ροή ειδήσεων

Καταγγελίες των λιμενικών για τη δράση επιτηδείων με θύματα τους πρόσφυγες


Ατομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ, χωρίς απαραίτητα να ισχύει αυτό, και παροτρύνουν πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ. Στους 5.724 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.


Οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να παρουσιάζουν μικρή μείωση, ωστόσο οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από διάφορα κέντρα φιλοξενίας επιστρέφουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η κατάσταση δε γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πολλά μικρά παιδιά κατά της ώρες αιχμής φόρτωσης των πλοίων, παίζουν μπάλα ή τρέχουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους. Το περασμένο Σάββατο 26/03 ένα 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, που είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, από απροσεξία έπεσε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, μπροστά σε διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή λιμενικού που κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2. Και τα λεωφορεία του ΟΛΠ έχουν μηδενίσει τις ταχύτητες κατά τη διέλευσή τους από τους επιβατικούς σταθμούς όπου έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα. Το μεσημέρι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 124 πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ αύριο το πρωί αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί αν μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να είναι «εγλωβισμένοι» σε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης, όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Τσατσουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι άτομα που δηλώνουν ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παροτρύνουν πολλές φορές τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσατσουλής, ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων και προσέθεσε ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες συλλέγει στοιχεία από τους συναδέλφους του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι ο καταυλισμός κάθε μέρα μεγαλώνει και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Αναφερόμενος στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα νησιά του Αιγαίου, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί αν αυτό οφείλεται στη συμφωνία με την ΕΕ ή στα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, και προσέθεσε ότι οι λιμενικοί αυτή τη στιγμή δρουν βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και οι γείτονες να κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί και υπογράψει.

Ο κ. Τσατσουλής, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πέντε νησιά που θεωρούνται ως πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως), μίλησε για ελλείψεις στο στελεχιακό δυναμικό του Σώματος, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί του εργάζονται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνονται τις περισσότερες φορές υπερωρίες, ενώ με όσα αντικρίζουν πέρα από τη σωματική να αντιμετωπίζουν και ψυχολογική κόπωση.

Κάλεσε την Πολιτεία, παρά τις δυσκολίες των δημοσιονομικών, να αναζητήσει κονδύλια εκτός Ελλάδας για προσλήψεις στο λιμενικό σώμα, το οποίο -όπως είπε- προσφέρει ευρωπαϊκό έργο αναγνωρισμένο διεθνώς.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε λιμενικό στη Λέρο, ενώ άλλοι 20 έχουν προσβληθεί από ιό της φυματίωσης μέσα στο 2015 στη Χίο, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια.

Τέλος, για το στελεχιακό δυναμικό των λιμεναρχείων είπε ότι οι ελλείψεις στη Μυτιλήνη φθάνουν στο 50% της οργανικής σύνθεσης, στη Σάμο από τα 50 άτομα υπηρετούν τα 36, ενώ στην Κω η σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, περιέγραψαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537.

Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω facebook. Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουνε το «στίγμα» τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν.

Αναφερόμενος σε πολλά περιστατικά στα οποία έχουν επιληφθεί λιμενικοί στο Αιγαίο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πανικός από τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στη βάρκα που τις περισσότερες φορές είναι για 6 άτομα αλλά επιβαίνουν 50 δεν γνωρίζουν αν είναι σε θάλασσα η σε ποταμό.

Ο πανικός που δημιουργείται στους ανθρώπους αυτούς, τις περισσότερες φορές, με την μετατόπιση του φορτίου, έχει ως αποτέλεσμα η λέμβος να αναποδογυρίσει, ενώ πολλά βρέφη είναι χωρίς σωσίβια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λιμενικός που υπηρετεί σε ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα, τόνισε από την πλευρά του, ότι «το πιο δύσκολο σε έκτακτα περιστατικά στη θάλασσα, είναι η διάσωση των μωρών και των μικρών παιδιών που πρέπει να τα ανεβάσουμε στο ελικόπτερο». Συγκλονιστική υπήρξε η αφήγηση διάσωσης ενός βρέφους από λιμενικό: Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, σε ένα περιστατικό διάσωσης, οι επιβάτες της βάρκας του έδιναν ένα σακ βουαγιάζ. «Τους εξηγήσαμε ότι θα το πάρουμε μετά το σάκο αλλά εκείνοι επέμεναν. Το ανεβάσαμε στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είδαμε μέσα ένα μωρό 11 ημερών» πρόσθεσε.

«Σώζουμε από τη θάλασσα ανθρώπους, τραυματίες πολέμου, που πολλές φορές ανεβαίνουν στο σκάφος κρατώντας στην αγκαλιά τους σφιχτά το πρόσθετο μέλος τους, για να μπορέσουν να περπατήσουν έως τα σύνορα όταν φτάσουν στην ακτή. Τα σωσίβια που φορούν συνήθωςμ είναι κακής ποιότητας, που τα έχουν αγοράσει 10-15 ευρώ από κάποιο μαγαζί στα τουρκικά παράλια» ανέφεραν τα στελέχη του λιμενικού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *