ροή ειδήσεων

Και οι Ελληνες στο κυνήγι του τουριστικού θησαυρού της Κούβας


Πώς η χώρα του Κάστρο εξελίσσεται στο νέο Ελντοράντο για την κρουαζιέρα, το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών παικτών που παλεύουν να κερδίσουν άδειες από την κουβανική κυβέρνηση και η σφήνα της Celestyal Cruises

του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε σύγχρονο Ελντοράντο για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό γενικότερα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Κούβα ενώ μετά το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα. Ανοιξε τις πόρτες της στον δυτικό κόσμο δειλά στην αρχή, αλλά τώρα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά.

Πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας παλεύουν να κερδίσουν άδειες από την κουβανική κυβέρνηση για να πλεύσουν στα μαγευτικά νερά της και να μυήσουν τους επιβάτες τους στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας του Φιντέλ Κάστρο. Σφήνα στις εταιρείες-κολοσσούς έχει μπει η Celestyal Cruises, χαρίζοντας ελληνοκυπριακό χρώμα στο κυνήγι του τουριστικού θησαυρού. Ο δρόμος, ωστόσο, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Η Fathom, η οποία ανήκει στον κολοσσό της κρουαζιέρας Carnival, ξεκίνησε ύστερα από πολλές παλινωδίες και προβλήματα να κάνει κρουαζιέρες προς την Κούβα από το λιμάνι του Μαϊάμι με το «Adonia». Ηταν μία ιστορική στιγμή.

Αναγκάστηκε βέβαια να ακυρώσει τις αρχικές προσεγγίσεις καθώς προέκυψαν καταγγελίες και νομικά θέματα αφού απαγορευόταν να λαμβάνει κρατήσεις από άτομα που γεννήθηκαν στην Κούβα. Η Fathom και η Carnival κατηγορήθηκαν ότι «έχουν υιοθετήσει μια πολιτική που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ της Κούβας προς τα άτομα που έχουν γεννηθεί στην Κούβα να μην ταξιδεύουν προς και από την Κούβα με πλοίο» και, σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτές οι διακρίσεις γίνονται με βάση την εθνική καταγωγή. Οταν δύο επιβάτες Αμερικανοκουβανοί που είχαν κλείσει κρουαζιέρα με την εταιρεία Carnival ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κράτηση επειδή είναι Κουβανοί πολίτες, ο πράκτορας κρατήσεων της Fathom φέρεται να τους εξήγησε ότι στην Carnival «εργάζονται για το θέμα αυτό εδώ και μήνες και ότι δεν θέλουν να χάσουν τους καλούς πελάτες τους».

Και άλλες εταιρείες, όπως η Norwegian και η Royal Caribbean, έχουν υποβάλει αίτηση για να πλεύσει κρουαζιερόπλοιό τους προς την Κούβα. Ακόμα και φορείς όπως η MSC, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες μόνο από την Αβάνα, αντιμετωπίζουν ήδη αυτή τη ρύθμιση για τις κρουαζιέρες τους προς την Κούβα. Το θέμα της Fathom προκάλεσε πολλαπλά αρνητικά συναισθήματα ιδιαίτερα στο Μαϊάμι, όπου πολλοί Κουβανοαμερικανοί εγκατέλειψαν το καθεστώς του Κάστρο και εγκαταστάθηκαν εκεί.

Τελικά, η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης της χώρας ότι από τις 26 Απριλίου θα επιτρέπεται σε Κουβανούς πολίτες, «ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, να εισέρχονται και να εξέρχονται στη χώρα είτε ως επιβάτες, είτε ως πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων».
Για πρώτη φορά, εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια, οι κουβανικής καταγωγής Αμερικανοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα. Η αλλαγή πολιτικής σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μία αμερικανική εταιρεία κρουαζιέρας, η Fathom, από εδώ και στο εξής θα συμπεριλαμβάνει κουβανικής καταγωγής Αμερικανούς, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια!

Ελληνική παρουσία

Σε αυτό το ανταγωνιστικό πλέον περιβάλλον της Κούβας, εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε κρουαζιέρες και μια εταιρεία με ελληνικό άρωμα, η Celestyal Cruises, που ουσιαστικά είναι η μόνη στο μέγεθος αυτό που πραγματοποιεί τον περίπλου της Κούβας για πάνω από τέσσερις μήνες τον χρόνο, αφού το κρουαζιερόπλοιό της, το «Celestyal Crystal», μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα, ενώ ο επόμενος παίκτης, κάποια ιστιοφόρα, έχουν δυνατότητα μεταφοράς έως 150 άτομα. Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα δρομολόγιά της καθ' όλη τη διάρκεια του 2016 στην Κούβα, ξεκινώντας από τις 21 Νοεμβρίου και αξιοποιώντας τη νέα δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει ο προορισμός και μάλιστα μετά την τρίτη επιτυχημένη της σεζόν στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέμεινε η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας που επισκέπτεται τέσσερα λιμάνια.

Ξεκινώντας τις τελευταίες εβδομάδες του 2016 και για το σύνολο του 2017, το «Celestyal Crystal» θα πραγματοποιήσει επταήμερες all-inclusive κρουαζιέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο ημέρες στην Αβάνα και μια προσέγγιση στην περιοχή Μαρία Λα Γκόρντα, γνωστή για την εκπληκτική παραλία της και το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της. Επιπλέον, στο δρομολόγιο της Κούβας θα περιλαμβάνονται προσεγγίσεις στο Θιενφουέγκος, που χρονολογείται στον 19ο αιώνα, και στο ιστορικό Σαντιάγκο ντε Κούβα. Η κρουαζιέρα θα ξεκινάει κάθε Δευτέρα με αφετηρία την Αβάνα, και κάθε Παρασκευή από το Μοντέγο Μπέι στην Τζαμάικα.

Η πληρότητα της κρουαζιέρας της Celestyal αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο με και ξεπέρασε σε ποσοστό το 50%, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πλέον οικονομικός, σύντομος και ασφαλής τρόπος να εξερευνήσει κάποιος την Κούβα. Και αυτό γιατί το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές και τα μεταφορικά μέσα και οι συγκοινωνίες αναξιόπιστες. «Για μια απόσταση 300 χιλιομέτρων μπορεί κανείς να χρειαστεί έως και 10 ώρες για να τη διανύσει, ενώ τα εστιατόρια -πλην κάποιον ελαχίστων που πλέον ανοίγουν από ιδιώτες- προσφέρουν φαγητό όχι πρώτης ποιότητας. Αντίστοιχα, το κόστος μεταφοράς και διαμονής στα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ακριβό με τιμές που υπερβαίνουν και αυτές που έχουμε στην Ελλάδα, ενώ οι υπηρεσίες ακόμα έχουν δρόμο για να προσεγγίσουν τα σύγχρονα δεδομένα», επισημαίνουν στελέχη της κρουαζιέρας και προσθέτουν: «Αν μάλιστα εξομαλυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι η Κούβα θα μετατραπεί σε hub της κρουαζιέρας, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι και η Ανατολική Μεσόγειος τίθεται σε μεγάλο ανταγωνισμό και διακυβεύεται αρκετά η μελλοντική της θέση λόγω και των γενικότερων ταραχών και ανακατατάξεων στην περιοχή μας, όπως στη γειτονική Τουρκία και την Αίγυπτο».

Επίσης τον Ιούλιο του 2015 η Attica Group ανακοίνωσε ότι της εγκρίθηκε ειδική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δρομολόγηση επιβατηγών πλοίων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Κούβα ανοίγοντας δρόμους και για την ακτοπλοΐα. Η Attica Group σχεδιάζει καθημερινά απευθείας δρομολόγια από το Μαϊάμι στην Αβάνα. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών και από την κυβέρνηση της Κούβας

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *