ροή ειδήσεων

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και την αντιπυρική προστασία της Ρόδου


Eρώτηση για τους εργαζόμενους στην Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ) και την αντιπυρική προστασία της Ρόδου κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο, που κατέστρεψε πάνω από 17.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 8.500 ήταν καλλιέργειες, αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις στη Δασική Υπηρεσία, τις άλλες υπηρεσίες δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης και τις υποδομές του νησιού με συνέπεια να είναι αδύνατη η έγκαιρη κατάσβεση της φωτιάς και να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.

Ανέδειξε και τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, που διαχειρίζεται διαχρονικά με ημίμετρα την υποβάθμιση και την απαξίωση των κρατικών υπηρεσιών, αντί να διεκδικεί τη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ύπαρξη και δράση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ), δημιούργημα της πρώην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, η οποία ήρθε τάχα να καλύψει το διαχρονικό έλλειμμα των κρατικών υπηρεσιών και της οποίας ο χαρακτήρας και το αντιλαϊκό καθεστώς λειτουργίας της αξιοποιείται για να διαιωνίζεται η πολιτική εγκατάλειψης των δασών με την ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα δάση, η πολυδιάσπαση της οργάνωσης και του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας, με αρνητικές επιπτώσεις στη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με την εγκατάλειψη των κατοίκων μπροστά στην ένταση φαινομένων φυσικής καταστροφής που επαναλαμβάνονται στο νησί.

Η ύπαρξη της δημοτικής επιχείρησης έγινε το προκάλυμμα για την αποχώρηση του κράτους και των υπηρεσιών του από τις παραπάνω ευθύνες. Η δράση της αντικειμενικά ευνοεί την επιχειρηματικότητα και είναι ατελέσφορη. Δεν δίνει λύση στις αυξημένες δημόσιες κοινωνικές ανάγκες και ευθύνες που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιπυρική προστασία του νησιού να δοθεί άμεσα η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία, καθώς και η ενίσχυση Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής με προσωπικό και με όλα τα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό. Το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ να μεταφερθεί στο Δήμο Ρόδου σε μόνιμες οργανικές θέσεις και να συνεχίσει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:
Για τη μεταφορά των 58 εργαζομένων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ σε μόνιμες οργανικές θέσεις του Δήμου.
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική με μόνιμες και σταθερές σχέσεις στην υπηρεσία, καθώς και για όλους τους 5ετούς θητείας πυροσβέστες και των εποχικών πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου και στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή (οχήματα, ατομικά μέσα προστασίας πυροσβεστών).
Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία της Ρόδου».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *