ροή ειδήσεων

Στις Βρυξέλλες υπάλληλος της ΕΕ και στην Αθήνα... επιχειρηματίας


Αν και υπάρχει ασυμβίβαστο, ο συνιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Αντίποδες» κατάφερε να προσληφθεί ως μεταφραστής και από την Κομισιόν...



Προβληματισμό προκαλεί στις Βρυξέλλες η περίπτωση του Θοδωρή Δρίτσα που προσελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεταφραστής, ενώ ταυτόχρονα είναι συνιδιοκτήτης εκδοτικής επιχείρησης στην Αθήνα, κάτι που απαγορεύεται από τους ισχύοντες κανονισμούς της Κομισιόν.

Στους σκοπούς της εταιρίας που σύστησε ο κ. Δρίτσας αναφέρεται ότι σκοπός- μεταξύ πολλών άλλων- είναι και η είσπραξη χορηγιών από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους

Ο εκδότης Θοδωρής Δρίτσας ξεκίνησε να εργάζεται για λογαριασμό της Κομισιόν ως μεταφραστής στις 15 Νοεμβρίου 2015. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ε.Μ.Π και είναι κάτοχος διδακτορικού φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μαζί με τον συνέταιρό του Κώστα Σπαθαράκη, αμφότεροι μεταφραστές και επιμελητές σήμερα, αποτελούν το δίδυμο πίσω από τους «Αντίποδες», ενός εκδοτικού οίκου που θεωρείται ανερχόμενος. Οι «Αντίποδες» έγιναν γνωστοί ήδη με το πρώτο βιβλίο που εξέδωσαν, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου το οποίο έγινε best seller και βραβεύτηκε από τον «Αναγνώστη».

Η εκδοτική τους επιχείρηση συστήθηκε στις 29/9/2014 με έδρα την οδό Κάλβου 8-10 στη περιοχή Γκύζη.

Τόσο ο κ. Δρίτσας όσο και ο κ. Σπαθαράκης, σύμφωνα με το καταστατικό της ομόρρυθμης εταιρίας, συμμετέχουν στα κέρδη και στις ζημιές ανάλογα με το ποσοστό τους, δηλαδή, κατά 50% ο πρώτος και κατά 50% ο δεύτερος. Και οι δυο τους εμφανίζονται ως διαχειριστές – εκπρόσωποι της ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ Ο.Ε που είναι καταχωρημένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 132163503000.

Σκοπός της εταιρίας είναι η έκδοση, εισαγωγή, διανομή, αντιπροσωπεία και εμπορία κάθε είδους βιβλίων, ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλεκτρονικών εφημερίδων και οποιαδήποτε μορφής ηλεκτρονικών εντύπων και η εκτέλεση παρεμφερών εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ταυτόχρονα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, επιμέλειας, μετάφρασης και διόρθωσης έως συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με την έκδοση εντύπων, καθώς και την πάσης φύσεως εκπροσώπηση δημιουργών και καλλιτεχνών ( Ελλήνων και ξένων) συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της είσπραξης και διανομής των αμοιβών από την διαχείριση των δικαιωμάτων επί του έργου τους. Ακόμα, μπορεί να διοργανώνει συνέδρια και παρουσιάσεις, αλλά και να εισπράττει χορηγίες από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.



Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να μην είχαν καμία απολύτως σημασία, αν ο Θοδωρής Δρίτσας δεν είχε προσληφθεί στην Κομισιόν σε μια ιδιαίτερα ζηλευτή θέση, όπως είναι αυτή του μεταφραστή. Με αρκετά ικανοποιητικές απολαβές ( οι μισθοί ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ «καθαρά» και ανεβαίνουν ανάλογα με το επίπεδο του μεταφραστή), περιλαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πολλά άλλα προνόμια.

Βλέπετε, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύουν ρητά στους υπαλλήλους της να είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες δικών τους επιχειρήσεων. Πόσο μάλιστα στην περίπτωση του κ. Θοδωρή Δρίτσα που οι δύο ενασχολήσεις του μοιάζουν να ταυτίζονται και η εταιρία του, σύμφωνα με το καταστατικό, διεκδικεί χορηγίες και από κοινοτικούς πόρους.

Η υπόθεση του κ. Δρίτσα, διερευνάται από την Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού, ανέφερε στο protothema.gr αξιωματούχος της Κομισιόν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον συνεκδότη του οίκου «Αντίποδες», εκείνος ισχυρίστηκε ότι η «επιχείρηση του κλείνει» και πως ο κ. Δρίτσας εκείνος έχει ήδη αποχωρήσει για να προσηλωθεί στα καθήκοντα του μεταφραστή στις Βρυξέλλες.

Πηγή:protothema.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *