ροή ειδήσεων

Πάτμος: Γιατί πρέπει να τη δει κανείς στη ζωή του τουλάχιστον μια φορά;


3.000 κάτοικοι, 250.000 επισκέπτες. Τα ζητήματα με το αεροδρόμιο και το Κέντρο Υγείας αλλά και η μοναδικότητα της Πάτμου. 


΄Εχει χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους». Η Χώρα της έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. ΄Εχει συγκεντρώσει πολλά και διαφορετικά βραβεία από διεθνείς φορείς αναγνωρισμένου κύρους.

΄Ολα αυτά γιατί διατηρεί με ένα μοναδικό τρόπο ένα αναλλοίωτο κομμάτι Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου; Γιατί ξεχειλίζει από φυσικές ομορφιές; ΄Η, μήπως, διότι κουβαλά μια υπερχιλιετή αφήγηση συνδεδεμένη με τη θρησκευτική ιστορία;

΄Οποια και να είναι η αιτία, γεγονός παραμένει ότι η Πάτμος είναι ένας τόπος που «οφείλει κανείς μια φορά στη ζωή του να τον δει», σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου της, Γρηγόρη Στόικου.
Από το σπήλαιο της Αποκάλυψης ως τον κόλπο του Γροίκου

«Η Πάτμος μπορεί να μην έχει τη φήμη της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, αλλά όποιος έρθει θα ξανάρθει. Πρέπει κανείς μια φορά στη ζωή του να δει το ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης το 95 μ.Χ. Και βεβαίως την ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χτισμένη το 1088 μ. Χ. σε στυλ κάστρου από το μοναχό Χριστόδουλο. ΄Εχει 10 παρεκκλήσια και 99 κελιά για τους μοναχούς. Διαθέτει ένα μουσείο με σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και μια βιβλιοθήκη – χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω – μοναδική στα Βαλκάνια με 890 χειρόγραφους κώδικες και 13.000 έγγραφα που αφορούν στην ιστορία της μονής. Και σε ένα άλλο επίπεδο τώρα, κανείς πρέπει να δει και τον κόλπο του Γροίκου ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ομορφότερους κόλπους του κόσμου», λέει στο TheTOC.

Ο κύριος Στόικος διανύει τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος Πάτμου έχοντας συμπληρώσει σ' αυτή τη θέση πέντε χρόνια κι οδεύοντας για το έκτο. Αν του ζητούσε να κανείς να χαρακτηρίσει το νησί του θα χρησιμοποιούσε τη λέξη «ευλογημένο». Κι αυτό το αισθάνεται πέρα από την ιερότητά του, όπως λέει. «Οι φυσικές ομορφιές, η γραφικότητα, η αυθεντικότητα, η φιλοξενία, ο κοσμοπολιτισμός και η αρχιτεκτονική παράδοση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Πάτμου γι αυτό κι εμείς που είμαστε εδώ θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς».



Η συνέντευξη

- Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει και κάποιο μειονέκτημα του νησιού...

«Το μειονέκτημα είναι η μακρινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και το ότι δεν έχουμε αεροδρόμιο. Εξυπηρετούμαστε από τα αεροδρόμια της Σάμου, της Λέρου και της Κω, ενώ καταφέραμε τα τελευταία 2 χρόνια να εντάξουμε ταχύπλοα σκάφη τύπου Catamaran σε ανταπόκριση με τα νησιά αυτά. Παράλληλα, αυξήσαμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά με εταιρείες όπως η Blue Star κι η Hellenic Seaways που το καλοκαίρι κάνουν 7 δρομολόγια από Πάτμο προς Πειραιά κι αντίθετα, ενώ επίσης υπάρχουν ταχύπλοα σκάφη που εξυπηρετούν την Πάτμο με τα γύρω νησιά. Από πέρσι, δε, επιχειρήσαμε να συνδέσουμε τη βόρεια Ελλάδα με την Πάτμο. Υπάρχει δρομολογημένο πλοίο που φέτος θα κάνει 3 δρομολόγια: Πειραιά Σύρο, Πάτμο, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη Λήμνο, Καβάλα και επιστροφή».

- Είναι στους στόχους σας να αποκτήσει αεροδρόμιο η Πάτμος; Είναι κάτι το εφικτό;

«Βεβαίως θα θέλαμε να υπάρξει αεροδρόμιο στην Πάτμο, κι έχουμε κάνει όλες τις σχετικές κινήσεις, αλλά λόγω της κρίσης υπάρχει μια καθυστέρηση. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά κάποιοι που είναι υψηλά ιστάμενοι κι έχουν σπίτια στον οικισμό της Χώρας για διαφόρους λόγους - πολλές φορές προσωπικούς, δικούς τους - δεν θέλουν να γίνει αεροδρόμιο στην Πάτμο. Παρ' όλα αυτά, εμείς ως δημοτική αρχή το επιδιώκουμε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος - εκτός από τις άδειες - να χρηματοδοτηθεί το project. Σύμφωνα με την προμελέτη που έχει γίνει, για να γίνει ένα αεροδρόμιο στην Πάτμο 1.200 τετραγωνικών μέτρων θα χρειαστούν γύρω στα 6 - 7 εκατομμύρια ευρώ».

- Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού όπως μπορεί να ισχυρίζονται οι πολέμιοί του;

«Νομίζω πως αν γινόταν με ήπιο τρόπο όπως στα άλλα νησιά δεν θα έβλαπτε τη φυσιογνωμία του νησιού. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έρθουν εδώ, κι επειδή το πλοίο κάνει 8 ώρες από τον Πειραιά αποφεύγουν την Πάτμο. Εκείνο, όμως, που θέλω να σημειώσω είναι όταν ξεκίνησε η δρομολόγηση των υδροπλάνων, η Πάτμος ήταν από τα πρώτα νησιά που αδειοδοτήθηκε για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Αυτό σημαίνει ότι αν μπουν δρομολόγια με υδροπλάνα στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα νησιά που θα πετάξουν θα είναι η Πάτμος».

- Το μεγαλύτερό σας πρόβλημα πιο είναι;

«Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που δεν είναι επανδρωμένο επαρκώς. Τρεις γιατροί σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν μαζί με τους δυο αγροτικούς γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες της αυξημένης επισκεψιμότητας του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει πρόβλημα και με τις νοσηλεύτριες. Κάνουμε προσπάθειες στις τρεις υπάρχουσες να προσληφθούν άλλες δύο - έστω και με συμβάσεις - και στους δυο υπάρχοντες οδηγούς ασθενοφόρου να προσληφθούν επίσης άλλοι δυο. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, τρεις οδηγούς επί 24ωρου βάσεως κι έναν που να καλύπτει να κενά. Και θέλουμε πάσει θυσία 5 γιατρούς γενικών ειδικοτήτων να καλύπτουν οι μεν τους δε. Εργάζονται όλο το 24ωρο και είναι εξουθενωμένοι κάνοντας μάλιστα και μετακινήσεις σε γειτονικά νησιά με ελικόπτερο ή σκάφος. Το καλοκαίρι έχουμε τόσα κρουαζιερόπλοια! Ποιος θα αναλάβει τα περιστατικά που μπορεί να συμβούν; Παρ' όλα αυτά πρέπει να πω ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει το καλύτερό του εαυτό οπότε ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν στο νησί».

- Υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή στην Πάτμο και τι τύπου;

«Υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και στο λιμάνι (στην πόλη της Σκάλας) και στον Γροίκο, στον Κάμπο κι αλλού. Υπάρχουν κι ενοικιαζόμενα δωμάτια με υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών. Ανήκουν σε ένα μεγάλο βαθμό σε ντόπιους που ασχολούνται με τον τουρισμό και προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες».

- Η Πάτμος, όμως, δεν έχει συνδυαστεί με πολύ μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα....

«Πράγματι, τα μεγαλύτερα που θα βρει κανείς είναι των 70 - 80 κλινών. Υπάρχει η Πολεοδομία και η Αρχαιολογία που ελέγχουν την κατάσταση κι ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στην Πάτμο, θα το κάνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

- Κι ο τουρισμός; Πόσους επισκέπτες είχε το νησί το καλοκαίρι του 2015;

«Περίπου 250.000 ανθρώπους. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 20 - 23% σε σχέση με άλλες χρονιές. Κι αυτό το αποδίδουμε, μεταξύ άλλων, στο ότι η Πάτμος είναι ένα νησί μοναδικό, που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Δεν παρατηρείται άναρχη δόμηση. Στην απήχηση της Πάτμου λειτουργούν ιδιαίτερα εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών, το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου κ.α».

- Οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι ποιες είναι;

«Παρά τα capital controls και τα οικονομικά προβλήματα, αν όλα πάνε καλά πιστεύω ότι η Πάτμος θα παρουσιάσει και πάλι μια αυξητική τάση σε σχέση με τους επισκέπτες της και θα έχουμε ακόμα περισσότερο κόσμο φέτος το καλοκαίρι. Ενδεικτική ήταν η περίοδος του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε - αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον - τον ίδιο κόσμο με πέρσι το Πάσχα».

- Η κρίση δεν έχει αγγίξει την Πάτμο;

«Βεβαίως. Τα οικονομικά προβλήματα του μέσου ΄Ελληνα έχουν αντανάκλαση στην Πάτμο διότι εκτός από ξένους (Σκανδιναβοί, Ιταλοί κ.α.), την Πάτμο επισκέπτονται και πάρα πολλοί ΄Ελληνες λόγω του θρησκευτικού τουρισμού. Παρ' όλα αυτά παρατηρείται ενδιαφέρον από επενδυτές για επενδύσεις - τόσο ΄Ελληνες όσο και ξένους».

- Πως είναι να ζει κανείς στην Πάτμο το χειμώνα;

«Η Πάτμος το χειμώνα είναι ένα πολύ ήσυχο νησί. Ευτυχώς που ο χειμώνας είναι ήπιος τα τελευταία χρόνια και διαρκεί από τον Νοέμβρη ως το Φλεβάρη. ΄Οταν ο χειμώνας δεν είναι ήπιος μπορεί να αποκλειστούμε για δυο ή και τρεις μέρες από τον Πειραιά και από άλλα νησιά. Είναι, όμως, μέσα στη ζωή μας αυτό. Το έχουμε συνηθίσει...»

Ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος

The TOC

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *