ροή ειδήσεων

Είναι, σίγουρα, από τα απίστευτα: Προσπαθούσαν ακόμη και την τελευταία στιγμή "να βρουν" πού θα θάψουν έναν συντοπίτη μας!

Είναι σίγουρα από εκείνες τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως "απίστευτες αλλά αληθινές". Ένα γεγονός που σημειώθηκε στο νησί μας και συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Καλόπετρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έγιναν γνωστά από την "Ροδιακή", την περασμένη Τρίτη, διακόπηκε νεκρώσιμος ακολουθία, λόγω διαφωνίας για το πού θα έπρεπε να θαφτεί ο αποβιώσας Γιώργος Κατταβενός, ενός ανθρώπου που για περισσότερα από 60 χρόνια φύλαγε και πρόσεχε το συγκεκριμένο μοναστήρι στο Θεολόγο.

Μάλιστα, ο Γιώργος Κατταβενός, που όλοι τον αποκαλούσαν «ηγούμενο», καθώς αν και δεν είχε ασπαστεί την ιεροσύνη φρόντιζε για πάνω από έξι δεκαετίες την Μονή Καλόπετρας και όλοι αναγνώριζαν ότι επρόκειτο για έναν φιλήσυχο και καλοκάγαθο άνθρωπο, είχε πεθάνει σε ηλικία 100, σχεδόν,ετών, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Η είδηση έγινε γνωστή σχεδόν άμεσα σκορπώντας την θλίψη σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους, ενώ τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί στο εν λόγω μοναστήρι στο οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Πράγματι, όπως αποκαλύπτει η "Ροδιακή", ανοίχθηκε τάφος ακριβώς πίσω από το ιερό του Μοναστηριού και εντός του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας. Την επόμενη ημέρα όμως το μεσημέρι όταν και ήταν προγραμματισμένη η κηδεία, αρκετοί κάτοικοι της Θολού που δεν γνώριζαν αυτή την απόφαση και από ποιον ελήφθη, αντέδρασαν θεωρώντας ότι δεν ήταν σωστό κάτι τέτοιο, αφού «ακόμη και με αγίους δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ εξηγούσαν ότι στην αυλή της εκκλησίας κάθε χρόνο διεξάγονται οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια τους, οπότε θα ήταν αν μη τι άλλο μακάβριο να υπάρχει ο τάφος ενός ανθρώπου στο συγκεκριμένο σημείο.

Άμεσα και αφού είχε ξεκινήσει η νεκρώσιμος ακολουθία, ο πρόεδρος του Θεολόγου, Παναγιώτης Τσαλώλης, ο οποίος ειδοποιήθηκε καθώς δεν ήταν «παρών», επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο.

Ο Δεσπότης τον ενημέρωσε ότι γνώριζε γι' αυτή την απόφαση, αλλά είχε μείνει με την εντύπωση ότι είχε δοθεί άδεια για κάτι τέτοιο από την Κοινότητα και πως σε κάτι τέτοιο συνηγορούσε και η τοπική κοινωνία. Άμεσα με την σειρά του ο Μητροπολίτης Ρόδου επικοινώνησε με τον εφημέριο του Θεολόγου, πατέρα Θεόδωρο Πασπάτη, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κηδεία και να ξεσπάσουν καβγάδες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους κατοίκους της Θολού και της Ψίνθου που βρίσκονταν στον χώρο.



Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την οικογένεια του Γιώργου Κατταβενού, ώστε να μεταφερθεί η σορός του και να ανοιχτεί τάφος στο κοιμητήριο του γειτονικού χωριού της Ψίνθου, απ' όπου και καταγόταν για να θαφτεί τελικά εκεί το άψυχο σώμα του...

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/3/16 23:01

    Ακόμα και να πεθάνεις με την ησυχία σου δεν σε αφήνουνε σε αυτό το κωλόκρατος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαι το μόνο που θα έπρεπε να θιχτει το τοπικό συμβούλιο θεολόγου είναι για την μη ενημέρωση στο θέμα της ταφης. Όμως, να διακόψουν μία κηδεία, ενός ανθρώπου που οικειοθελώς υπηρέτησε τόσα χρόνια το μοναστήρι του χωριού, μόνο απαράδεκτο μπορεί κανείς να το χαρακτηρισει! Αμαυρωσανε την μνήμη του θανόντος,ντροπή. Όσο, για τους κατοίκους που ξεσηκώθηκαν γιατί θα ήταν μακάβριο να υπάρχει ο τάφος στο μοναστήρι,δηλαδη ο τάφος του του μοναστηριού που ανελλιπώς φρόντισε, για να διασκεδάζουν οι κατοικοι του χωριου,3 μέρες τον χρόνο τον 15 αυγουστο, χωρίς να σκιαζονται που θα ειναι ο ταφος εκεί περα, ξαφνικά του έπιασε και ο πονος. Τιμή μας θα ήταν και αυτές είναι ιδεολογίες που δεν αρμόζουν στις μέρες μας, πόσο μάλλον που υλοποιούνται κιόλας. Λυπάμαι για το χωριό θεολόγου, και το φέρσιμο του!
    Μία θολοενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/3/16 08:13

    E.. Τι το παράξενο... Είπαμε.. Αν έχεις τύχη διάβαινε.... και "μέσο" περπάτα...Αυτο έκανε κ ο Μητροπολίτης μας..Τόσα χρόνια που άναβε το καντηλάκι της Παναγιάς πάνε περίπατο!! Να σται καλά... η Παναγιά κοντά σας..και οι τύψεις στα πανιά σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *