ροή ειδήσεων

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού


Η ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Ανησυχία προκαλεί στους φορείς του τουρισμού η άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα λόγω της διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος, με αποτέλεσμα οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν να παρουσιάζονται αρκετά πιο συγκρατημένες τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι προοπτικές και το 2016 για τον ελληνικό τουρισμό δείχνουν να είναι θετικές, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέα αύξηση σε αφίξεις και έσοδα, αλλά η φετινή τουριστική σεζόν κινδυνεύει από την άσχημη εικόνα για την Ελλάδα που μεταφέρεται στο εξωτερικό αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος.

Τα πρώτα δείγματα των αρνητικών επιπτώσεων υπάρχουν καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μείωση -έστω και μικρή- των κρατήσεων προς την Ελλάδα, με το προσφυγικό να θεωρείται ότι ο κύριος λόγος που οι Ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν να κλείσουν για προορισμούς όπως είναι αυτοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου με την εξαίρεση της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πρόσφατη ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά υποστήριξε μεν ότι η σεζόν θα κλείσει και φέτος με θετικό πρόσημο, έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια να πληγεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των αρμόδιων για τον τουρισμό κυβερνητικών φορέων, το έργο των οποίων δεν είναι καθόλου εύκολο. Ιδίως από τη στιγμή που σε αρκετές περιπτώσεις, τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές, ενώ η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή του Πειραιά, το ελληνικό λιμάνι που υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων.

Σημειωτέον δε πως φέτος υπήρχε η εκτίμηση ότι λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων θα ενισχύονταν, αλλά τώρα το πόσο μεγάλη θα είναι η άνοδος είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Επιπλέον, η ανησυχία είναι πιο έντονη για το τι μέλλει γενέσθαι με την κρουαζιέρα τη διετία 2017-2019, καθώς οι μεγάλες εταιρείες διαμορφώνουν τώρα το πρόγραμμα τους για τα επόμενα χρόνια.


Ρωσικό ζήτημα
Η ανησυχία επιτείνεται από τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά τις θεωρήσεις visas των Ρώσων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Το 2016 εκτιμάτο ότι θα ήταν μία χρονιά σημαντικής ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία με δεδομένη κιόλας την ένταση που υπάρχει στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις έκαναν λόγο και για διπλασιασμό των Ρώσων τουριστών που θα έρχονταν φέτος στην Ελλάδα μετά την περσινή χρονιά που φέρεται να άγγιξαν τις 700.000.

Όμως, το πρώτο δείγμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν καθώς την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι που ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις πασχαλινές διακοπές τους υποχρεώθηκαν να στηθούν για αρκετές ώρες σε ουρές έξω από τις ελληνικές προξενικές αρχές προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για τουριστική visa και γενικότερα η καθυστέρηση που υπήρξε στην έκδοσή τους είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία άσχημη εικόνα και δεν αποκλείεται αυτό να στοιχίσει την υπόλοιπη σεζόν.


Το ρωσικό «ζήτημα» με τις χορηγήσεις βίζας είναι γνωστό εδώ και μήνες και οι σχετικές κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος έχουν προ πολλού ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι το πρόβλημα να δείχνει πως έχει διογκωθεί και ο στόχος για αφίξεις πάνω από 1,2 εκατ. Ρώσων τουριστών να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Νέες αγορές
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως η χρονιά έδειχνε να ξεκινά με αρκετά θετικές προοπτικές με τα μηνύματα από τις διεθνείς εκθέσεις όπως είναι η WTM και η ITB να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 27,6 εκατ. αφίξεις (από 26,1 εκατ. το 2015) και 15 δισ. ευρώ σε έσοδα (από 14,1 δισ. ευρώ) να χαρακτηρίζονται ως μετριοπαθείς.

Σε πρόσφατη συνάντηση της με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η κ. Κουντουρά σημείωνε πως έχουν πλέον αρχίσει να δημιουργούνται νέες αγορές προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και την Κορέα να είναι από τις περιοχές όπου αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Επίσης, εκτιμάται ότι το 2016 θα «ανοίξει» και η αγορά της Ινδίας, ενώ ανοδικά θα κινηθούν φέτος τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο Καναδάς.

Στοιχεία ΣΕΤΕ
Πώς ξεκίνησε το 2016

Μεικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για την μέχρι τώρα πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Και αυτό γιατί ενώ τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δείχνουν άνοδο στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, εκείνα της Τράπεζας της Ελλάδας για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για μείωση τόσο στα έσοδα όσο και στις αφίξεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, στο α' τρίμηνο της χρονιάς οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας έφθασαν στις 881.044, αριθμός αυξημένος κατά 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Σημειωτέον πως τον Μάρτιο η αύξηση ήταν της τάξεως του 11%, τον Φεβρουάριο ήταν στο +10,9% και τον Ιανουάριο στο +2,5%. Βέβαια, η σεζόν πρακτικά ξεκινάει από τον Απρίλιο, οπότε θα πρέπει να δούμε την επόμενη ανακοίνωση αριθμού αφίξεων προκειμένου να είναι καλύτερη η εικόνα, όπως, βέβαια, και τα στοιχεία του Μαΐου για να είναι εφικτό να γίνουν καλύτερες εκτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ δεν είναι αντίστοιχη. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ κάνει λόγο για συνολικές αφίξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου ? Φεβρουαρίου της τάξεως των 992 χιλιάδων, αριθμός μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Επιπλέον, η ΤτΕ κάνει λόγο για μείωση 5,6% στις τουριστικές εισπράξεις για το συγκεκριμένο δίμηνο με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 294,8 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι τόσο τα στοιχεία του ΣΕΤΕ όσο και της ΤτΕ είναι προσωρινά, ενώ επιπλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι τα στοιχεία της δεύτερης λαμβάνουν υπόψη κάποιες παραδοχές που τελικώς δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε την πραγματικότητα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *