επικαιρότητα

Ποιο είδος μουσικής βοηθάει την γλωσσολογική ανάπτυξη του παιδιού


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το να ακούν μια μουσική με “ρυθμό βαλς”
(μια δύσκολη μορφή ρυθμού για να γίνει κατανοητή από τα βρέφη) και χτυπώντας ρυθμικά με τους γονείς τους πάνω στην μελωδία , βελτιώνει την επεξεργαστική ικανότητά τους με τους ήχους, αλλά και βελτιώνουν την ικανότητά τους στην ομιλία...Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ είπαν ότι δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα αυτή η επίδραση της μουσικής μπορεί να διαρκέσει, ή πόση ακριβώς πρέπει να είναι η έκθεση του παιδιού στην μουσική, προκειμένου να βελτιώσει την ακουστική και ομιλητική του ικανότητα.

Προηγούμενη έρευνα, γνωστή ευρέως ως «φαινόμενο Μότσαρτ», σχετικά με το πώς η μουσική στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Οι διαφορές αποδόθηκαν εν μέρει, στον σχεδιασμό εκείνων των μελετών, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της νέας έρευνας.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 39 μωρά ηλικία 9 μηνών. Δεκαεννέα από τα μωρά αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Αυτά τα παιδιά έπαιξαν με τα παιχνίδια τους κατά τη διάρκεια των δώδεκα 15λεπτων συνεδριών μέσα σε ένα μήνα, όπου τα υπόλοιπα 20 μωρά, άκουγαν μουσική, ενώ ταυτόχρονα ένας ερευνητής τα ακουμπούσε με παλμούς στον ρυθμό της μουσικής.

Όλα τα τραγούδια ήταν σε τριπλό μέτρο, όπως το βαλς, το οποίο οι ερευνητές επέλεξαν επειδή είναι σχετικά δύσκολο για τα μωρά να το μάθουν.

Μια εβδομάδα μετά τη λήξη των 12 συνεδριών, τα μωρά υποβλήθηκαν σε τομογραφίες του εγκεφάλου τους. “Ενώ κάθονταν στον σαρωτή εγκεφάλου, άκουγαν μια σειρά από ήχους μουσικής και λόγου, με το καθένα να παίζεται σε ένα ρυθμό που κατά στιγμές διακοπτόταν. Οι εγκέφαλοι των μωρών θα έδειχναν μια συγκεκριμένη “αντίδραση” κάθε φορά που θα μπορούσαν να “ανιχνεύσουν” αυτήν τη διακοπή στον ρυθμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των μωρών που εκτέθηκαν στο άκουσμα της μουσικής στο πείραμα ήταν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στις διαταραχές στην ομιλία και τον ρυθμό της μουσικής, σε σύγκριση με τα μωρά της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα αυτά διευρύνουν την κατανόησή μας για το πώς τα βρέφη μαθαίνουν τους ήχους της ομιλίας και ρίχνουν φως σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται τη μουσική και τους ήχους της ομιλίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά