ροή ειδήσεων

Χόκινγκ: Ο άνθρωπος κινδυνεύει από τις ίδιες τις δημιουργίες του


Η ανθρωπότητα διατρέχει κινδύνους που απορρέουν από την ίδια τη δημιουργία του ανθρώπου, ανέφερε...



ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ φέρνοντας ως παράδειγμα τους πυρηνικούς πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά κατασκευασμένους ιούς.
Μιλώντας σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει «νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν».
Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον η ανθρωπότητα τελικά εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους κόσμους θα μπορέσει να επιβιώσει.
«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετή μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στο χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», είπε.
Ωστόσο επισήμανε ότι «μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλους αστέρες, ώστε μια καταστροφή επί γης να μη σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».
Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα έχουν εγκαθιδρυθεί αυτοδιατηρούμενες αποικίες ανθρώπων στο Διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, «επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο».
Σε προηγούμενες διαλέξεις του ο κ. Χοκιγνκ είχε σταθεί ιδιαιτέρως στους ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου.
Ωστόσο σημειώσε πως κατά την εκτίμησή του, «δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε» σε αυτό το κομμάτι, επομένως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε». «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε», είπε.
Ερωτηθείς να δώσει συμβουλές από νέους επιστήμονες, ο καθηγητής Χόκινγκ ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν «μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν» και συμπλήρωσε ότι από τη δική του οπτική γωνιά, «τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στη θεωρητική φυσική» καθώς «είναι ασύγκριτη η στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν».
Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι μελλοντικές γενιές ερευνητών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τον κόσμο και βοηθούν το ευρύ κοινό να τον κατανοήσουν, μεταδίδει το BBC.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *