ροή ειδήσεων

Βρετανικός στραγγαλισμός


ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΚΑΡΤΑ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Με πλάτες από τις ευρωπαϊκές χώρες του λεγόμενου Βορρά οι Βρετανοί υιοθέτησαν ειδική σήμανση προϊόντων, που κατηγοριοποιεί ως ανθυγιεινά όλα τα μεσογειακά προϊόντα. Αγώνας στην Ε.Ε. για να μην υιοθετηθεί ευρωπαϊκή Οδηγία

Τρομερός ο αντίκτυπος στην πώληση μεσογειακών προϊόντων στη Βρετανία μετά την υιοθέτηση της σήμανσης traffic light

Τα προϊόντα που πλήττονται καίρια από την απόφαση των Βρετανών, που θέλουν να την κάνουν πανευρωπαϊκή, είναι, μεταξύ άλλων, το χαλλούμι, το τυρί, η φέτα, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα λουκάνικα, ο σουτζιούκος κ.ά.

Παιχνίδια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν όχι δισεκατομμυρίων, παίζουν οι Βρετανοί με τη συμπαράσταση των λεγόμενων Βόρειων χωρών της Ε.Ε., σε σχέση με προϊόντα και τρόφιμα που προέρχονται από τις Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος).

Υιοθετώντας ένα νέο σύστημα σήμανσης των προϊόντων -το λεγόμενο traffic lights- κατηγοριοποιούν με χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) τα προϊόντα και τρόφιμα, σε σχέση με το πόσο αλάτι, ζάχαρη ή λίπος περιέχουν.

Μέσω της αυστηρής αυτής νομοθεσίας, που γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθεί ως ευρωπαϊκή Οδηγία, έχουν στην κυριολεξία «σκαρτάρει» σχεδόν το σύνολο των παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανθυγιεινά, με στόχο, όπως καταγγέλλουν οι γνώστες των εξελίξεων, τον «στραγγαλισμό» των εξαγωγών από τις επηρεαζόμενες χώρες -ανάμεσά τους και η Κύπρος- ώστε οι καταναλωτές να στραφούν προς τα χημικά κατασκευασμένα προϊόντα και τρόφιμα που παράγουν Γερμανία, Βρετανία και άλλες χώρες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Βορρά.

Σύστημα traffic light

Το σύστημα σήμανσης προϊόντων traffic light γεννήθηκε ως ιδέα σε κύκλους της Ε.Ε. που κατευθύνονταν από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και των άλλων Βόρειων χωρών μελών της Ένωσης, που προσπαθούν με πρόσχημα την υγεία των καταναλωτών να «ρουφήξουν» τα δισεκατομμύρια ευρώ κατανάλωσης Μεσογειακών προϊόντων. Με βάση το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει μονομερώς υιοθετήσει τη νομοθεσία, στα labels όλων των προϊόντων, εισαγόμενων και μη, τοποθετείται στρογγυλή σήμανση χρώματος κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου για την περιεκτικότητα άλατος, ζάχαρης και λίπους.

Αποτέλεσμα τούτου είναι όλα τα μεσογειακά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της παγκοσμίως γνωστής μεσογειακής δίαιτας -που προωθούν γιατροί σε όλον τον κόσμο- να έχουν κόκκινη σήμανση σε ένα από τα τρία προαναφερθέντα συστατικά. Και το αποτέλεσμα της βρετανικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει τρομερά αρνητικός αντίκτυπος στις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, σε σημείο που έχει προβληματίσει τα υψηλά δώματα της Ε.Ε. που κάνουν ήδη δεύτερες σκέψεις.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε, πως καθ' όλα υγιεινά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα και το παρθένο ελαιόλαδο, έχουν κόκκινη σήμανση για την περιεκτικότητα σε λίπος, την ίδια ώρα που με πράσινο σηματοδοτείται, παρακαλώ, η diet cola.

Τα προϊόντα που πλήττονται καίρια από την απόφαση των Βρετανών, που θέλουν να την κάνουν πανευρωπαϊκή, είναι, μεταξύ άλλων, το χαλλούμι, το τυρί, η φέτα, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα λουκάνικα, ο σουτζιούκος κ.ά.

Σε εγρήγορση

Η βρετανική πρωτοβουλία αλλά κυρίως η πρόθεση των γνωστών κύκλων της Ε.Ε. να προωθήσουν σχετική υποχρεωτική Οδηγία, με στόχο βεβαίως να διασφαλίσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, έχει σημάνει συναγερμό στις Μεσογειακές χώρες γενικότερα και στην Κύπρο ειδικότερα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Νικολάου αλλά και οι έξι ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εσχάτως καταστεί κοινωνοί των ανησυχιών, τυγχάνοντας ενημέρωσης τόσο για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για το ενδεχόμενο να βρεθούμε ενώπιον πολύ πιο δυσάρεστων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στην Κύπρο και έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο Ιταλός λομπίστας, που ανέλαβε μαζί με άλλους να ενημερώσουν αρμόδιους φορείς στις τέσσερεις μεσογειακές χώρες για τα αρνητικότατα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, αν παρ’ ελπίδα, υιοθετηθεί η εν λόγω ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η επίμαχη παράγραφος

Η προσπάθεια για υιοθέτηση αυστηρής σήμανσης προϊόντων, που θα πλήξει καίρια τους Μεσογειακούς εξαγωγείς, άρχισε από συγκεκριμένη παράγραφο που περιλαμβάνεται σε έκθεση του Κοινοβουλίου, την οποία συνέταξε, παρακαλώ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Μάλιστα στη βάση εκείνης της έκθεσης είχε γίνει προσπάθεια το θέμα να προωθηθεί για έγκριση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Ε.Ε., τον περασμένο Σεπτέμβριο, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Από τότε μέχρι σήμερα και στη βάση του αρνητικού αντικτύπου που είχε η υιοθέτηση της σήμανσης από τη Βρετανία, έχουν αλλάξει πολλά αφού ακόμη και ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας, που πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, παρουσιάζεται προβληματισμένος, όχι για την ανάγκη πληροφόρησης των καταναλωτών αλλά για τον αντίκτυπο που έχει το κόκκινο χρώμα σε κάποια προϊόντα που, κατά τα άλλα, θεωρούνται άκρως υγιεινά.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *