ροή ειδήσεων

Ταξίδι στον «παράδεισο» με πτήση τσάρτερ


Ηταν τέλη Μαρτίου, όταν οι δύο γυναίκες εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο
«Νίκος Καζαντζάκης», στο Ηράκλειο Κρήτης, για να παραλάβουν τις κάρτες επιβίβασης. Σε λίγη ώρα θα πετούσαν για Βιέννη. Στάθηκαν στην ουρά μαζί με άλλους τουρίστες, χωρίς να ανταλλάσσουν λέξεις. Προτού φτάσουν όμως στην πύλη αναχωρήσεων αστυνομικοί του αερολιμένα τις σταμάτησαν για έλεγχο. Ηθελαν να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα διαβατήριά τους. Οπως αποδείχθηκε, οι δύο γυναίκες είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Κορέας, κατάγονταν όμως από το Αφγανιστάν.

Αν και συνήθως τα πλαστά ιταλικά ή γαλλικά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι από τα πιο δημοφιλή στους κύκλους των κυκλωμάτων διακίνησης, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούσαν να ταξιδέψουν στη Δυτική Ευρώπη με ασιατικά διαβατήρια. Τον περασμένο Ιούλιο στο αεροδρόμιο της Μυκόνου είχαν συλληφθεί δύο Αφγανοί που επιχείρησαν να παραστήσουν τους υπηκόους Σιγκαπούρης και Κίνας.


Κι ενώ πέρσι παρόμοιες απόπειρες γίνονταν κυρίως τους θερινούς μήνες λόγω των συχνών πτήσεων τσάρτερ στα περιφερειακά νησιωτικά αεροδρόμια, φέτος εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου καταγράφονται ήδη από την άνοιξη αρκετά αντίστοιχα περιστατικά. Μέσα στον Μάρτιο και στον Απρίλιο περισσότεροι από 30 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν με πλαστά έγγραφα στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Τον περασμένο μήνα η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας και της Χίου. Προορισμός όσων αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν ήταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Αστυνομικοί που μίλησαν στην «Κ» εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια είναι υποστελεχωμένα. Ενδεικτικά η Ρόδος διαθέτει στον αερολιμένα τη μισή αστυνομική δύναμη από αυτή που προβλέπεται, ενώ στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ενισχυθεί με δόκιμους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία γι’ αυτούς τους ελέγχους. Την ίδια περίοδο, 17 δόκιμοι θα σταλούν και στο αεροδρόμιο της Χίου για να προστεθούν στη δύναμη των 13 αστυνομικών.

«Πέρσι είχαν προσπαθήσει αρκετοί να διαφύγουν μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων εκμεταλλευόμενοι την πολυκοσμία. Φέτος μπορεί να είναι περισσότεροι, από τη στιγμή που έχουν εγκλωβιστεί τόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα και δεν έχουν άλλο τρόπο εξόδου», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, και προσθέτει ότι στη Ρόδο και στην Κω χρειάζονται επιπλέον προσωπικό.

Με τα πόδια στην Αλβανία

Οσοι δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για ένα πλαστό διαβατήριο επιχειρούν να διαφύγουν από το χερσαίο πέρασμα, όπως συνέβη την περασμένη Τρίτη στην Αλβανία. Δεκαέξι Σύροι, ανάμεσά τους εννέα ανήλικοι (εκ των οποίων ένα βρέφος δύο μηνών), εντοπίστηκαν από την αλβανική αστυνομία στο χωριό Καπσίτσε. Οπως λέει στην «Κ» εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, Αρντί Μπίτα, οι Σύροι διέμεναν προηγουμένως στον καταυλισμό της Ειδομένης και με ταξί είχαν φτάσει μέσω Θεσσαλονίκης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο ακριβώς σημείο πέρασαν στη γειτονική χώρα. Η αλβανική αστυνομία τούς εντόπισε αρκετή ώρα αργότερα με ρούχα μουσκεμένα.

«Είχαν διανύσει 16 χιλιόμετρα υπό βροχήν, περπατώντας περίπου 12 ώρες. Στις αρχικές καταθέσεις τους ανέφεραν ότι ήθελαν να φτάσουν στη Σερβία και από εκεί να συνεχίσουν με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύτηκαν με υπόταση στο νοσοκομείο. Θα τους στεγάσουμε προσωρινά σε κέντρα στη χώρα μας, αλλά δεν ζητούν άσυλο στην Αλβανία. Θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», λέει ο κ. Μπίτα.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για αποσυμφόρηση της Ειδομένης δεν έχουν τελεσφορήσει. Σύμφωνα με την καταγραφή της περασμένης Τετάρτης, διαμένουν στον λασπότοπο 10.124 άνθρωποι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι στην Ειδομένη θα ακολουθηθεί το «μοντέλο του Πειραιά», δηλαδή σταδιακή εκκένωση όταν θα είναι έτοιμοι νέοι χώροι φιλοξενίας. Αν και η δημιουργία δομής στον Σκαραμαγκά απορρόφησε αρκετό κόσμο από το λιμάνι, στον Πειραιά κοιμούνται ακόμη σε αντίσκηνα 2.135 άνθρωποι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται οι εργασίες σε τέσσερις πρώην βιομηχανικούς χώρους για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης, ενώ αναζητούνται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλα προσωρινά μέρη στέγασης (πρώην στρατόπεδα ή παλιά εργοστάσια) στον άξονα Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, όταν ολοκληρωθούν οι πρώτοι χώροι φιλοξενίας, να περιηγηθούν σε αυτούς αντιπροσωπείες προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης, προκειμένου να πεισθούν ότι μόνο εκεί θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και θα τους δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης προσωρινών αδειών διαμονής.

Ωστόσο μετά τη μετάβασή τους σε αυτές τις δομές θα πρέπει να κάνουν υπομονή για τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να υποβάλουν αιτήματα ασύλου, καθώς αυτή τη στιγμή το βάρος των αρμοδίων υπηρεσιών έχει πέσει στη νησιωτική Ελλάδα. Σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση της Ειδομένης δεν έχει τεθεί, αν και ανεπίσημα έχει γίνει λόγος για σταδιακή αποσυμφόρηση μέχρι τα τέλη του μήνα. Παράλληλα θα γίνουν ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε χώρους όπως τα Ιωάννινα, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «φτιάχτηκαν βιαστικά και έχουν προβλήματα».

Μέχρι στιγμής αστυνομικοί που περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης έχουν την οδηγία να εστιάζουν τους ελέγχους τους σε εθελοντές ή ακτιβιστές που δεν φέρουν διακριτικά σήματα μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *