ροή ειδήσεων

Λαγοκέφαλος: Η θανατηφόρα "τορπίλη" της Μεσογείου


Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της δηλητηρίασης σε μάνα και γιο στο Παραλίμνι μετά την κατανάλωση του ιδιαιτέρως επικίνδυνου για την υγεία ψαριού λαγοκέφαλου.

Χθες συγκεκριμένα, γύρω στις έξι το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, με ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής, 21χρονος από τη Ρωσία, σε κωματώδη κατάσταση, με τη μητέρα του ηλικίας 65 χρόνων, η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών οι επί καθήκοντι ιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης της 65χρονης, η οποία αφού επανήλθε διασωληνώθηκε, όπως και ο γιός της.

Από εξετάσεις που έγιναν από την Αστυνομία, φαίνεται ότι η κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα δύο άτομα οφειλόταν σε τροφική δηλητηρίαση, και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης τους διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου εισήχθηκαν στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Η 65χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ η κατάσταση της υγείας του γιου της είναι κρίσιμη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τη μητέρα του.



Ποιος είναι ο λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντίδων (Tetraododidae).


Ο Λαγοκέφαλος, όπως και όλα τα είδη της οικογένειας που ανήκει (περίπου 185 είδη ψαριών) είναι ψάρια τοξικά αν καταναλωθούν, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, η οποία μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Στη Μεσόγειο ο Λαγοκέφαλος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2003 στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Ένα χρόνο αργότερα, το 2004, εντοπίστηκε στα παράλια της Γιάφας (Ισραήλ) και της Αττάλειας (Τουρκία), το 2005 στα παράλια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Γεωργιούπολης στην Κρήτη και το 2006 στα παράλια της Σμύρνης. Κατά καιρούς έχει κάνει την εμφάνισή του και στις κυπριακές θάλασσες.

Το σχήμα του συγκεκριμένου ψαριού μοιάζει με τορπίλη, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη του είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και σε κάθε γνάθο έχει δυο δυνατά δόντια, τα οποία του δίνουν την όψη λαγού, εξ’ ου και το όνομά του. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 110 εκατ. και το βάρος του μέχρι τα 7 κιλά.


Η τοξίνη που υπάρχει στο σώμα των ψαριών αυτών, η τετροδοντοτοξίνη, προκαλεί στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και το θάνατο, λόγω της παράλυσης που προκαλεί στο αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Η τοξίνη αυτή βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ωοθήκες, το συκώτι, το έντερο και το δέρμα του ψαριού, ενώ η τοξικότητα ποικίλει ανάλογα με το στάδιο αναπαραγωγής -είναι μεγαλύτερη κατά το στάδιο της ωοτοκίας (Μάιος – Ιούλιος)- και το φύλο -τα θηλυκά είναι τοξικότερα.

Η τοξίνη είναι επίσης ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, και δεν καταστρέφεται με το κανονικό μαγείρεμα. Για την καταστροφή της απαιτείται συνεχής βρασμός επί τρεις ώρες.


Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί στον Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ επεισόδια δηλητηριάσεων εχουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες.

Το εν λόγω ψάρι πάντως καταναλώνεται στην Ιαπωνία, αφού όμως πρώτα απομακρυνθούν τα όργανα που περιέχουν την τοξίνη.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου είδους είναι η απίστευτη δύναμη των δοντιών του.

Στο παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φαίνεται ένα λαγόψαρο το οποίο έχει αλιευθεί -πιθανόν σε ακτή της Τουρκίας- στο οποίο κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν πόσο δυνατά και κοφτερά είναι τα δόντια του.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *