ροή ειδήσεων

H «ακτινογραφία» των εργασιών για τα hotspots


Αμφιβολίες εκφράζουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το κατά πόσον θα είναι έτοιμα και λειτουργικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα hotspots σε τέσσερα από τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πλην της Κω –όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα– και της Λέσβου –όπου ήδη προχωρεί η καταγραφή των προσφύγων–, σε Λέρο, Σάμο και Χίο τα συνεργεία εργάζονται εντατικά για να προλάβουν τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σάμος: Μηχανήματα του Στρατού Ξηράς συνεχίζουν τις εργασίες σε πρώην πεδίο βολής όπου θα κατασκευαστεί το hotspot. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, δηλώνει στην «Κ» αισιόδοξη ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και ότι σύντομα θα μεταφερθούν εκεί περίπου 40 οικίσκοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού. Ωστόσο ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκφράζει τις επιφυλάξεις του. «Μπορεί στις 15 Φεβρουαρίου να έχουμε –τυπικά– ένα έτοιμο hotspot. Να έχουν μπει οι πλατφόρμες και οι σκηνές, να γίνεται κάποιου είδους καταγραφή. Αμφιβάλλω όμως αν θα είναι πλήρως λειτουργικό», λέει στην «Κ» και εξηγεί ότι ακόμα δεν έχουν λυθεί σημαντικά ζητήματα όπως η σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ακόμη, όπως υποστηρίζει, δεν φαίνεται να υπάρχει έτοιμο σχέδιο μετακίνησης των προσφύγων από και προς το λιμάνι.

Κως: Στις αρχές Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της περιοχής Λινοπότι στην Κω συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το hotspot εμποδίζοντας τα μηχανήματα του Στρατού. Οι αντιδράσεις τους συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα, όπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, να μην έχουν προχωρήσει οι εργασίες. «Επιλέχθηκε η περιοχή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και αντιδράει ο κόσμος», λέει και υποστηρίζει ότι πρότεινε άλλες εναλλακτικές. «Προτείναμε εκτάσεις των τεσσάρων έως επτά στρεμμάτων, αλλά χρειάζονταν πάνω από 19», αναφέρει.

Χίος: Εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες σε πρώην εργοστάσιο αλουμινίου στη Χίο κοντά στο χωριό Χαλκειός, με τα συνεργεία να εστιάζουν στη στέγη και στα τζάμια του κτιρίου. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου είχαν μεταφερθεί στον περιβάλλοντα χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων 52 οικίσκοι με μέσα του Στρατού Ξηράς. Οι πρώτες παρεμβάσεις πάντως είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο από συνεργεία του δήμου, που είχαν προχωρήσει σε κλαδέματα και ισοπεδώσεις.

Ο αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καραμανής, λέει στην «Κ» ότι το hotspot ενδεχομένως να είναι έτοιμο στην ώρα του, παρατηρεί όμως ότι ο σχετικός σχεδιασμός «φαίνεται πως γίνεται βιαστικά». «Χρονικά δεν προλαβαίνει να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Φαίνεται ότι θα φτιάξουν βόθρους που θα λειτουργήσουν προσωρινά για να γίνει η σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό μεταγενέστερα», αναφέρει. «Ακόμη δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα ποιος θα είναι διοικητής του κέντρου. Δεν έχει έρθει σε επικοινωνία κάποιος – τουλάχιστον με τη δημοτική αρχή», προσθέτει.

Την ανάγκη για ομαλή μετάβαση στη λειτουργία του hotspot τονίζει και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. «Εχουμε εντοπίσει μια σειρά από ζητήματα, κυρίως λειτουργικά. Θα πρέπει να υπάρχει μέσα στο κέντρο ταξιδιωτικό γραφείο για να κλείνουν άμεσα εισιτήρια οι πρόσφυγες, να λειτουργεί κάποιο μίνι μάρκετ και να εξασφαλιστεί σωστή και τακτική σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Εχουμε προτείνει αρχικά να λειτουργήσει πιλοτικά το κέντρο μέχρι να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα», λέει στην «Κ».

Λέρος: Στα Λέπιδα της Λέρου έχουν ήδη τοποθετηθεί οι 110 οικίσκοι του hotspot, ωστόσο ακόμη το κέντρο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Σε επικοινωνία του με τη δημοτική αρχή ο εργολάβος ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου –ή το αργότερο στα τέλη του μήνα– το έργο θα έχει παραδοθεί.

Λέσβος: Οι τεχνικές εργασίες δεν έχουν σταματήσει στο hotspot της Μόριας, καθώς μέχρι πρόσφατα συνεργεία του ΟΤΕ πραγματοποιούσαν επεμβάσεις στον χώρο. Ωστόσο το κέντρο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Πρόσφυγες και μετανάστες χωρίζονται σε αραβόφωνους και μη, και λαμβάνουν χαρτιά με αριθμούς προτεραιότητας για να ακολουθήσει η διαδικασία της δακτυλοσκόπησής τους. Προσωπικό του Frontex έχει αναλάβει τον έλεγχο γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων που φέρουν οι πρόσφυγες και τις συνεντεύξεις για να διευκρινιστεί η χώρα προέλευσής τους. Εξωτερικά του hotspot έχει ήδη διαμορφωθεί μια τοπική αγορά με καντίνες που νοικιάζουν ιδιωτικές εκτάσεις σε χωράφια και πιάτσα ταξί. Ακόμη, σε παρακείμενο χωράφι εθελοντές έχουν στήσει πρόχειρα καταλύματα για τους πρόσφυγες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *