ροή ειδήσεων

Π. Καμμένος: Αεροδρόμιο και κρουαζιέρα στο Πρασονήσι


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Πρασονήσι, "ένα κέντρο με αεροδρόμιο που θα λειτουργεί ως αρχικός και τελικός προορισμός κρουαζιέρας και θα περιλαμβάνει λιμάνι για 6 μεγάλα κρουαζιερόπλοια 

Το πλάνο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην κατοχή του, ανέλυσε διεξοδικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων προς αξιοποίηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ. 

Η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρησή της στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από 50 μέχρι 99 έτη με ετήσιο τίμημα 5% επί του προαναφερόμενου ποσού, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως στο νησί Φλέβες στο Σαρωνικό, στην περιοχή Τούρλος στην Αίγινα, στο Πρασονήσι της Ρόδου κλπ. Εξαγγελίες Καμμένου Ως «οχυρά» και από τη νέα ΜΟΜΑ (ΜΟΜΚΑ) θα κατασκευάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, οι τουριστικές και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα του υπουργείου. Ο υπουργός υποστήριξε πως με αυτό το νομικό τέχνασμα δεν θα απαιτούνται εγκρίσεις από την αρχαιολογία κ.λπ. και οι επενδύσεις στα ακίνητα του υπουργείου θα προχωρούν γρήγορα, σε αντίθεση με τη δυσάρεστη εμπειρία των πολυετών καθυστερήσεων. Θα απαιτείται, πάντως, ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Αν βέβαια ο επενδυτής δεν θέλει να του κτίσει την επένδυση η ΜΟΜΑ και να χαρακτηρίζεται π.χ. το ξενοδοχείο του ως «οχυρό», τότε θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων, στις οποίες σκοντάφτουν σχεδόν όλες οι μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. 

Τα ελάχιστα στελέχη της αγοράς ακινήτων που παρακολούθησαν τη χθεσινή εκδήλωση, αλλά και νομικοί κύκλοι, βρήκαν ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του υπουργείου για κατασκευή ξενοδοχείων, πάρκων ή άλλων εγκαταστάσεων ως «οχυρά», χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία. Θεωρούν, όμως, πως είναι δύσκολο να προχωρήσει και πως θα μπλοκαριστεί με την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέμενε, πάντως, πως δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Οπως είπε ο κ. Καμμένος, στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πεδία βολής κ.λπ., που ανήκουν στα τέσσερα ταμεία των στρατιωτικών, αντικειμενικής αξίας άνω 34 των δισ. ευρώ. Επανέλαβε πως σήμερα τα ταμεία έχουν ετήσια έσοδα μόλις 1.500.000 ευρώ τον χρόνο, όταν με την αξιοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου προβλέπει πως ο πρώτος ενδιαφερόμενος καταθέτει μια πρόταση η οποία θα προσφέρει απόδοση τουλάχιστον 5% σε ετήσια βάση επί της αξίας του ακινήτου. «Από τη στιγμή που υπάρχει μια μίνιμουμ προσφορά, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας συναντίληψης. 

Στη συνέχεια βγαίνει μια ηλεκτρονική δημοπρασία για 7 ημέρες, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες», και αν κάποιος προσφέρει περισσότερα, τότε αυτός θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για 99 χρόνια. Στο υπουργείο, είπε ο κ. Καμμένος, δημιουργείται Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον κ. Γ. Ζησιμάτο, η οποία στελεχώνεται από στρατεύσιμους με ανάλογη ειδίκευση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως «έχουμε αρχίσει να παρουσιάζουμε τα απολύτως καθαρά ακίνητα σε φορείς όπως οι Ελληνοαμερικανοί που έδειξαν ενδιαφέρον, σε επίσκεψη ελληνοϊσραηλινών οργανώσεων των ΗΠΑ, σε ταξίδια που έκανα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας». 

Πρόσθεσε πως «υπάρχει από το Αμπου Ντάμπι πρόταση για τις Φλέβες, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ για μπαγκαλόους, με γκολφ, με μαρίνα. Χρησιμοποιούν τις Φλεβοπούλες ως κέντρα. Υπάρχει και η πρόταση να συμμετέχει το Ταμείο του Πολεμικού Ναυτικoύ για δημιουργία του μεγαλύτερου καταδυτικού κέντρου στον κόσμο». «Μας επισκέφθηκαν από μεγάλο fund του Ισραήλ, ζήτησαν και αυτοί τις Φλέβες για τη δημιουργία ενός Silicon Island, που θα περιέχει δραστηριότητες πανεπιστημιακές, ερευνητικές, ψυχαγωγίας και τουρισμού μέσα στον ίδιο χώρο κ.λπ. Τους προτείναμε να πάνε στον Τούρλο στην Αίγινα και το δέχτηκαν με επένδυση 2,4 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Πρασονήσι, στη Νότια Ρόδο, «ένα κέντρο με αεροδρόμιο που θα λειτουργεί ως αρχικός και τελικός προορισμός κρουαζιέρας και θα περιλαμβάνει λιμάνι για 6 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τη δυνατότητα να παραμένουν και μια ή δύο ημέρες στην περιοχή και μεγάλο resort και τη δημιουργία ενός ειδικού τελωνειακού χώρου, μιας περιοχής χαμηλής φορολογίας, που θα επιτρέψει να επεκτείνουν τη διαμονή τους οι ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα». Στη Σύρο, είπε ο κ. Καμμένος, «μαζί με τον δήμαρχο και το τοπικό Επιμελητήριο σχεδιάζουμε να συνδυάσουμε το στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Νεώριο μαζί με ναυπηγείο. Από τα εμιράτα μάς προτείνουν μια τεράστια επένδυση για κατασκευή κέντρου mega yacht (κατασκευή, επιδιόρθωση κ.λπ.), που θα περιέχει και παράλληλο νηολόγιο με έδρα τη Σύρο. Τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις μεγάλων επενδύσεων κατά το παρελθόν ο υπουργός Αμυνας τις απέδωσε στο γεγονός πως «υπήρχε ένας καναλάρχης με βρώμικο πουκάμισο και ένα τσαντάκι στη μασχάλη που ζητούσε 5% για κάθε επένδυση«. 

Προλογίζοντας τον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, οι δραστηριότητες αναψυχής, η επιχειρηματική στέγη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι «πάνω από όλα, όμως, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών που κατατρύχουν την ανάπτυξη και οδηγούν, τελικά, στην απόλυτη αδράνεια. Στην Ελλάδα οι λέξεις «ιδιώτης» και «επενδυτής» ταυτίζονται σχεδόν με τη λέξη «ξεπούλημα». Η ταύτιση αυτή υπάρχει στο μυαλό όσων ακόμα θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον. Και παγιδεύουν τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και στη μιζέρια, κρύβοντάς τους την αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο ξεπούλημα είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Είναι το να αφήνουμε υποδομές που οι πολίτες έχουν πληρώσει με τους φόρους τους να ρημάζουν και να καταρρέουν. Είναι το να στερούμε από τις τοπικές κοινωνίες έσοδα, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, αντί να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους. 

Σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι στο χέρι της Πολιτείας το να τα προσελκύσει και στη συνέχεια να φροντίσει να αξιοποιηθούν σωστά. Με ξεκάθαρους κανόνες και όρους, ώστε να αποδίδουν όφελος για την οικονομία και τους πολίτες». «Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Έχουμε αναφερθεί, στην αίθουσα αυτή, επανειλημμένα στην ανάγκη για ενεργητικές, έξυπνες πολιτικές, που υπηρετούν ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της χώρας. Μια από αυτές είναι η στρατηγική αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Λέγοντας στρατηγική αξιοποίηση, εννοούμε την παραχώρηση εκτάσεων ή χρήσεων σε ιδιώτες, με κριτήριο το τίμημα και τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος, αλλά και την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τις τοπικές και για την εθνική οικονομία. Αξία με τη μορφή νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας, νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και επενδύσεων σε υποστηρικτικές δραστηριότητες. Αξία με τη μορφή της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας, της αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της ανάδειξης νέων δυναμικών κλάδων. Με αυτό το σκεπτικό, είναι σαφώς θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας των Ταμείων των επιμέρους σωμάτων, που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Πρόκειται για μια περιουσία της οποίας η αντικειμενική αξία υπερβαίνει – σύμφωνα με υπολογισμούς – τα 30 δισ. ευρώ. Μια περιουσία που μένει στο μεγαλύτερο μέρος της αναξιοποίητη, ενώ θα μπορούσε να αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο έσοδα άνω του 1 δισ. ετησίως, προς όφελος πρωτίστως των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους. Ενώ θα μπορούσε να δημιουργεί μικρούς και μεγάλους πόλους ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Υπάρχει σήμερα ένας βασικός κορμός ακινήτων μεγάλης αξίας, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις: στον τουρισμό, μέσω της δημιουργίας ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, θεματικών πάρκων, λιμένων υποδοχής κρουαζιέρας, και τουριστικών αεροδρομίων. Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν και σε τομείς όπως το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες αναψυχής, η επιχειρηματική στέγη, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι αναγκαίο και ωφέλιμο για τη χώρα, οι ευκαιρίες αυτές να αξιοποιηθούν. Και οφείλω να συγχαρώ και προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Καμμένο, για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου. 

Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καλές προθέσεις και τα καλά σχέδια δεν αρκούν. Το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη ακινήτων, παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια και αντικίνητρα: υψηλή φορολογία, πολύπλοκο και συχνά μεταβαλλόμενο θεσμικό περιβάλλον, ελλείψεις και ασάφειες στη νομοθεσία, γραφειοκρατία, αργοπορία απονομής δικαιοσύνης. Υπάρχει ήδη ένας μακρύς κατάλογος επενδυτικών σχεδίων που ναυάγησαν, γιατί οι επενδυτές δεν άντεξαν τη δοκιμασία των αδειοδοτήσεων ή τις πολύχρονες δικαστικές εμπλοκές. Υπάρχει επίσης το πικρό παράδειγμα των Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία απαξιώθηκαν εξαιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας του θεσμικού πλαισίου ως προς τις χρήσεις γης. Εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, αλλά και των μικροσυμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων και της επαναστατικής γυμναστικής σε βάρος – κυρίως – των τοπικών κοινωνιών. Οφείλω, λοιπόν, με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Καμμένου εδώ, να επισημάνω το αυτονόητο: για να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές, χρειάζονται και σοβαρές κινήσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Για τα ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όπως και για το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό πακέτο για τους επενδυτές. 

Η διάθεση των ακινήτων θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκ των προτέρων διευθέτηση μιας σειράς διοικητικών θεμάτων, όπως π.χ. τα θέματα πολεοδομίας, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χρήσεων γης κτλ. Θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές, με στόχο τη διαφάνεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα. Να αξιοποιήσει σύγχρονο μάνατζμεντ, τεχνογνωσία και στελέχη της αγοράς. Πάνω από όλα, όμως, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οφείλει να συνοδευθεί από την υπέρβαση των ιδεοληψιών που κατατρύχουν την ανάπτυξη και οδηγούν, τελικά, στην απόλυτη αδράνεια. Στην Ελλάδα οι λέξεις «ιδιώτης» και «επενδυτής» ταυτίζονται σχεδόν με τη λέξη «ξεπούλημα». Η ταύτιση αυτή υπάρχει στο μυαλό όσων ακόμα θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον. Και παγιδεύουν τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και στη μιζέρια, κρύβοντάς τους την αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο ξεπούλημα είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. 

Είναι το να αφήνουμε υποδομές που οι πολίτες έχουν πληρώσει με τους φόρους τους να ρημάζουν και να καταρρέουν. Είναι το να στερούμε από τις τοπικές κοινωνίες έσοδα, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, αντί να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους. Σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι στο χέρι της Πολιτείας το να τα προσελκύσει και στη συνέχεια να φροντίσει να αξιοποιηθούν σωστά. Με ξεκάθαρους κανόνες και όρους, ώστε να αποδίδουν όφελος για την οικονομία και τους πολίτες. Θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε την πολιτική βούληση να προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχεδίου σας. Εμείς, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, επικροτούμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια». 
ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το euro2day.gr και τον Φώτη Κόλλια

money-tourism.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/6/16 08:20

    ξημερωσε ξυπνα να πιεις καφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα πλάκα μας κάνει δεν είναι δυνατόν κάποιος έστω και με 1 γραμμάριο εγκέφαλο στο καύκαλό του να πιστέψει αυτόν τον καραγκιόζη!!! Βρε ανιστόρητε και αρχηψεύτη Καμμένε, ένα ρημαδιασμένο λιμάνι στην Ακαντιά εδώ και 50 χρόνια ακόμα να τελειώσει και εσύ ονειρεύεσαι λιμάνι για 6 κρουαζερόπλια που όταν αρχίσουν οι νοτιάδες το κύμα πάει στα 8 μέτρα ύψος;;;;;;
    Και αεροδρόμιο;;;;;;; ε είσαι για δέσιμο, εδώ όχι μόνο περιμένουμε ακόμα την 13 σύνταξη, αλλά μας κόψατε και την 11η και την 12η!!!!!
    Αεροδρόμιο για να το ξεπουλήσετε σε ημέτερους;;;;;
    Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο ζει σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλη διάσταση, ούτε καν στον δικό μας γαλαξία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάσαι τι λέγατε με τον άλλο απατεώνα τον Τσίπρα για τα μπόνους που θα δίνατε στους "συνεπείς" πολίτες;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *