ροή ειδήσεων

Αυτές είναι οι εταιρίες που ανάγκασαν τη ΔΕΗ να κάνει έκπτωση 15% στα τιμολόγια


Φρένο στη μετακίνηση των «καλών» πελατών της προς τους ιδιώτες παρόχους επιχειρεί να βάλει
η ΔΕΗ, μειώνοντας τα τιμολόγια για τους «συνεπείς» οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές σε ποσοστό 15% από 1ης Ιουλίου. Τη μείωση των τιμολογίων ανακοίνωσε από το βήμα της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΔΕΗ προχωρεί στη συγκεκριμένη κίνηση με σκοπό να αποτελέσει «κίνητρο ώστε να προσέλθουν οι καταναλωτές για να κάνουν διακανονισμό», συνδέοντας ουσιαστικά τις μειώσεις με τον στόχο της βελτίωσης της εισπραξιμότητας της επιχείρησης.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η μείωση των τιμολογίων είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στη λιανική αγορά, για πρώτη φορά μετά το «φιάσκο» των Εnerga και Ηellas Power το 2011. Τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης των μεριδίων των ιδιωτών παρόχων έτρεξε με 19% και το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,6%. Τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς για τον Mάιο δείχνουν ποσοστό 10% που ήταν ο αρχικός στόχος για το τέλος του έτους. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί ενόψει του Σεπτεμβρίου, όπου με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου αναμένεται η πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο του στόχου για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κατά 20% μέχρι το 2017 και κάτω από το 50% μέχρι το 2020.

Η ανησυχία της ΔΕΗ συνδέεται με το γεγονός ότι προς το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς μετακινούνται οι καταναλωτές - πελάτες της που αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους, εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική ασφυξία, δεδομένου ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας και τα 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ. Η απόκλιση προκύπτει από το ποσό των 430 εκατ. ευρώ περίπου που έχει μπει σε διακανονισμό και το οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το συνυπολογίζει στα ανεξόφλητα. Στους μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΗ συγκαταλέγεται και το Δημόσιο με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 261 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση αφορά τους καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εμπρόθεσμα αλλά και αυτούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών που υλοποιεί η ΔΕΗ από την 1η Απριλίου. Προϋπόθεση είναι οι καταναλωτές να καταβάλουν τις δόσεις που προκύπτουν σύμφωνα με τους όρους από τον διακανονισμό.

Σημειώνεται ό,τι η έκπτωση θα πραγματοποιείται στο καθαρό ποσό για την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στο τελικό ποσό του λογαριασμού.

Η ΔΕΗ παραμένει απόλυτη κυρίαρχος στην αγορά, με μερίδιο 91,38%, αλλά ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι εφτά ιδιωτικές εταιρίες δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Πρόκειται για τις Ήρων (μερίδιο 2,4%), Elpedison (2,13%), Proterga (1,91%), NRG (0,61%), Voltera (0,47%), Green (0,42%), Watt & Volt (0,40%).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *