ροή ειδήσεων

Η μεγάλη απάτη των Τουρκοκυπρίων


Μια παραπλάνηση 50 χρόνων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανθρωπότητας

Η προπαγανδιστική απάτη των Ορέκ-Ντενκτάς το 1965, την οποία εντόπισαν αμέσως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, η οποία, ωστόσο, παραμένει έως σήμερα η βάση της τουρκικής προπαγάνδας

· Παρ' όλο που οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς από τον Δεκέμβριο του 1963 επικαλούνταν ότι είχε καταρρεύσει, είχαν αποσυρθεί από μόνοι τους στους τουρκοκυπριακούς θυλάκους και προχώρησαν στο πρώτο πραξικόπημα για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

· Πολλοί Τουρκοκύπριοι εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους με εντολές της Άγκυρας από το 1958 να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια της νήσου, από τις περιοχές της Πάφου και αλλού. Και επομένως τα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους, όπως ήταν φυσικό, ίσως να είχαν υποστεί κάποια φθορά

· Όπως τονίζεται και στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, η εν λόγω Έκθεση Ορτέκα μόνον 111 χωριά κάλυψε, δεν τα διαχώριζε σε ελληνικά και τουρκικά ή μικτά και, το κυριότερο, τα περισσότερα ήσαν ελληνικά χωριά

Τον Ιούλιο του 1964, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε μια περιορισμένη έρευνα και κατέγραψε καταστροφές σε σπίτια στην Κύπρο. Ο σκοπός της έρευνας και καταγραφής κατεστραμμένων σπιτιών ήταν για να εξακριβωνόταν περίπου πόσα θα κόστιζε η επιδιόρθωσή τους για επαναφορά της ζωής στον κανονικό της ρυθμό. Δεν έγινε καμία απόπειρα για λεπτομερή έρευνα, γιατί κάτι τέτοιο συνεπαγόταν μεγάλη ομάδα από τεχνικούς και άτομα που θα δούλευαν σε συνεργασία με καθέναν που επηρεαζόταν στην κάθε κοινότητα, επισημαίνει επεξηγητικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

«Η έρευνα αυτή ασχολήθηκε με κατεστραμμένα σπίτια σε μόνον 111 χωριά, από συνολικά 587 τοποθεσίες σε όλη τη νήσο», τονίζεται στο έγγραφο.

Έκθεση Ορτέκα 1964

Η έρευνα εκείνη που πήρε το όνομα «Έκθεση Ορτέκα» δεν ξεχώριζε, αν τα κατεστραμμένα σπίτια που αριθμούσε σε εκείνη την περιορισμένη έρευνα ήσαν τουρκοκυπριακά ή ελληνοκυπριακά. Μάλιστα η έκθεση διεκπεραιώθηκε με τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης, του ιδίου, τότε, του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, της Αρχής Ηλεκτρισμού, της Αρχής Υδάτων και άλλων φορέων της Δημοκρατίας.

Και όμως, το 1965 έλαβε χώρα μια μεγάλη διαστρέβλωση της έκθεσης εκείνης από τους Τούρκους, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αναπάντητη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιόρθωτη, η οποία, όμως, είχε εντοπιστεί αμέσως από αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Επιστολή της ΚΔ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1965 κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη στις 28 Σεπτεμβρίου με αριθμό Α/6022, επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγραφόταν ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε και συνεχίζεται βάσει σχεδίου της ηγεσίας των τουρκικών δυνάμεων, η οποία εξανάγκασε πολλούς Τούρκους στο νησί να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακινηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που βοηθούσαν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση του νησιού…».

Η τουρκική προπαγάνδα

Την 1η Οκτωβρίου 1965 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Orhan Eralf (Ορχάν Εράλφ) κατέθεσε επιστολή ημερ. 29 Σεπτεμβρίου 1965, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμένη από τους Ραούφ Ντενκτάς, υπογράφων ως Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και Οσμάν Ορέκ, υπογράφων ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία οι Ορέκ και Ντενκτάς απέρριπταν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβαναν και ένα φτιαχτό χάρτη, τον οποίο ετοίμασαν χρησιμοποιώντας τους πίνακες στην Έκθεση Ορτέκα, με τον παραπλανητικό τίτλο «Τοποθεσίες με ολοκληρωτικά κατεστραμμένα τουρκικά χωριά και σπίτια». Ένας «χάρτης» στα μέτρα της τουρκικής αδίστακτης προπαγάνδας. Για να τεκμηριώσουν τον ασύστολο ισχυρισμό τους, ότι ήσαν οι Ελληνοκύπριοι που τους… καταδίωξαν προς τη βόρεια πλευρά του νησιού.

Έντεκα μέρες μετά την παραλαβή της εν λόγω επιστολής και του χάρτου, ο κ. Alain L. Dangeard των Ηνωμένων Εθνών, αφού ξεσκέπασε την απάτη Ντενκτάς/Ορέκ με επιστολή του ημερ. 12 Οκτωβρίου 1965, ενημέρωσε σχετικά τον συνάδελφό του Rolz-Bennett. Το πλήρες κείμενο της εν λόγω αποκαλυπτικής επιστολής, όπως την εξασφαλίσαμε από το Αρχείο των Ηνωμένων Εθνών, έχει -σε μετάφραση- ως ακολούθως:

«Για Rolz-Bennett, 12 Οκτωβρίου 1965

Ο αριθμός στον Χάρτη (Α) που συνοδεύει την επιστολή από τους κ.κ. Οσμάν Ορέκ και Ραούφ Ντενκτάς, ημερ. 29 Σεπτεμβρίου 1965, φαίνεται να ανταποκρίνεται πάνω - κάτω με τον αριθμό που δίδεται στην έκθεση Ορτέκα του Ιουλίου 1964. Όμως, να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Ορέκ και Ντενκτάς υπέθεσαν ότι όλα τα κατεστραμμένα σπίτια ήσαν τουρκικά σπίτια, ενώ ο κ. Ορτέκα δεν υπέδειξε κάτι τέτοιο στους πίνακές του. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει διάκριση (διαχωρισμός) μεταξύ των κατεστραμμένων τουρκικών σπιτιών και κατεστραμμένων ελληνικών σπιτιών. Φαίνεται επίσης ότι ο αριθμός των χωριών στον χάρτη που περιγράφονται ως κατεστραμμένα «τουρκικά» χωριά ή «μικτά» χωριά είναι στην πραγματικότητα ελληνικά χωριά, όπως η Κάτω Λακατάμια, όπου σε συνολικό πληθυσμό 1.133, οι 1.128 είναι Έλληνες.

Δοσμένων αυτών των παρατηρήσεων, είναι αρκετά καθαρό ότι ο χάρτης που επισυνάπτεται ως έγγραφο Α/6028 ετοιμάστηκε στη βάση των πινάκων Ορτέκα.
Alain L. Dangeard»

Ο Alain L. Dangeard υπηρετούσε ως ανώτερος αξιωματούχος στο Γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. U Thant (είχε ξεκινήσει αρχικά την καριέρα του ως Γάλλος διπλωμάτης, προτού αναλάβει αξίωμα στο γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ).

Ο Rolz-Bennett (διπλωμάτης από τη Γουατεμάλα) υπηρετούσε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Για Ειδικά Διπλωματικά Θέματα (1960-1971).

O Alvaro Ortega ήταν Κολομβιανός αρχιτέκτονας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είχε αναλάβει αρκετές αποστολές για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ελληνικά τα περισσότερα

Επισημαίνεται ότι, παρ' όλο που οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς από τον Δεκέμβριο του 1963 αρχές του 1964 επικαλούνταν ότι είχε καταρρεύσει, είχαν αποσυρθεί από μόνοι τους στους τουρκοκυπριακούς θυλάκους και προχώρησαν στο πρώτο πραξικόπημα για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει του σχεδίου τους για δημιουργία δύο ομόσπονδων κρατών στην Κύπρο, εντούτοις οι κ.κ. Οσμάν Ορέκ και Ραούφ Ντενκτάς υπέγραψαν την επιστολή, επικαλούμενοι, ο μεν Οσμάν Ορέκ τον τίτλο του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο δε Ραούφ Ντενκτάς ως Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να ληφθεί, επίσης, υπ' όψιν ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους με εντολές της Άγκυρας από το 1958 να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια της νήσου, από τις περιοχές της Πάφου και αλλού. Και επομένως τα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους, όπως ήταν φυσικό, ίσως να είχαν υποστεί κάποια φθορά. Όμως, όπως τονίζεται και στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, η εν λόγω Έκθεση Ορτέκα μόνον 111 χωριά κάλυψε, δεν τα διαχώριζε σε ελληνικά και τουρκικά ή μικτά και, το κυριότερο, τα περισσότερα ήσαν ελληνικά χωριά!

Την έρευνά μας για την αποκατάσταση της αλήθειας σ’ αυτή την τουρκική θρασύτητα τεκμηριώσαμε με τη βοήθεια του Αρχείου των Ηνωμένων Εθνών. (United Nations Archives, «S-0123-456-78» Ortega Report)

Καθαρή διαστρέβλωση

Έκτοτε οι Τουρκοκύπριοι επικαλούνται αυτήν τη μεγάλη απάτη των Ορέκ/Ντενκτάς του 1965, για να αντιστρέφουν την τουρκική πολιτική διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα κράτη.

Το κύριο στοιχείο του άρθρου μας σήμερα είναι το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και οι συνεχιστές του διαστρέβλωσαν την ιστορία και συνεχίζουν να το κάνουν για έναν και μόνο σκοπό: Για να δικαιολογούν τη σκόπιμη μετά το 1963 αυτο-διαιρετική τους πολιτική και την ντε φάκτο διχοτόμηση που επέβαλαν με την εισβολή και τον διαχωρισμό που συνεπάγεται η ρατσιστική δι-κοινοτική, δι-ζωνική λύση Ομοσπονδίας, και που οι ίδιοι απαίτησαν από το 1956. Αυτήν τη διαστρεβλωτική πολιτική διατηρούν και επικαλούνται μέχρι σήμερα τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσοι και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενοι «σφαγές το 1963, 1964, 1967 και 1974», δίχως να υπάρχει διαφάνεια για δικαίωση των Ελληνοκυπρίων και έρευνα για αλήθειες όλα αυτά τα χρόνια.

Παραπλάνηση Ορέκ-Ντενκτάς 2

Στην επιστολή τους 29 Σεπτεμβρίου 1965 προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι κ.κ. Οσμάν Ορέκ και Ραούφ Ντενκτάς περιέλαβαν ακόμα μία σοβαρή διαστρέβλωση της αλήθειας και παραπλανητική εικόνα εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Στην πρώτη σελίδα της επιστολής αναφέρθηκαν «στις ενδοκοινοτικές ταραχές 1954-58 πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου» και τις «επιθέσεις» Ελληνοκυπρίων. Εξ όσων οι πάντες γνωρίζουν και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποδεσμευμένα βρετανικά επίσημα έγγραφα, δεν υπήρξαν «ενδοκοινοτικές ταραχές μεταξύ 1954-58» και εκείνες που προκλήθηκαν ειδικά το 1958 οφείλονταν σε τουρκικές εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων, με θύματα κυρίως τους τελευταίους. Οι Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ (οργάνωση τουρκικής αντίστασης με την καθοδήγηση της Τουρκίας) δεν δίσταζαν να σκοτώνουν και δικούς των (Τουρκοκυπρίους), σε μια προβοκατόρικη δράση να ενοχοποιούν τους Ελληνοκυπρίους για να προβάλουν στον έξω κόσμο ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, άρα δικαιολογείται η διχοτόμηση που απαιτούσαν.

Βρετανικές μαρτυρίες

Παραθέτουμε μία από τις πολλές μαρτυρίες από επίσημες στατιστικές των βρετανικών Αρχών, αποδεσμευμένων από το Βρετανικό Κρατικό Αρχείο, που βρίσκεται και στο διδακτορικό του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, τον οποίον ευχαριστούμε για τη χρήση. Μεταξύ 1 Απριλίου 1955 και 30 Νοεμβρίου 1956 η Βρετανική Αποικιακή Διοίκηση στην Κύπρο, σε τηλεγράφημά της προς τον τότε Υπ. Αποικιών ημερ. 3 Δεκεμβρίου 1956, ενημέρωνε ότι είχαν σκοτωθεί 87 Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι, τραυματιστεί 67 Ελληνοκύπριοι και 14 Τουρκοκύπριοι, 11 Βρετανοί και 3 άλλοι. Είχαν κατά λάθος σκοτωθεί 11 Ελληνοκύπριοι, 1 Τουρκοκύπριος, και σε ενδοφυλετικές ταραχές είχαν σκοτωθεί 3 Ελληνοκύπριοι και ένας Τουρκοκύπριος. Σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα υπήρξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνοκύπριοι.

Killed Wounded Civilians
Greek Cypriots 87 67
Turkish Cypriots 4 14
English 11 36
Others 3 14

Accidentally killed by terrorists
Greek Cypriots 11 57
Turkish Cypriots 1 15
English Nil 36
Others Nil 1

Inter-racial disturbances
Greek Cypriots 3 28
Turkish Cypriots 1 2

Telegram dated 3 December 1956, from the Information Office of the British colonial administration in Nicosia, to the Secretary of State for the Colonies sent at '3 December 1956 at 12.30 hours', file FO 371/123938, folio RG1081/2435, National Archives of the United Kingdom. (Από το διδακτορικό κείμενο του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη)

Απορίες

Γιατί τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν στον Ραούφ Ντενκτάς να παραπλανεί τον Οργανισμό με παραποιημένα στοιχεία και να εκμεταλλεύεται την Έκθεση Ορτέκα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, όταν αξιωματούχοι του είχαν αμέσως εντοπίσει τι είχε κάνει;

Γιατί η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν απαίτησε να δικαστεί ο Ραούφ Ντενκτάς για εγκλήματα εναντίον του κράτους, όπως είχε δηλώσει ο μ. Σπ. Κυπριανού (τότε Υπ. Εξωτερικών) και αντ' αυτού η ίδια η κυβέρνηση Μακαρίου τον κάλεσε πίσω από την Τουρκία να αναλάβει ως διαπραγματευτής, και του έστειλε και κυπριακό διαβατήριο;

Γιατί, η κυπριακή πλευρά (διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα) ποτέ δεν ζήτησε και δεν απαίτησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των ετών 1960 - 1974; Μήπως επειδή μια τέτοια έρευνα θα εξέθετε όλες αυτές τις παραποιήσεις, τους λανθασμένους ισχυρισμούς, τις παραπλανητικές τουρκικές υπερβολές, τις προβοκάτσιες και ιστορικές διαστρεβλώσεις, που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιούν ανενόχλητες μέχρι σήμερα, για να δικαιολογούν τα εγκλήματά τους και τη διαιρετική πολιτική τους; Μήπως, επειδή μια τέτοια έρευνα θα εξέθετε την Τουρκία, ξεκινώντας από τα εγκλήματά της τον Αύγουστο του 1964, εκείνων των ανελέητων αεροπορικών βομβαρδισμών της Τηλλυρίας εναντίον «ανυπεράσπιστων ανθρώπων», όπως κατέγραψε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Σεπτεμβρίου 1964;

Ιδού τι έγραψε η εν λόγω έκθεση: «Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων σκότωσαν και ακρωτηρίασαν πολλούς αθώους πολίτες, κατέστρεψαν πολλές περιουσίες και αναπόφευκτα οδήγησαν στη σκλήρυνση της στάσης της κυπριακής κυβέρνησης, όπως αναμενόταν».

«… These raids on defenceless people killed and maimed many innocent civilians, destroyed much property and inevitably led to a stiffening of the positions of the Cypriot Government, as might have been anticipated…”

Σημείωση: Οφείλω να αναφέρω ότι την αλήθεια αυτή την εξασφάλισα μόλις τις τελευταίες λίγες μέρες με τη βοήθεια του Αρχείου των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο ευχαριστώ. Η αλήθεια όμως παρέμεινε θαμμένη δίχως διερεύνηση για 50 ολόκληρα χρόνια. Και για να μείνει θαμμένη και να διατηρείται το ψέμα και η απάτη, χρειάστηκε για 50 χρόνια να προστίθενται περισσότερα ψέματα και να επιστρατεύονται περισσότεροι «υποστηρικτές» του -και από δικής μας πλευράς δυστυχώς- αλλά όπως και η απόφαση του Αμερικανού Δικαστή του Εφετείου στην υπόθεση Diduck v Kaszycki & Sons Contrators Inc (1992) 974 F. 2d 270 «…στο τέλος, ο χρόνος γενικά αποκαλύπτει εκείνο που το ψέμα ήλπιζε να κρύψει».

«... an immutable law with respect to falsehoods -- as immutable as the one respecting gravity Sir Isaac Newton conceived upon seeing an apple fall from a tree: having first manufactured a falsehood, a person is forced to invent more to maintain it; yet, as here, in the end, time generally reveals what a falsehood hopes to hide.»

Πηγή - http://openjurist.org

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *