ροή ειδήσεων

Έλληνες Αρχαιολόγοι: Αντιδρούν στις κατηγορίες του Γ.Χατζημάρκου για την Αφάντου Ρόδου


Δημόσια ανάκληση χαρακτηρισμών σχετικά με τις θέσεις των αρχαιολόγων για την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου Ρόδου, ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, “απαιτεί τη δημόσια ανάκλησή τους, διαφορετικά επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων του προκειμένου να προασπιστεί το διεθνώς εγνωσμένο κύρος των μελών του και το ακάματο έργο τους για την προστασία των μνημείων και την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας”.

Ο Περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει την ανακοίνωση του Συλλόγου ως “κείμενο παραληρηματικό, εξαιρετικά προσβλητικό, που περιφρονεί κάθε έννοια δημοκρατίας, υποτιμά τη νοημοσύνη των Ροδίων και σε ύφος που αποπνέει την ελιτίστικη αντίληψή τους, έρχεται να μας κουνήσει το δάχτυλο”, ασκώντας κριτική σε πέντε σημεία της ανακοίνωσης.



Ειδικότερα, οι Ελληνες Αρχαιολόγοι τονίζουν:

“Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με την ανακοίνωσή του στις 27/4/2016, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της νομιμότητας και της αυτοδίκαιης προστασίας των αρχαιοτήτων, αρμοδιότητα που εξ ορισμού ανήκει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα συλλογικά της όργανα.Στους πρωτοφανείς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς της ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου της 5ης Μαΐου 2016 σε βάρος της αρχαιολογικής κοινότητας (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7211) θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε σημείο προς σημείο. Απλώς θυμίζουμε τα προτάγματα του άρθρου 24 του Συντάγματος της Ελλάδας και του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” που ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας (αιρετός ή μη) οφείλει να διαφυλάσσει. Οι ίδιες αυτές αρχές έχουν έως σήμερα -ευτυχώς- διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά ως αναντικατάστατο συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της χώρας -φυσικά και της Ρόδου- από κοινού με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Ρόδου η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις άοκνες και διαρκείς προσπάθειές της έχει διαφυλάξει και προβάλλει με άριστο τρόπο την Μεσαιωνική Πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο Unesco, έχει αναδείξει και αναστηλώσει αρχαιολογικούς χώρους όπως η Λίνδος και η Κάμιρος και μουσεία όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολιτιστική και τουριστική ακτινοβολία του νησιού.Τα παραπάνω όφειλε να γνωρίζει και ο κ. Χατζημάρκος και να τα υπερασπίζεται σθεναρά ως αιρετός εκπρόσωπος των πολιτών της Περιφέρειάς του, που έδωσε όρκο να διαφυλάττει τις αρχές του Συντάγματος.Επειδή οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο κ. Χατζημάρκος μέσω του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και διαδόθηκαν δια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προσβολής και σπίλωσης του κλάδου μας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί τη δημόσια ανάκλησή τους, διαφορετικά επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων του προκειμένου να προασπιστεί το διεθνώς εγνωσμένο κύρος των μελών του και το ακάματο έργο τους για την προστασία των μνημείων και την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας”.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *