ροή ειδήσεων

Γιατί η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο με ασκήσεις και ΝΟΤΑΜ


Σκηνικό προκλήσεων και έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο...στήνει η Αγκυρα με το «καλημέρα» του 2016 ,σε μια στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην ..συνεργασία με το καθεστώς Ερντογαν ,αρχικώς για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλά και για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Εξάλλου σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών επικεφαλής κυβερνητικών κλιμακίων, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών ,ενώ οι διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο έχουν επαναρχίσει με πρωτοβουλία του Ν.Κοτζιά ,ενώ έχει προγραμματιστεί και η υψηλότατου ρίσκου συνάντηση των κ.Τσιπρα ,Μερκελ και Νταβουτογλου στην Χίο για το προσφυγικό.
Προ δυσάρεστων εκπλήξεων η Αθήνα

Έτσι ενώ η Αθήνα εμφανίστηκε και στην Ε.Ε., ως υπέρμαχος της στήριξης της Τουρκίας και της επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ,ενώ είναι προφανές ότι δεν τηρούνται οι οροί που έχουν τεθεί τόσο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά ακόμη και αυτοί που αφορούν την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου ,ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν θα κλείσει την στρόφιγγα του προσφυγικού, τώρα βρίσκεται προ δυσάρεστων ..εκπλήξεων.

Το προσφυγικό ρεύμα καθημερινά διογκώνεται ,στο Καρπικό ο Ακιντζι με εντολές της Άγκυρας υιοθετεί όλο και πιο σκληρή γραμμή ,ενώ στο Αιγαίο η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς τις διεκδικήσεις της.
Μπαράζ προκλητικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX

Από τα Χριστούγεννα με μια σειρά ΝΟΤΑΜ και NAVTEX , η Τουρκία δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από την Λήμνο ,μέχρι το Άγιο Όρος και την Θάσο ,και από τον Αη Στρατη μέχρι ανατολικά της Ευβοίας και της Σκύρου και από την Πάτμο μέχρι την Αμοργό και την Δονούσα για ένα διάστημα 12 μηνών (από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016) ενώ , πριν τελειώσει το 2015 επανήλθε δεσμεύοντας με νέες ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις ανά διαστήματα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

(οι τουρκικες ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15, Α5887 Β2729/15, Α5912/15, Α5913/15, Α5914/15, Α5915/15)

Παρά την αντίδραση της Αθήνας η οποία χαρακτήρισε τις ΝΟΤΑΜ άκυρες ,η Τουρκία με νέες αναγγελίες επέμεινε στην μονομερή δέσμευση των περιοχών αυτών ,δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει η ίδια την ασφάλεια των πτήσεων στις περιοχές αυτές ,που φυσικά ανήκουν στο FIR Αθηνών.

Η αντίδραση της Αθήνας περιορίζεται στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά έχει περιορίσει την τουρκική προκλητικότητα


Που στοχεύουν οι τουρκικές προκλήσεις

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πολλαπλή στόχευση και μηνύματα:

-αμφισβητούν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ.

-αμφισβητούν την άσκηση των αρμοδιοτήτων της χώρας μας εντος του FIR Αθηνών.

-οι δεσμευμένες περιοχές επικαλύπτουν χώρο ελληνικής κυριαρχίας,

-παρενοχλούν την εναέρια κυκλοφορία καθώς περιορίζουν την χρήση σημαντικών αεροδιάδρομων για την διεθνή και εσωτερική εναερία κυκλοφορία και «αχρηστεύουν» τον διάδρομο προσέγγισης του αεροδρομίου της Λήμνου.

-αμφισβητούν την ύπαρξη συνόρων μεταξύ των δυο χωρών

-αποκόπτουν σε επιχειρησιακό επίπεδο μεγάλο αριθμό νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τον εθνικό κορμό

Συγχρόνως προκαλείται διαρκής ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία ουσιαστικά να απαιτεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να απέχει από πτήσεις ακόμη και στην καρδιά του Αιγαίου με το πρόσχημα της δέσμευσης των περιοχών αυτών για έναν χρόνο ως πεδία βολής για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και λόγω της μεγάλης διάρκειας των δεσμεύσεων δημιουργούνται σοβαρά πολύκαμπτα σε έναν σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς διάδρομο εναέριας κυκλοφορίας, δίνοντας έτσι την εικόνα ,ύπαρξης «ειδικού καθεστώτος» στο Αιγαίο.
Ερωτήματα για τη σιωπηρή ανοχή της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας περιορίζεται στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά έχει περιορίσει την τουρκική προκλητικότητα ,που θέτει προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση ,η οποία έχει επιλέξει αυτή την τακτική σιωπηρής ανοχής, που πάντως αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *