ροή ειδήσεων

ΣΟΚ! Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για το Ν. Αιγαίο!


Τα υψηλότερα ποσοστά, στον τομέα της παιδικής παχυσαρκίας, συγκεντρώνουν οι νησιωτικές περιοχές,
σύμφωνα με αξιολόγηση, που πραγματοποιήθηκε, μέσω του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία, μέσω χορηγίας, ενώ οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Πρώτη σε παιδική παχυσαρκία η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης, στα νησιά της Ελλάδας εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα και προσκολλημένα στην καθιστική ζωή, με το Νότιο Αιγαίο, να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων ανηλίκων, ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Το αυξημένο σωματικό βάρος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας, σε μια τέτοια ιεραρχία, που να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές και μαθήτριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν, ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλη την επικράτεια, καθώς το 22% και 8% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας αξιολογήθηκε ως υπέρβαρος και παχύσαρκος, αντιστοίχως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η γεωγραφική κατανομή των ποσοστών υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%). Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών υλοποίησης του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους ιδιαιτέρως στον νησιωτικό παιδικό πληθυσμό της χώρας. Στο άλλο άκρο της κατανομής, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυτές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (27% και 28%, αντιστοίχως).

Ανησυχητικές διαστάσεις

Η υποβάθμιση του τρόπου ζωής των παιδιών στις σύγχρονες κοινωνίες θεωρείται, ότι έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη διαχρονική αύξηση της συχνότητας του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, σύμφωνα με τα οποία μόλις 4 στους/στις 10 μαθητές/μαθήτριες της Ελλάδας εμφανίζουν μια υψηλή προσκόλληση στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, ενώ μόλις 6 στους/στις 10 μαθητές/μαθήτριες υιοθετούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Κατ’ επέκταση, συνολικά το 60% των παιδιών δεν ακολουθούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινότητά τους, ενώ το 40% επιλέγει την καθιστική ζωή και τη μη ενασχόληση με δραστηριότητες, που συνδέονται με την εκγύμναση του σώματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) έχουν παράλληλα και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με πολύ χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%). Αντιθέτως, στις περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Ηπείρου και Θεσσαλίας), το ποσοστό των παιδιών που απέχουν σημαντικά από τη Μεσογειακή δίαιτα και υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερο (5% και 35%, αντιστοίχως).

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το έτος 2014-2015 επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την απομάκρυνση των παιδιών της χώρας από ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων προαγωγής υγείας, ιδίως στον παιδικό πληθυσμό της νησιωτικής Ελλάδας.

Ενεργοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για πρόληψη και αντιμετώπιση

Για την καταπολέμηση του φαινομένου, μείζονος σημασίας κρίνεται, τόσο η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων, προκειμένου τα παιδιά αφενός να έχουν σωστά πρότυπα και αφετέρου να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές τροφές, όσο και η παρέμβαση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε οι μαθητές να ενημερώνονται σωστά, όσον αφορά στους κινδύνους, που ενέχει η κακή διατροφή και η προσκόλληση στην καθιστική ζωή, αλλά και με τη βοήθεια των δασκάλων και καθηγητών, να ανακαλύπτουν καινούριες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, μέσω των οποίων να αθλούνται και να γυμνάζονται, ξεφεύγοντας από την αδράνεια και την ακανόνιστη διατροφή.

Όπως επισημαίνει η ιατρική κοινότητα, είναι σημαντικό για τα παιδιά να διαπαιδαγωγηθούν στη σωστή διατροφή από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες, τις οποίες θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, δεδομένου, ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ζοφερές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεότερες ηλικίες. Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και η δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την αυξημένη συχνότητα της παχυσαρκίας των ενηλίκων.

Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία. Επιπλοκές της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, υπογοναδισμό και πολυκυστικές ωοθήκες, ορθοπεδικές επιπλοκές και χολολιθίαση, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Για τούς λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *