ροή ειδήσεων

Με τις… ευχές της Μέρκελ στις αποσκευές επέστρεψε ο Μητσοτάκης


«Ατσαλάκωτος» επέστρεψε από τη διήμερη αναγνωριστική «περιπέτεια» των Βρυξελλών ο Κυριάκος Μητσοτάκης,
ο οποίος μετείχε για πρώτη φορά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος....


Το προσφυγικό ζήτημα επισκίασε τη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ αρκετά εκτενείς ήταν οι συζητήσεις για την οικονομική πορεία της Ελλάδας και την εν εξελίξει αξιολόγηση.

Συνεργάτες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πέρας των επαφών υπογράμμιζαν πως η «επιχείρηση» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τονίζοντας δε, πως διαψεύσθηκαν οι διαρροές για πιέσεις προς τη ΝΔ από την πλευρά των Ευρωπαίων για συναίνεση στην κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Πέραν τούτου, από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν πως ο ειλικρινής διάλογος που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους ομογάλακτούς τους και τα επιχειρήματα που παρέθεσε αποτέλεσαν «ένα θετικό πρώτο βήμα για τις επικείμενες συνομιλίες του από όποιο πόστο και αν είναι». Στα θετικά της αποστολής των Βρυξελλών συνυπολογίζεται από συνεργάτες του και η «χημεία» που είχε στις συναντήσεις με Επιτρόπους, όπως ο Μοσκοβισί, ο Κατάινεν και ο Ντομπρόφσκις, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το ελληνικό ζήτημα.

Ο μεγάλος «κάβος» για τον κ. Μητσοτάκη ήταν το πρώτο τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς εκεί είχαν επικεντρωθεί όλοι οι φόβοι για τέτοιου είδους πιέσεις. Δεδομένου ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι ακόμα ανοιχτή και δεν έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις, οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, ουδείς ωστόσο από το γαλάζιο επιτελείο μπορεί με σιγουριά να προεξοφλήσει πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Στο τετ α τετ που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης για μισή ώρα ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, επιστρατεύοντας δύο βασικά επιχειρήματα: Αφενός πως δεν γίνεται να κυβερνιέται η χώρα με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα του Μνημονίου και αφετέρου ότι η θέση του ιδίου και της ΝΔ είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη για τον αντιαναπτυξιακό τρόπο προσέγγισης της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την ενημερώσει για την εσωτερική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως το κόμμα του δεν υιοθετεί ούτε και μετέχει στην εκλογολογία, την οποία απέδωσε στα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί εγγυτής της πολιτικής σταθερότητας σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπογράμμιζαν μετά τη συνάντηση πως τόσο η Μέρκελ όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι του ΕΛΚ εκφράστηκαν θετικά για την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην λαϊκίζει και όπως ο ίδιος τόνισε να μην χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εντός και άλλη εκτός της χώρας.

Αμφότεροι συμφώνησαν στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης πως τα σενάρια για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας δεν αποτελούν λύση. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον είπε εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη από τη μία οι ευρωπαϊκές χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και από την άλλη να αυξηθούν σημαντικά οι πιέσεις προς την Τουρκία, η οποία παρά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου δεν έχει πράξει παρά ελάχιστα.

Μετά την Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην Σύνοδο, τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στην δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, να έρχονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες καθημερινά και να έχουν εγκατασταθεί στις χώρες της Ευρώπης μόνο μερικές εκατοντάδες συνολικά.

Συνεχίζοντας την δήλωσή του αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας σημειώνοντας ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας δεν θα μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τέλος ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για εθνικές στρατηγικές. Στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *