ροή ειδήσεων

Κανένα πρόβλημα το καλοκαίρι στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια


Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει το καλοκαίρι στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, "εκτός αν, 'χτύπα ξύλο', υπάρχει κάτι πολύ έκτακτο", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.


Την αγωνία των κατοίκων των νησιών για την ενεργειακή επάρκεια μετέφεραν οι βουλευτές

Την απάντηση αυτή έδωσε στους βουλευτές νησιωτικών περιοχών που μετέφεραν την αγωνία των κατοίκων για το μείζον ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, ενόψει των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου, περιλαμβανομένης και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών κι Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Σε σχετική παρουσίαση από στελέχη της ΔΕΗ έγινε ανάλυση της σχετικής μεθοδολογίας από την οποία προκύπτει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα επάρκεια στα νησιά, ενώ άμεσα όπου διαπιστώνεται έλλειμμα εφεδρείας αυτό θα καλυφθεί, εφόσον χρειαστεί, με φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Μέχρι σήμερα, επισημάνθηκε, έχουν γίνει επενδύσεις στην παραγωγή των νησιών 1 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ.

Ο Μ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της ΔΕΗ και τόνισε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού, η ποιότητα αλλά και η οικονομικότητα αποτελούν τρεις παράγοντες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να υπάρχει "πλήρης ενεργειακός εφοδιασμός των νησιών".

Τόνισε ιδιαίτερα την οικονομικότητα λόγω της ιδιομορφίας των νησιών: είναι μικρές παραγωγές, εξακολουθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό να εξαρτώμεθα από πετρέλαιο, μαζούτ και ντίζελ, υπάρχει μεγάλη ανισορροπία μεταξύ θέρους - χειμώνα, που υποχρεώνει να έχουμε πολύ αυξημένο παραγωγικό δυναμικό εγκατεστημένο, ενώ ο συντελεστής χρησιμοποίησης είναι πολύ χαμηλός.

Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει πολύ μεγάλο κόστος, πολλαπλάσιο από το ηπειρωτικό σύστημα που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές και οι νησιώτες μέσω των ΥΚΩ -που η ΔΕΗ δεν τις λαμβάνει στο ακέραιο ούτε εγκαίρως. Γι' αυτό, πρόσθεσε, "υποχρέωση όλων μας είναι το κόστος αυτό να ελαχιστοποιηθεί".

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι συζητείται η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και ήδη υπάρχει συνεργασία με κρατική εταιρεία φίλης χώρας για την επιλογή των νησιών, σε εξέλιξη βρίσκεται η διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ θα γίνει η μικρή διασύνδεση της Κρήτης το 2020.


Αιχμές για "συμφέροντα" και "ανταγωνισμούς"

Παράλληλα άφησε αιχμές για "συμφέροντα και ανταγωνισμούς" στα νησιά που "δεν είναι εύκολα", για ζητήματα συναίνεσης και την ανάγκη να αναλάβουν ευθύνη οι τοπικές κοινωνίες που "δεν μπορεί μόνο να απαιτούν", για την επιλογή των χωροθετήσεων κ.ά.

Όπως ανέφερε οι σοβαρές εξελίξεις από την Ε.Ε. μας ωθούν σε ανασχεδιασμό του παραγωγικού δυναμικού των νησιών έως το 2030, ενώ τόνισε την ανάγκη για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλος, τόνισε ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα επεξεργασία του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας κι όλες τις μορφές ενέργειας, στη βάση πέντε πυλώνων: ασφάλεια εφοδιασμού, εσωτερική αγορά ενέργειας, δηλαδή ανταγωνιστικές τιμές καταναλωτή, "απανθρακοποίηση", ενεργειακή αποδοτικότητα και καινοτομία - έρευνα.


Οι παρεμβάσεις των βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «χρειάζεται επάρκεια και ποιότητα ισχύος», καθώς μόνο έτσι θα αρθεί «η ενεργειακή και συνεπώς και η οικονομική απομόνωση που ενίοτε βιώνουμε». Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, τόνισε την ανάγκη «να μπει μπροστά η ΔΕΗ στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας της νησιωτικής Ελλάδας και να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπό της που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα δείξουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές που περιμένουν στη γωνία».

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη δημιουργία αιολικών πάρκων μιλώντας για επιλογές «καταστροφικές» για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των νησιών. Ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Ναξιώτης στην καταγωγή, Γ. Θεωνάς πρόσθεσε ότι «στα νησιά των Κυκλάδων δεν μπορεί να γίνει κάποια βάρβαρη εφαρμογή αυτής της μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Ο Μ. Παναγιωτάκης συμφώνησε ότι τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν «ρεζερβουάρ» εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Σεβαστάκης, σχολίασε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές διελκυστίνδες που θέλουν να βλάψουν την τάδε τεχνολογία έναντι της άλλης» και τόνισε ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να εξασφαλίσει στη ΔΕΗ «εκείνη την πίστωση χρόνου που θα της επιτρέψει να κάνει σχεδιασμό». Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ θα υπερτερεί της κατανάλωσης κι ότι «πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή πώς θα επωφεληθεί και η τοπική κοινωνία».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *