ροή ειδήσεων

Μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή στο Λιμενικό!


Βαθιά τομή στο σύστημα κατάταξης στο Λιμενικό Σώμα δρομολογεί η πολιτική ηγεσία
του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθιερώνοντας την εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, στα πρότυπα των άλλων στρατιωτικών σχολών και της ΕΛ.ΑΣ.

Η μεγάλης σημασίας νομοθετική ρύθμιση έχει περιληφθεί, μαζί με άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, στο σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, σημαντικές είναι οι διατάξεις, με τις οποίες:
• «Σταθεροποιείται» ο εκάστοτε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε να μην αλλάζει κατά τις επιθυμίες του εκάστοτε προϊστάμενου υπουργού.
• Αλλάζει η σύνθεση των Ανώτερων Συμβουλίων Κρίσεως, με βασικό στοιχείο τη μείωση των μελών.
• Δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ, οι οποίοι αποστρατεύονται να λαμβάνουν μέρος του εφάπαξ καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών ΛΣ σε ανακοίνωσή της ενημερώνει τα μέλη της ότι το σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πως «έχουν ενσωματωθεί οι περισσότερες από τις προτεινόμενες διατάξεις».

«Για τις υπόλοιπες βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το γραφείο του κ. Υπουργού (θέματα Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προαγωγής Αξιωματικών εκ ΣΝΔ, προαγωγής Αξιωματικών Τεχνικών)», αναφέρει η ΠΕΑΛΣ. Και προσθέτει ότι «θα μελετήσει κατ’ άρθρο το σχέδιο νόμου, προκειμένου τοποθετηθεί σχετικά».

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι οι εξής:
1. Αλλαγή τρόπου εισαγωγής στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Με το άρθρο 43 καθιερώνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2017- 18, η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων με πανελλήνιες εξετάσεις.
Με το ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση της διατάξεως αυτής.
Με το ίδιο Π.Δ θα ρυθμιστούν όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προφανώς με την ίδρυση Ακαδημίας ΛΣ, την αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης και την αλλαγή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η νέα ρύθμιση έχει δύο μεγάλα θετικά στοιχεία και ένα αρνητικό. Συγκεκριμένα στα θετικά είναι ότι:
• Κατοχυρώνεται η μέγιστη δυνατή αδιάβλητη διαδικασία εισαγωγής, καταργώντας το υφιστάμενο διαβλητό σύστημα.
• Εξασφαλίζεται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει μια σταθερή ροή εισαγωγής, που θα καλύπτει- κατά το δυνατό- κενά σε έμψυχο δυναμικό του ΛΣ.
Στα δυνητικά αρνητικά, που πρέπει να ρυθμιστούν με το ΠΔ είναι ότι μέχρι τώρα οι Αξιωματικοί ΛΣ είναι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών και με το νέο τρόπο εισαγωγής αυτή η εξειδίκευση κινδυνεύει να χαθεί.
Το ίδιο ισχύει και με τους απόφοιτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, τους «ναυτίλους» νέους πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού, που θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί η εισαγωγή ενός αριθμού από αυτούς κατ’ έτος.
Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή μέσω Πανελληνίων αποτελούσε αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ ενώ υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης είχε ταχθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το 2010-11

2. «Σταθεροποιείται» ο εκάστοτε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Η διάταξη, που είναι οπωσδήποτε σε θετική κατεύθυνση, βρίσκεται στο άρθρο 25 και εισάγει ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο εκάστοτε Αρχηγός του ΛΣ να μην είναι έρμαιο στις… ορέξεις του εκάστοτε υπουργού Ναυτιλίας, που με μια εισήγησή του στο ΚΥΣΕΑ, τον «ξήλωνε» όποτε ήθελε.
Έτσι, ενώ προβλεπόταν ότι ο «Αρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. δύναται να παραμείνει στη θέση του για χρονική περίοδο δύο ετών, που δύναται να παραταθεί μέχρι και ένα έτος επιπλέον» με τη νέα ρύθμιση θεσμοθετείται ότι:
«Η θητεία του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ορίζεται διετής και δύναται να παραταθεί μέχρι ένα ακόμη έτος».

Επίσης, ενώ προβλεπόταν ότι μετά από πρόταση του Υπουργού το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την αποστρατεία του Αρχηγού ΛΣ, με το εντελώς αόριστο αιτιολογικό «αν κρίνει ότι η περαιτέρω παραμονή του στο Σώμα δεν είναι πλέον αναγκαία». Στο εξής, η αποστρατεία προς τη λήξη της θητείας του Αρχηγού πρέπει να έχει συγκεκριμένη αιτιολογία και μπορεί να αποφασιστεί «είτε κατόπιν αιτήσεως του είτε για σοβαρούς λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του ή το κύρος της θέσεως του, μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του ΚΥ.Σ.ΕΑ».

3. Δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ, οι οποίοι αποστρατεύονται να λαμβάνουν μέρος του εφάπαξ καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι: Στα εξερχόμενα από τις τάξεις ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στελέχη που κατέθεσαν ή καταθέτουν αίτηση καταβολής εφάπαξ στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος μετά την 30/7/2014 και μέχρι του προσδιορισμού της ρήτρας διασφάλισης αξιομάχου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 220 παρ. 4 του Ν. 4281/2014 (Α’ 160), καταβάλλεται, κατόπιν αίτησής τους, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέρος του προβλεπόμενουστο ΒΔ 160/70 (Α’ 44), όπως ισχύει, εφάπαξ βοηθήματος και μέχρι του ποσοστού 80% των τακτικών εισφορών από κρατήσεις επί των μηνιαίων αποδοχών τους. Το καταβλητέο ποσό του προηγούμενου εδαφίου συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της εφάπαξ αποζημίωσης, όπως αυτή καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *