ροή ειδήσεων

Ημερίδα: O εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα


Tις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο ήλιος-θάλασσα, μέσω μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως των επαγγελματικών ταξιδίων, του πολιτιστικού τουρισμού, του θαλάσσιου, του γαστρονομικού και του τουρισμού υγείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας «Σύγχρονες Τάσεις στον Τουρισμό» που οργανώθηκε τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ξενοδοχείο Αμαλία.

Οι ημερίδες που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν στόχο να καλύψουν το ευρύ φάσμα του τουρισμού, θέτοντας το ως κύριο όχημα επιστροφής στην αναπτυξη απο τη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του ΕΟΤ, Χάρης Κοκκώσης, ο Επαγγελματικός τουρισμός (MICE) εχει αναπτυξει μεγάλη δυναμική στην παγκόσμια αγορά. Το είδος αυτο τουρισμού έχει βέβαια σημαντικές απαιτήσεις στα επίπεδα οργάνωσης, προβολής και επικοινωνίας, καθώς και σε επίπεδο υποδομών, όπως είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία, η προσβασιμότητα (αεροδρόμια) και οι ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας του συνεδρίου. Γι’ αυτό και οι δυνατότητες ανάπτυξης του Επαγγελματικού Τουρισμού, αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές στην Ελλαδα αφορά κυρίως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Ρόδο.

Αναφορικά με τον Πολιτιστικό Τουρισμό, ο Καθηγητής Αλέξιος Δέφνερ, Δ/ντης του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού Έρευνας και Πολιτικής (Ε.ΤOY.Σ.Ε.Π.), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τονισε οτι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν πολλές προοπτικές ανάπτυξης, μέσα από το συνδυασμό των πολιτιστικών προϊόντων και όχι μόνο μέσω της προβολής των γνωστών πολιτιστικών στοιχείων της χώρας. Τέλος, ανέφερε πως ο Πολιτιστικός Τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλα είδη τουρισμού, ενισχύοντας τον τουριστικό κλάδο.

Ως προς τον Θαλάσσιο Τουρισμο, ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) τόνισε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το Αιγαίο, λόγω της αδράνειας λήψης μέτρων και της μη θεσμοθετημένης οργάνωσης ελέγχου του yaghting. Επισήμανε μάλιστα πως οι ελλειψεις αυτές συνδυαστικά με την υψηλή φορολόγηση καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

Ο κ. Xαρίλαος Καλπίδης απο το Υπουργείο Τουρισμού, παρουσίασε την περίπτωση του Γαστρονομικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη του ως αξία που σχετίζεται με τις πολλαπλές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και την ανάγκη σχεδιασμένης ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Τελευταία ενότητα της ημερίδας αποτέλεσε ο Ιατρικός Τουρισμός. Η κα Μαρία Γεώργα, Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ιατρικού Τουρισμού, ανέπτυξε την ανάγκη για στοχευμένη στρατηγική στην ανάδειξη του ιατρικου τουρισμού και τον ρόλο των ανάλογων φορέων και πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό. Υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με διακρατικές συμφωνίες - ιδιαίτερα σε 4-5 χώρες του εξωτερικού και στο βαλκανικό χώρο, σε γείτονες χώρες - σε συγκεκριμένους τομείς υγείας, υπογραμμίζοντας για παράδειγμα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 600 περιπτώσεις εξωσωματικής επέμβασης σε ζευγάρια προερχόμενα από το εξωτερικό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια στη μελέτη, διδασκαλία, ενημέρωση και παραγωγή προτάσεων γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και απόψεων μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο του.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σύγχρονες Τάσεις του Τουρισμού στην ΕΕ και την Ελλάδα, την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016, από τις 4 μμ έως τις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί νέα ημερίδα με θέμα «e-tourism» στο ξενοδοχείο Αμαλία.

Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ημερίδα, με θέμα "Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Τουρισμό". Η ημερίδα θα διεξαχθεί από τις 4 μμ έως τις 7 μμ στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Δείτε το πρόγραμμά της...





TornosNews.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *