ροή ειδήσεων

Το πρότζεκτ ενός ζευγαριού Ελλήνων σε χωριό του Νεπάλ


The Greenhouse Project για την ανοικόδομηση της περιοχής


Βρίσκονται στο Νεπάλ, στο χωριό Τακούρε, εδώ και ένα μήνα σε υψόμετρο περίπου 3.000 μέτρων, σε μία περιοχή που έχει πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες, χωρίς ηλεκτρισμό και νερό. Κοιμούνται σε σκηνή υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά γεμάτοι εμπειρίες και θετικά συναισθήματα.

Ένα ζευγάρι Ελλήνων, ο Έλπις Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίστη ταξίδεψαν στο Τακούρε για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής και για να στηρίξουν τους κατοίκους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Στο Τακούρε περίπου το 95% των σπιτιών έχει ισοπεδωθεί.

«Βοηθάμε έναν τοπικό οργανισμό σε δύο μεγάλα project. Το πρώτο είναι η ανέγερση δύο σχολείων από υλικά της γης, άμμο, πηλό, χώμα. Το δεύτερο project, το οποίο έχουμε αναλάβει εμείς, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου θερμοκηπίου. Στόχος μας είναι στο θερμοκήπιο να φυτέψουμε χιλιάδες δένδρα αβοκάντο και κακαόδεντρα, τα οποία θα καλλιεργηθούν από τους ντόπιους. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε την κοινότητα να αναπτύξει μια βιώσιμη επιχείρηση και να εξασφαλίσει χρήματα, έτσι ώστε να χτίσει τα σπίτια της απ' την αρχή», εξήγησε ο Έλπις Χρυσοβέργης στο Πρακτορείο FM 104,9 του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.



Σκοπός της εκστρατείας Greenhouse Project είναι αρχικά η κατασκευή του θερμοκηπίου και στη συνέχεια, με την πώληση των προϊόντων που θα παράγονται σε αυτό, να μπορεί η κοινότητα να συντηρηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια.

«Έχουμε υλοποιήσει και άλλα project στο παρελθόν σε διάφορα μέρη, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Όταν πέρσι ακούσαμε στις ειδήσεις για τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ και τις συνέπειές του το θεωρήσαμε δεδομένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να έρθουμε και να βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο Έλπις Χρυσοβέργης.

«Οι κάτοικοι εδώ από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα, δεν έχουν στέγη, και αυτή την περίοδο η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Θέλαμε να το τολμήσουμε. Αφήσαμε τη δική μας ζωή πίσω και ήρθαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στους κατοίκους του Τακούρε, ο Έλπις Χρυσοβέργης σημείωσε ότι είναι άνθρωποι χαμογελαστοί με καλή διάθεση και ότι τους έχουν υποδεχθεί εγκάρδια. «Μέσα σε λίγο χρόνο είδαν όλη τους τη ζωή να καταστρέφεται. Ό,τι είχαν δημιουργήσει με τόσο κόπο, χάθηκε. Αλλά παρ' όλα αυτά είναι χαμογελαστοί, μας ευχαριστούν από την καρδιά τους που είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ανοικοδόμηση. Όλοι μαζί εργαζόμαστε εθελοντικά, και εμείς και οι άνθρωποι της περιοχής για να χτίσουμε κάτι πολύ όμορφο» ανέφερε.



Η διαδικτυακή καμπάνια The Greenhouse Project έχει στόχο τη συγκέντρωση πόρων για να καλυφθεί το κόστος του θερμοκηπίου, που είναι 65.000 ευρώ. Όποιος δωρίζει ένα ποσό ανταμείβεται με μια φωτογραφία στην οποία παιδιά τής κοινότητας τον ευχαριστούν και με ένα δικό του δέντρο που φέρει το όνομά του.

«Δουλεύουμε ασταμάτητα σε βάρδιες, μπορεί να μην έχουμε όλες τις γνώσεις για να φτιάξουμε το θερμοκήπιο, αλλά προσπαθούμε, μαθαίνουμε και χτίζουμε όλοι μαζί. Όσα περισσότερα χρήματα συγκεντρώσουμε, θα μπορέσουμε να αγοράσουμε σπόρους και δενδρύλλια καφέ και αβοκάντο για να τα καλλιεργήσουν οι κάτοικοι», ανέφερε ο Έλπις Χρυσοβέργης και επισήμανε: «Δεν είμαστε οργανισμός, δεν έχουμε άλλα έξοδα, οπότε όλα τα χρήματα από την καμπάνια δίνονται στους ντόπιους και σε αυτή την προσπάθεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων». «Δεν μπορούν όλοι να αφήσουν τις δουλειές τους και να έρθουν εδώ να βοηθήσουν, έτσι με διάφορους άλλους τρόπους προσπαθούν να προσφέρουν», προσέθεσε.

Σε πόλεις της Ελλάδας διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το Greenhouse Project. Στη Λαμία, πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Έλπις Χρυσοβέργης έχει διοργανωθεί μία εκδήλωση και σχεδιάζεται αντίστοιχη εκδήλωση και στην Αθήνα.

Ο Έλπις και η Δώρα συναντήθηκαν πριν από τρία χρόνια στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, όπου βρίσκονταν για δουλειά και ξεκίνησαν ένα μεγάλο οδοιπορικό μέχρι το Κάιρο, το οποίο διήρκεσε έξι μήνες. Ταξίδευαν με μέσα μαζικής μεταφοράς με τη σκηνή τους και με δύο σακίδια.

«Υλοποιήσαμε πέντε φιλανθρωπικά project μέσω εκστρατειών crowdfunding, συγκεντρώνοντας χρήματα από φίλους και γνωστούς. Χτίσαμε σχολείο στο Σουδάν και ένα πηγάδι το οποίο παρέχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, βοηθήσαμε ορφανοτροφεία», ανέφερε ο Έλπις Χρυσοβέργης. Αισθανθήκαμε πάρα πολύ ωραία, πήραμε μαθήματα ζωής από το οδοιπορικό στην Αφρική, το Africaquest, το οποίο έχει καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ.

Στο επόμενό project, το Wheeling2help οι δύο νέοι διένυσαν την Ευρώπη με ποδήλατο, από το Λονδίνο ως την Αθήνα, για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου Φλόγα. «Δεν μπορείς να σταματήσεις, θέλεις να συνεχίσεις, όσο μπορείς, να προσφέρεις. Αφήνεις στην άκρη τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω είναι πολύ σημαντικό να βοηθάς. Όταν χτίζεις κάτι πολύ όμορφο, όταν προσφέρεις βοήθεια σε κάποιον που δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και αντικρίζεις το χαμόγελό του το συναίσθημα είναι ανεπανάληπτο. Μόνο με το βλέμμα του τα λέει όλα, καθώς πολλές φορές δεν μιλάμε καν την ίδια γλώσσα» είπε ο Έλπις Χρυσοβέργης, αναφερόμενος στη δύναμη που τον ωθεί να ταξιδεύει σε άλλες χώρες και να συμβάλει σε θετικές αλλαγές.

«Συνδυάζουμε βέβαια και το ταξίδι, γνωρίζουμε διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά ήθη και έθιμα, είναι εμπειρίες πολύτιμες. Είναι σημαντικό να ανοιγόμαστε, να βγαίνουμε εκτός συνόρων, να εξευρευνούμε και να μαθαίνουμε πράγματα για τους άλλους ανθρώπους. Έτσι γνωρίζουμε καλύτερα και τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

Πληροφορίες για το Greenhouse Project δημοσιεύονται στο ταξιδιωτικό μπλογκ των δύο νέων, στην ιστοσελίδα www.dreamtravelive.com. Κατά τη διάρκεια του #TheGreenhouseProject παρέχεται επίσης ενημέρωση στην ιστοσελίδα Live trips: http://livetrips.gr/trip/4644 και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook www.facebook.com/dreamtravelive, στο Instagram: @dreamtravelive, στο Twitter: @dreamtravelive.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *