ροή ειδήσεων

Πόση καλοσύνη αντέχει μία κρεμάστρα;


Ο Τοίχος της Καλοσύνης έγινε viral και έφτασε από το Ιράν στην Ελλάδα

Πριν λίγες μέρες περπατούσα στην Ασκληπιού. Στο ύψος της Φαναριωτών συνήθως κοντοστέκομαι για να ρίξω μια ματιά στο πρώην φοιτητικό μπαλκονάκι της Βίβιαν, αλλά αυτή τη φορά κάπου αλλού έπεσε το βλέμμα μου. Δίπλα στη στάση του 025 υπήρχε μία χρωματιστή κρεμάστρα που έγραφε «Ο Τοίχος της Καλοσύνης».



Βγάζω φωτογραφία και συνεχίζω. Κάτι είχε πάρει το αυτί μου για τον Τοίχο της Καλοσύνης κι όπως έμαθα, πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση που παρέχει καθαρό φαγητό και είδη ανάγκης στους κατοίκους της Αθήνας που τα χρειάζονται. Η ιδέα ήρθε στα μέρη μας από το Ιράν και σιγά σιγά εξαπλώνεται παντού.

Τα πάντα βρίσκουν τη θέση τους εκεί. Από μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα, λαχανικά και ωμές πρώτες ύλες -όπως μακαρόνια, κονσέρβες κλπ- μέχρι και καθαρά ρούχα, ψωμί και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να έχει κανείς ανάγκη.



Το μότο είναι ένα «Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο». Τόσο απλό.

Τώρα θα μου πεις είναι λύση αυτή; Σίγουρα όχι, αλλά είναι μία σημαντική βοήθεια. Ακόμα κι αν η λύση είναι πολύ μακριά μπορείς να τη διεκδικείς καθημερινά, αλλά παράλληλα χρειάζεται δράση εδώ και τώρα. Όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, δίνοντας ένα πιάτο φαγητό και μια παλιά ζακέτα λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα. Έτσι σκέφτηκαν και οι Αθηναίοι που βρίσκονται πίσω από την κρεμάστρα που μετέτρεψε εκείνο τον τοίχο της Φαναριωτών σε Τοίχο Καλοσύνης.



Να τι λένε στη σελίδα τους στο Facebook: «Ανησυχίες νούμερο 4,5,6 “μήπως με αυτο που κάνω, βολεύω το κράτος που θα έπρεπε εκείνο να φροντίζει για όσους έχουν ανάγκη; Ή μήπως βολεύω τους τεμπέληδες που θα βρίσκουν έτοιμο φαγητό; Ή μήπως εμποδίζω τους ανθρώπους να φτάσουν στην εξαθλίωση ώστε να επαναστατήσουν;" Νομίζω ότι μιλάς ως φιλάνθρωπος και όχι ως αλληλέγγυος. Υπάρχει διαφορά. Ο τοίχος της καλοσύνης είναι έργο αλληλέγγυων και αύριο μπορεί κι εγώ να χρειαστώ κάτι και να πάω να το πάρω. Θα ήταν εξίσου υπέροχη ιδέα να υπάρχουν τοίχοι και χωρίς κρίση, όπου ο καθένας θα αφήνει ό,τι δεν χρειάζεται και ο καθένας θα παίρνει ό,τι του αρέσει σεβόμενοι όλοι την γη που τα παράγει όλα και τους πόρους της».

Χάρη στα social media πολλοί αγκάλιασαν την ιδέα των Ιρανών και από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα βάζει επίσης κρεμάστρες στους τοίχους των δρόμων της.



Αν μένεις σε κάποια από αυτές τις πόλεις ή περιοχές της Αθήνας κοίτα τριγύρω για τις περιβόητες κρεμάστρες σε: Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Καστοριά, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Βόλος, Λάρισα, Πάτρα, Σπάρτη, Καλαμάτα, Δώριο Μεσσηνίας, Ναύπλιο , Κόρινθο, Χαλκίδα, Χανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Λαμία, Λειβαδιά, Κάτω Τιθορέα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα , Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη, Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Δάφνη-Υμηττό, Καισαριανή, Ζωγράφου, Νίκαια, Περιστέρι , Αγ. Αναργύρους, Δάφνη - Αγ. Δημήτριο, Ελληνικό, Βάρη – Βάρκιζα, Ανατολική Αττική, Αγ. Παρασκευή, Μαρούσι, Αθήνα – Κέντρο και Πειραιά.

Στο Κέντρο της πόλης οι κρεμάστρες βρίσκονται στα εξής 13 σημεία:
40ο σχολειο στου Γκύζη, οδός Μομφεράτου και Φαληρέως πίσω από τον Άγιο Σάββα
111ο σχολείο, οδός Κεδρηνού, Γκύζη
Πεζόδρομος Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, απέναντι από το νούμερο 21, λίγο πριν τη Μαυρομιχάλη
Ασκληπιού 150 και Διγενή Ακρίτα, Νεάπολη
Οδός Φειδίου, στο σημείο που ενώνεται με την Γεωργίου Γενναδίου (προέκταση της Ζωοδόχου Πηγής) δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία στην Ακαδημίας
Επί της Σπετσών και Παξών γωνία, τοίχος περιβόλου 60ου Λυκείου Κυψέλης
Οδός Αμφιπόλεως 22 και Εδέσσης, Βοτανικός
Αινιάνος 3, πεζόδρομος της ΓΕΣΕΕ, στο σημείο που η Λ. Αλεξάνδρας συναντά την Πατησίων
Ραγκαβη 67 και Παναγιωταρά, Γκύζη
Γ. Παπανδρέου 13, Ζωγράφου
Νικήτα 6 και Μυλοποτάμου, Αμπελόκηποι – Κατεχάκη, κοντά στον Ερυθρό Σταυρό
Σπετσών και Τήνου, Κυψέλη

Μετά το Πάσχα, ο Τοίχος της Καλοσύνης πρόκειται να επεκταθεί σε Πλατεία Κολιάτσου, Άνω Πατήσια, Κουκάκι και Νέο Κόσμο.



Επειδή η ομάδα του Κέντρου είναι νεοσύστατη και ολιγομελής, γίνεται έκκληση σε εθελοντές και εθελόντριες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Οι ανάγκες του κέντρου της πόλης είναι γνωστές και μεγάλες και όπως έμαθα η ομάδα χρειάζεται κόσμο και βοήθεια. Είναι σημαντικό τα νέα μέλη να διαθέτουν το αυτοκίνητό τους μία φορά το μήνα για μετακινήσεις, ενώ βοηθά πολύ η γνώση χειρισμού δραπανοκατσάβιδου και η προσφορά βιδών, ούπατ, καρφιών, κρεμάστρων και αγκίστρων.

Αν θες να βοηθήσεις επικοινώνησε με τα μέλη της ομάδας εδώ και ψάξε στο Facebook για την ομάδα της περιοχής σου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *