηση της απορροής των ομβρίων υδάτων με τις κατάλληλες εργασίες αποστράγγισης. Ο γενικός συντονισμός του έργου γίνεται από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και η υλοποίησή του από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Έργων.

Τις εργασίες ανέλαβε η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η εταιρεία διέθεσε τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό και το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του αναγλύφου της περιοχής του λόφου, με την απομάκρυνση περίπου 10.000 μ3 δευτερογενών επιχώσεων και φυτικών γαιών, και η διαμόρφωση των πρανών περιμετρικά του Λόφου-Τύμβου, όπου αυτό το επέτρεπαν οι υφιστάμενες συνθήκες, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, τις υποδείξεις των επιβλεπόντων μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την εποπτεία των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Σερρών.

Επιπλέον, ελήφθησαν μέτρα για την προστασία τμημάτων του περιβόλου με την υλοποίηση εξωτερικού αυτοφερόμενου αντιστηρικτικού συστήματος με «τοίχο» από σακιά, γεμισμένα με κοκκώδες υλικό ασβεστιτικής προέλευσης κατάλληλων προδιαγραφών. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το έργο των χωματουργικών εργασιών υλοποιήθηκε ταχύτατα και ποιοτικά άρτια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η σημαντική συμβολή του Δήμου Αμφίπολης, που παραμένει διαχρονικά πιστός αρωγός στο έργο της προστασίας του Λόφου-Τύμβου Καστά, ενώ έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ για την εκτέλεση συγκεκριμένων τεχνικών έργων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

εγγραφή

Get new posts by email:

Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *