ροή ειδήσεων

Ρόδος: Δικαίωση για τον πρόσφυγα που είχαν φυλακίσει ως διακινητή


Κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο μετά οκτώ μήνες απίστευτης ταλαιπωρίας
Αίσιο τέλος είχε -έπειτα από οκτώ μήνες -απίστευτης ταλαιπωρίας η περιπέτεια ενός πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο προσπάθησε μαζί με μέλη της οικογένειάς του, την κόρη του και τον εγγονό του, να φτάσει στη Σουηδία ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή μακριά από την φρίκη του πολέμου. Πρόκειται για τον 48χρονο Αχμέτ Ναούς, την ιστορία του οποίου είχε αναδείξει το «protothema.gr» με δημοσίευμα του στις 12 Δεκεμβρίου.

Η περιπέτεια του 48χρονου ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ίδιος και ένας ακόμη άνδρας συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές ως διακινητές και δουλέμποροι. Ο Αχμέτ Ναούς μαζί με την κόρη του και τον εγγονό του, επέβαιναν μαζί με 226 ακόμη άτομα (όλοι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ) σε σκάφος που οι δουλέμποροι είχαν εγκαταλείψει ανοιχτά Ρόδου, προκειμένου να αποφύγουν τις ελληνικές λιμενικές αρχές.

Στο σημείο, όπου έπλεε ακυβέρνητο το δουλεμπορικό, έσπευσαν αμέσως άνδρες του λιμενικού οι οποίο αφού διενήργησαν έρευνα στο σκάφος συνέλαβαν τους δύο άνδρες ως τους διακινητές των 227 μεταναστών. Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Ναούς με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, αφήνοντας πίσω του την 24χρονη κόρη και τον μόλις 2,5 ετών εγγονό του, οι οποίοι τελικά συνέχεια και το ταξίδι τους στη Σουηδία. Εκεί τους περίμενε ο σύζυγος της 24χρονης και πατέρας του μικρού αγοριού, ο οποίος είχε ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και εργάζονταν.

Αμέσως μετά τη σύλληψη του 48χρονου, η κόρη του μιλώντας στο «protothema.gr» είχε απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον πατέρα της, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διακινητής απλά βρέθηκε στο τιμόνι του δουλεμπορικού ώστε το σκάφος να μη μείνει ακυβέρνητο και πνιγούν όλοι.

«Εγώ, η κόρη μου και ο εγγονός μου σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού καθόμασταν μέσα στο σκάφος. Ακούσαμε φωνές και καταλάβαμε με τρόμο ότι ο καπετάνιος είχε παρατήσει το πόστο του. Μετά μάθαμε ότι αυτό είναι τακτικό κόλπο των καπετάνιων για να μη συλλαμβάνονται με την άφιξή τους του στην Ελλάδα. Κάποιοι ομοεθνείς μας αναγκάστηκαν να πιάσουν το τιμόνι για να μη βουλιάξει, αλλά εγώ δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς», είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεσή στους δικαστές ο 48χρονος άνδρας. Τα ίδια υποστήριξε και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, όπου ο Αχμετ Ναούς και ο συγκατηγορούμενος του δικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα και κρίθηκαν αθώοι από όλες τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο 48χρονος δεν ήταν ο διακινητής ούτε και ο κυβερνήτης του δουλεμπορικού. Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, κ. Ζαχαρίας Κεσσές δικηγόρος του Αμχέτ Ναούς αναφέρει: «Εξαιρετική μα πάνω από όλα δίκαιη η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Απεκατέστησε την αδικία και αθώωσε έναν άνθρωπο, ο οποίος κρατήθηκε προσωρινά για οχτώ μήνες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, που επιφέρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης. Στο ακροατήριο αποκαλύφθηκαν οι πλημμέλειες τις προδικασίας και αποδείχτηκε η αθωότητα του εντολέα μου. Ελπίζω η πολιτεία να στηρίξει και να στελεχώσει το Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες προσπαθεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο εργασίας».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *