ροή ειδήσεων

Κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport


Την κύρωση της από 14.12.2015 σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η σύμβαση αφορά την παραχώρηση διαχείρισης και λειτουργίας για 40 χρόνια των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Χανίων (που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη Ομάδα Α), Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου (Ομάδα Β) στην κοινοπραξία που σύστησε η γερμανική Fraport, με μικρή συμμετοχή της Slentel Ltd, συμφερόντων Κοπελούζου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Fraport ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής με αντίτιμο 1,234 δισ. ευρώ και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος ως ποσοστό 28,20% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων της ομάδας Α και, αντίστοιχα, ως ποσοστό 28,94% της Ομάδας Β.

Εντός των υποχρεώσεων της Fraport είναι "να αναβαθμίσει τα περιφεριακά αεροδρόμια εντός των πρώτων τεσσάρων ετών, ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια παροχής υπηρεσιών, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ, και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης". Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, πως στο πολυνομοσχέδιο (έκθεση Γενικού Λογιστηρίου και ειδική έκθεση) δεν υπάρχει αναφορά σε δεσμευτικό ποσό επένδυσης στα τέσσερα χρόνια, αλλά σε εκτίμηση του επενδύτη, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, "συνολικά εκτιμά ύψος επενδύσεων 330.000.000 ευρώ κατά τα τέσσερα πρώτα έτη παραχώρησης, ενώ το ποσό των επενδύσεων για το σύνολο των σαράντα ετών της περιόδου παραχώρησης εκτιμάται περίπου σε 1.400.000.000 ευρώ".

Αναφορικά με τα αερολιμενικά τέλη, το ποσό ανά αναχωρούντα επιβάτη καθορίζεται σε 13 ευρώ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, ενώ μετά το διάστημα αυτό και την ολοκλήρωση των άμεσων επενδύσεων, τα αερολιμενικά τέλη ανά επιβάτη θα μπορούν να αυξηθούν κατά 5,5 ευρώ κατα μέγιστο, φτάνοντας μέχρι τα 18,5 ευρώ, "ποσό δυνάμενο μόνο να αναπροσαρμοστεί ετησίως με το 90% του ισχύοντος δείκτη τιμών καταναλωτή", όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Στην τελευταία επισημαίνεται ότι "η αύξηση αυτή (σ.σ.: των τελών) στο συνολικό πακέτο του τουρίστα είναι λιγότερο από 1%", ενώ οι συγκεκριμένες τιμές "έχουν οριστεί με βάση τον μέσο όρο των αντίστοιχων τελών που προσφέρονται σήμερα από ένα εύρος αντίστοιχων αεροδρομίων που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή".


Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για επέκταση των αεροδρομίων

Με το άρθρο 222 του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων αναγκαίων για την ανάπτυξη και επέκταση των αεροδρομίων και ορίζεται η εφαρμογή της αντίστοιχης νομοθεσίας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων (άρθρο7Α Ν. 2882/2001, πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, η οποία κηρύσσεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.) Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, προβλέπεται "ενδεχόμενη δαπάνη από την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους για απαλλοτριώσεις ακινήτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (ανάγκες επέκτασης αεροδρομίων, τίμημα κ.λπ.)", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "αναμένονται, όμως, οφέλη της εθνικής οικονομίας λόγω της αναβάθμισης των αεροδρομίων, της αύξησης των επενδύσεων κ.λπ.)".

Με τα άρθρα, τέλος, 218 και 219, προβλέπεται η μη επιβολή στους παραχωρησιούχους οποιουδήποτε είδους τελών ή φόρων από οποιαδήποτε δημοτική ή άλλη τοπική αρχή για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. υπηρεσιών φωτισμού, ασφάλειας, καθαρισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και αποχέτευσης) στα έργα που θα εκτελεστούν και στις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στα αεροδρόμια, ενώ ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες κατασκευαστικών έργων και τις υφιστάμενες άδειες λειτουργίας, που δεν έχουν εκδοθεί, οι οποίες θεωρείται πως έχουν χορηγηθεί από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *