ροή ειδήσεων

«Διορία έξι εβδομάδων, αλλιώς αποκλεισμός από τη Σένγκεν»


Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι έχει έξι εβδομάδες για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αλλιώς θα τεθεί σε καραντίνα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» αναμένεται να συζητήσουν εντός της ημέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη διετή αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δημιουργώντας ουσιαστικά νέο «φράγμα» στη διακίνηση προσφύγων προς τις χώρες - μέλη της κεντρικής Ευρώπης.

Βασική κριτική των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει συστήσει μόλις ένα από τα πέντε κέντρα ταυτοποίησης και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, τα οποία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της Ε.Ε..


Πρόταση για ευρωπαϊκό «φράγμα» στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των επίσης βρετανικών Financial Times, αντιτίθεται στις προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για εντατικότερους ελέγχους, με τη βοήθεια ευρωπαϊκού αστυνομικού μηχανισμού, στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ.


Το σχέδιο έχει ως στόχο να απομακρύνει από την κεντρική Ευρώπη το «μέτωπο» των βασικών ελέγχων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Την πρόταση της Σλοβενίας στηρίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ έχει κερδίσει έδαφος και στις Βρυξέλλες.

Με βάση επιστολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον κ. Τσέραρ, φαίνεται ότι και η Κομισιόν στηρίζει τη σχετική πρόταση.

«Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών»

Ο Ιωάννης Μουζάλας, ωστόσο, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ότι ο προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές των αιτούντων άσυλο προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν είχε ενημέρωση για το σχέδιο δημιουργίας «φράγματος» στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Δεν είναι εύκολο να αιχμαλωτίσει κανείς τους μετανάστες και δεν σκοπεύουμε η Ελλάδα να γίνει νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Εξέφρασε τέλος τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δυνάμεις της Ε.Ε. διαβουλεύονται με μία χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ, αποκλείοντας από τις σχετικές διαπραγματεύσεις μία χώρα - μέλος, όπως η Ελλάδα.

naftemporiki.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *