ροή ειδήσεων

Ρυθμίστε αμέσως τα «κόκκινα» δάνεια...


Κομβικής σημασίας κρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος την πιο ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία στο τέλος Μαρτίου 2016 έφτασαν στο 45,2% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Το ποσό που βρίσκεται στο «κόκκινο» έχει ξεπεράσει τα 91 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 103 δισ. ευρώ, με τα συνολικά υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανέρχονται στο ποσό των 202,13 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει εφεξής να δώσουν έμφαση σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, στη συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η επίτευξη των στόχων της ταχείας μείωσης του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016 και, όπως σημειώνει, η ριζική αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναμενόμενη αύξηση της ρευστότητας, κατόπιν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα ενισχύσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


Οπως αναφέρει η ΤτΕ το 2015 κατέστη αναγκαία σημαντική αύξηση των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, με συνέπεια οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών να διευρυνθούν και να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ, καθώς το μερίδιο των συνολικών ανοιγμάτων που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα έφτασε το 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 από 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014.





70 στα 100
Να σημειωθεί ότι σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπερβαίνει το 50%, ενώ το 70% των δανείων που είχαν ρυθμιστεί κατά το παρελθόν, προκειμένου να ενισχυθεί η πιθανότητα αποπληρωμής τους, χαρακτηρίζονται και πάλι ως μη εξυπηρετούμενα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υιοθέτηση αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο ώστε να καταστεί εφικτή η αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν σύντομα:

• Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία διαχείρισης.

• Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών.

• Η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών.

• Η επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.

• Η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/6/16 09:01

    ΟΠΩΣ "ΠΕΤΣΟΚΟΦΤΗΚΑΝ" ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΚΟΜΑ ...ΘΥΜΑΣΤΕ....ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΡΙΣΗ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΧΑΜΕ) ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΑΣ "ΠΕΤΣΟΚΟΨΟΥΝ" ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ (Π.Χ. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ..... ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ! ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΕΓΩ ΑΜΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΠΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ, ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *