ροή ειδήσεων

Telegraph: Τέσσερα ελληνικά θέρετρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά παραθαλάσσια θέρετρα


Η Στούπα, η Κέα, οι Αντίπαξοι και το Καραβοστάσι, «φιγουράρουν» στη λίστα με τα καλύτερα,
αλλά λιγότερο γνωστά και για αρκετούς ακόμη ανεξερεύνητα, ευρωπαϊκά, παραθαλάσσια θέρετρα, που προτείνουν οι εμπειρογνώμονες της Telegraph.
Η Στούπα προτείνεται ως ένα ήσυχο καταφύγιο, μακριά από τον έντονο, σύγχρονο τρόπο ζωής, εμπνευσμένο από τους αρχαίους μύθους των θεών και των νυμφών, η Κέα ως δελεαστική και ιδανική για εκδρομές και αποδράσεις στα γειτονικά νησιά, οι Αντίπαξοι για τη ζεστή, στο χρώμα των μαργαριταριών άμμο και τα καταπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά και το Καραβοστάσι ως ένας μακρινός προορισμός που ωστόσο αποζημιώνει τον ταξιδιώτη.

Ας γνωρίσουμε τα καλύτερα, αλλά ανεξερεύνητα για τους πολλούς ευρωπαϊκά θέρετρα:

Marina di Pisciotta, Ιταλία
Η Pisciotta είναι μια μικρή, παραθαλάσσια κωμόπολη της Νότιας Ιταλίας που απέχει πολύ από τον πραγματικό κόσμο. Η παλιά πόλη βρίσκεται σε ένα λόφο ακριβώς πίσω από την παραλία της Marina di Pisciotta. Είναι ένα μέρος με στενά δρομάκια ανάμεσα σε παστέλ ζωγραφισμένα σπίτια, σοκάκια που οδηγούν σε ξωκλήσια κρυμμένα, μικρές πλατείες όπου οι γέροντες παίζουν χαρτιά ή απλά χαζεύουν τον κόσμο να περνάει.

Μπούντβα, Μαυροβούνιο
Ασβεστολιθικά βουνά και τα γαλήνια νερά της Αδριατικής, συνθέτουν την εικόνα στις ακτές του Μαυροβουνίου. Και ενώ η Κροατία, στο βορειοδυτικό τμήμα, είναι ευρέως γνωστή, λίγοι Βρετανοί κατεβαίνουν προς την ακτή του Ντουμπρόβνικ στην αρχαία πόλη της Μπούντβα, δύο ώρες με το αυτοκίνητο. Μια πόλη, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες, τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και σήμερα, αποτελεί την «καρδιά» της «Μπούντβα Ριβιέρα», που έχει μήκος 22 μίλια, από το Trsteno έως την Buljarica, με μια σειρά κολπίσκους, με άμμο και βότσαλα.

Alacati, Τουρκία
Γαλήνια και ανέγγιχτη, με χαμηλά βουνά, ήρεμα, τιρκουάζ νερά και στενά λιθόστρωτα δρομάκια με ζεστά υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, η πόλη -λιμάνι του Alacati προσφέρει την ιδανική επιλογή για ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο διάλειμμα. Χρονολογείται περίπου στον 14ο αιώνα και είναι ένα ανεπιτήδευτο μέρος, με πέτρινα σπίτια και ρουστίκ boutique ξενοδοχεία.

Στούπα, Ελλάδα
Ορεινή και σχετικά δυσπρόσιτη, η χερσόνησος της Μάνης θεωρείται άγρια και απομακρυσμένη. Εκεί, στην Έξω Μάνη, μέσα σε ελαιώνες και κάτω από τις βραχώδεις κορυφές της οροσειράς του Ταϋγέτου, με ψηλότερο σημείο, τον Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 2407 μ. ( 7896 ft), απλώνεται η Στούπα. Χτισμένη γύρω από τρεις μικρούς κόλπους, προσφέρει ένα ήσυχο καταφύγιο, κάπως αποκομμένο από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εμπνευσμένο από τους αρχαίους μύθους των θεών και των νυμφών και τα παραμύθια από την εποχή του Μεσαίωνα, για τα οποία η περιοχή είναι γνωστή.

Gabicce Mare, Ιταλία
Το Gabicce Mare αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα των ακτών της Αδριατικής, με τις ατέλειωτες εκτάσεις λευκής άμμου, τις χρωματιστές ομπρέλες και τα καινούρια ξενοδοχεία. Εδώ το σκηνικό αλλάζει: Aπομακρυσμένες αμμουδιές, χωρίς πολλές ανέσεις, απλώνονται κάτω από τα χωριουδάκια της Fiorenzuola di Focara και Casteldimezzo.

Patara, Τουρκία
Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Τουρκίας (11 μίλια) και είναι ανέγγιχτη. Ακόμη πιο σημαντικό, η Patara έχει καταφέρει να ξεφύγει από την άναρχη δόμηση και ανάπτυξη που χαλά την εικόνα πολλών μικρότερων παραλιών γύρω στη Μεσόγειο. Γνωστή είναι η περιοχή χάρη στα ερείπια της αρχαίας πόλης, από την οποία η παραλία πήρε το όνομά της και τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα, που γεννούν τα αυγά τους εδώ τα τελευταία 40 εκατομμύρια χρόνια.

Guéthary, Γαλλία
Διακοπές με «χαρακτήρα» προτείνουν οι συντάκτες του άρθρου, στη Guéthary, στις
γαλλικές ακτές του Ατλαντικού. Θαμνότοποι και δάση που αγγίζουν τις παραλίες με τη μεγάλη αμμουδιά, ενώ θάλασσα και ουρανός μοιάζουν σαν ένα.

Binisafúller, Μενόρκα
Παραλία απομονωμένη και παρθένα, με μεταξένια λευκή άμμο και πεύκα. Αυτό είναι το Binisafúller. Σε λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Μενόρκα, αποτελεί ένα ειδυλλιακό καταφύγιο. Για διαμονή υπάρχουν μόνο παραδοσιακές, ασβεστωμένες βίλες.

Salema, Πορτογαλία
Κατά μήκος του Algarve, η μικρή πόλη του Salema ξεχωρίζει με τα μικρά κατάλευκα σπίτια με τα μπλε τελειώματα (για να αποκρούουν τα κακά πνεύματα), τα αγριολούλουδα και τις φωλιές των πελαργών.



Marettimo, Ιταλία
Μια πράσινη προεξοχή στη Μεσόγειο ανοικτά της δυτικής ακτής της Σικελίας, το Marettimo, είναι ένα μέρος για καλλιεργημένους θαμώνες.



Cavalaire-sur-Mer, Γαλλία
Αρκετά κοντά, αλλά αρκετά διαφορετικό από το St Tropez, το Cavalaire, απολαμβάνει τον ίδιο ήλιο, την ίδια θάλασσα, μόνο που εδώ είναι ευπρόσδεκτοι και «κανονικοί» άνθρωποι και όχι μόνο δισεκατομμυριούχοι. Φοίνικες, πεύκα και μια υπέροχη θάλασσα,το άλλοτε ψαροχώρι αποτελεί ένα μοναδικό, καλοκαιρινό θέρετρο.

Makarska, Κροατία
Οι περισσότεροι επισκέπτες στη Δαλματία πηγαίνουν απευθείας στα νησιά χωρίς να ενδιαφέρονται για τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας. Η Makarska Rivijera, ανάμεσα στο Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, φιλοξενεί μερικές από τις ομορφότερες παραλίες.
Χτισμένη γύρω από ένα βαθύ, προφυλαγμένο κόλπο, με βράχια και τη σκιά του όρους Biokovo (5,770ft), αποτελεί επιλογή που λίγοι έχουν ακόμη ανακαλύψει.

Cirali, Τουρκία
Τη χαριτωμένη παραλία, «αγκαλιάζουν» δύο πευκόφυτα βραχώδη βουνά της Λυκίας χερσονήσου. Και δεν είναι μόνο συγγραφείς και οι οικογένειές τους που περνούν τις διακοπές εδώ. Αλλά και οι απειλούμενες χελώνες καρέτα-καρέτα, που κάθε καλοκαίρι γεννούν τα αυγά τους, κάτω από τα βότσαλα που θερμαίνονται από τον ήλιο και τη χοντρή άμμο.

Ploumanach, Γαλλία
Κατά μήκος της βόρειας ακτής, το χωριό Ploumanach είναι η επιλογή πολλών για το σουρεαλιστικό rockscape, με τους αστραφτερούς γκρεμούς και τα απόκρημνα βράχια.



Llafranc, Ισπανία
Στο κέντρο της Costa Brava, μιας εντελώς «in» περιοχής, η Llafranc είναι αρκετά μεγάλη για να κρατήσει μια οικογένεια για μια εβδομάδα διακοπών και παράλληλα αρκετά μικρή για να παρέχει ηρεμία και γαλήνη. Εκτός υψηλής περιόδου (Ιούλιο και Αύγουστο), στην πραγματικότητα, αυτό που ακούγεται είναι το κελάηδισμα των πουλιών και τα κύματα.

Viveiro, Ισπανία
Το Viveiro έχει πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους, αριθμός ο οποίος το καλοκαίρι τριπλασιάζεται, αφού η περιοχή λειτουργεί ως εφαλτήριο για περιηγήσεις στις βόρειες ακτές της Ισπανίας. Εξίσου όμορφες είναι και οι παραλίες γύρω από το Viveiro Bay, που πλαισιώνεται από λόφους με πεύκα και ευκάλυπτους.

Le Grau-du-Roi, Γαλλία
Απομονωμένες, ερημικές παραλίες σε κολπίσκους και χαριτωμένα ψαροχώρια, αμετάβλητα εδώ και μια χιλιετία. Αυτή είναι η Le Grau-du-Roi, λίγο θορυβώδης και με μια ευχάριστη βαβούρα στους δρόμους, τις καφετέριες και τα εστιατόρια, ιδανική επιλογή για νέους, αλλά και για γονείς.

Κέα, Ελλάδα
Με συνδέσεις με τις δυτικές Κυκλάδες και τη Σύρο, κομβικό σημείο του Αιγαίου, η Κέα αποτελεί ιδανική επιλογή-βάση για μια περιήγηση στα γειτονικά νησιά. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας στα σχέδια αυτά είναι ότι, η ίδια είναι τόσο δελεαστική, που δύσκολα καταφέρνει κανείς να την αφήσει για να επισκεφθεί κάποιο άλλο νησί.

Porto Selvaggio, Ιταλία
Στη χερσόνησο του Σαλέντο, στη νότια Απουλία, εδώ όπου μια ελληνική διάλεκτος είναι το μόνο ζωντανό απομεινάρι της Magna Grecia, το Porto Selvaggio ή «Άγριο Λιμάνι», είναι ένας μυστικός κόλπος-έκπληξη.



Ile de Porquerolles, Γαλλία
Υπέροχες παραλίες, με τα αρώματα του ευκάλυπτου και του πεύκου να αιωρούνται την ατμόσφαιρα, χωρίς καταστήματα και καφετέριες δίπλα στη θάλασσα, αφού η οικοδόμηση του νησιού απαγορεύεται.



Monsul, Ισπανία
Η Monsul είναι μια σειρά από θεαματικές παρθένες παραλίες στο Cabo de Gata-Níjar, φυσικό πάρκο στην επαρχία της Αλμερία, στο νότιο άκρο της Ισπανίας. Τα κυματιστά βράχια κατά μήκος της ακτής με τα διαφορετικά χρώματα -σκουριάς, πορτοκαλί, ώχρα, μουστάρδα, μωβ, μαύρο, γκρι, λευκό- απομεινάρια μιας ξεχωριστής ηφαιστειακής έκρηξης, τα παρατηρητήρια και οχυρά, που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1.000 ετών με σκοπό να μην πλησιάζουν οι πειρατές και άλλοι εισβολείς, συνθέτουν το σκηνικό.

Cala Gonone, Σαρδηνία, Ιταλία
Το πόσο δύσβατη είναι, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ελκυστικότητάς της. Βγαίνοντας από τη σήραγγα που οδηγεί στη Cala Gonone, οι ταξιδιώτες αντικρύζουν μια απότομη κατηφόρα που φτάνει στην ακτή και τις ακτογραμμές από τον βορρά έως τον νότο.



Praia do Martinhal, Algarve, Πορτογαλία
«Το τέλος της κατοικημένη γης». Έτσι ο γεωγράφος Στράβων περιέγραψε τις ακτές αυτές, κατά τις πρώτες ημέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το Praia do Martinhal, είναι μια από τις ωραιότερες αμμώδεις παραλίες λίγο πριν το ακρωτήρι Sagres.

Βουτούμι, Αντίπαξοι, Ελλάδα
Είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στο να βγάλει τα σανδάλια του για να αισθανθεί την άμμο, που το χρώμα της μοιάζει με των μαργαριταριών. Οι βοτσαλωτές παραλίες των Παξών στο σύνολό τους και το Βουτούμι, με τα καταπληκτικά γαλαζοπράσινα και λουλακί νερά, αποτελούν σημείο αναφοράς.

Es Grau, Μινόρκα, Ισπανία
Η περίφραξη που αποτελείται από ένα ενιαίο σχοινί δεμένο γύρω από ξύλινους πασσάλους χωρίζει την παραλία Es Grau από τους αμμόλοφους του S’Albufera des Grau. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, η λίμνη S’Albufera, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Μινόρκα εντάχθηκε στα μνημεία της UNESCO πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες, μια απόφαση που έχει σώσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού από την υπερβολική ανάπτυξη.

Ile de Batz, Γαλλία
Το Île de Batz ξεχωρίσει για την υπέροχη παραλία Grève Blanche που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής.



Cies Νησιά, Ισπανία
Οι ντόπιοι αποκαλούν τα νησιά Cies «Καραϊβική της Γαλλίας» ή «Σεϋχέλλες της Γαλλίας» και οι λόγοι, το τροπικό τοπίο και η αρκετά αναζωογονητική θάλασσα.
Είναι η μεγαλύτερη παραλία του αρχιπελάγους και από τις ωραιότερες.

Καραβοστάσι, Ελλάδα
Ανάμεσα στα πολυσύχναστα Σύβοτα και στην πολύβουη Πάργα, καλά κρυμμένο βρίσκεται το Καραβοστάσι. Η παραλία, μια ελκυστική, αμμώδης παραλία 500 μέτρων, λικνίζεται ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια. Ευθεία στον ορίζοντα αντικρίζει κανείς το νότιο άκρο της Κέρκυρας, ενώ στα δεξιά απλώνεται το ακρωτήρι των Συβότων.
Το ταξίδι μακρινό, αλλά ο προορισμός θα σας αποζημιώσει.

Ribadesella, Ισπανία
Είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, κρυμμένο στην ατίθαση και παρθένα βόρεια ακτή της Ισπανίας. Οι Ισπανοί έχουν εδώ και καιρό καθιερώσει να επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι, αναζητώντας τον ήλιο στις 200 και πλέον παραλίες της, που είναι διασκορπισμένες κατά μήκος αυτής της υπέροχης, σμαραγδένιας ακτής.

ΠΗΓΗTELEGRAPH

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *